default-image

Αδιαφορεί το υπουργείο για τους σταφιδοπαραγωγούς

Οικονομία
Αδιαφορεί το υπουργείο για τους σταφιδοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή... κανέλα», λέει με λίγα λόγια η... απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιου Σκορδά στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", σχετικά με τις εισαγωγές τουρκικής σταφίδας στη χώρα μας, αλλά και στην Κρήτη, και τις καταγγελίες της ΚΣΟΣ για νοθείες σε βάρος της κρητικής σουλτανίνας μέσα από την ελληνοποίηση της σουλτανίνας των Τούρκων σε... υποτιθέμενη σουλτανίνα των Κρητικών αμπελουργών.

Μέχρι και την οργή του βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης προκαλεί η απάντηση αυτή, που περιορίζεται απλά στην αναφορά του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και σε ελάχιστες περιπτώσεις παραβάσεων αόριστης αναφοράς μη αναγραφής προέλευσης σε προϊόντα που ελέγχθησαν στην Αθήνα, χωρίς άλλα μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος, που κυριολεκτικά εξοντώνει τη σταφίδα μας!

Καμία επαφή με την ουσία του προβλήματος ελληνοποιήσεων σε βάρος της κρητικής σταφίδας δε φαίνεται να προκύπτει από την απάντηση Σκορδά. Ο Λευτέρης Αυγενάκης όμως είχε μεταφέρει με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της υπόθεσης από τα δικά μας δημοσιεύματα, σε μια περίοδο μάλιστα που ακόμα μέχρι τότε εκατοντάδες τόνοι σταφίδας σάπιζαν στις αποθήκες των αμπελουργών, ενώ οι ιδιώτες έμποροι έδειχναν έλλειψη ενδιαφέροντος, με τις υποψίες ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί και να είχαν κάνει προμήθειες σε τουρκική σταφίδα να θεωρούνται πλέον βάσιμες.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων επικαλούμενος τα δικά μας δημοσιεύματα ο Λευτέρης Αυγενάκης, «έγινε γνωστό ότι εισάγεται παράνομα σταφίδα τουρκικής προέλευσης και πωλείται ως κρητική, τη στιγμή που με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνει η κρητική σταφίδα να βρει αγοραστές, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, 100 από τους 600 τόνους έχουν παραδοθεί τις τελευταίες μέρες από τους σταφιδοπαραγωγούς του Προφήτη Ηλία. Επιπροσθέτως, η τουρκική σταφίδα πωλείται στις αγορές της Κρήτης προς 6 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια στιγμή η καλύτερη ποιοτικά σταφίδα Κρήτης πωλείται προς 3 με 3,50 ευρώ το κιλό».  

Αντίδραση Αυγενάκη

«Ένα προϊόν το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παράδοση της Κρήτης των τελευταίων χρόνων αλλά και με την αγροτική οικονομία φαίνεται να δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Και είναι το πρόβλημα αυτό το γνωστό σε πολλούς με την ελληνοποίηση της τουρκικής σταφίδας και τη βάφτισή της ως κρητική σταφίδα. Αυτή δηλαδή η παντελής έλλειψη προστασίας της μικρής πλέον ποσότητας κρητικής σταφίδας, που κάνει την τελευταία της προσπάθεια να "επιβιώσει" και να διατηρήσει την υψηλή θέση και την ποιότητα στα ράφια των αγροτικών προϊόντων», λέει στη "Ν.Κ." ο Ηρακλειώτης βουλευτής και προσθέτει:

«Σε αυτό το τελειωτικό χτύπημα, φαίνεται από τα φαξ τα οποία έλαβα ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά ως παρατηρητής. Η απάντηση δε που δίδεται κάθε άλλο από ικανοποίηση μπορεί να μου προκαλέσει. Ίσα-ίσα μάλιστα προβληματισμό αλλά και ενόχληση. Και το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, σε μια κυβέρνηση που δίνει προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, θα έπρεπε να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και όχι απλώς να περιγράφει τι προβλέπεται και να συζητάει για ελέγχους, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με την κρητική σταφίδα και με το προϊόν που το γνώρισαν οι παλαιότεροι κι εμείς οι νεότεροι απολαύσαμε τους καρπούς και τα έσοδα που έφερνε στην αγροτική οικογένεια».

«Δε σταματώ»

«Εγώ δε σκοπεύω να μείνω απαθής. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλά θα κάνει να ξανασκεφτεί το πρόβλημα αυτό», προσθέτει ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και, καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει: «Εγώ θα επανέλθω δριμύτερος και πιο πιεστικός»...

«Ετοιμάζουμε… μελέτη»

Ο κ. Σκορδάς κοινοποιεί στον Ηρακλειώτη βουλευτή και την... απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που λέει... «το ζήτημα αυτό εκφεύγει του πεδίου των αρμοδιοτήτων μας»... Αλλά στο τέλος κάνει γνωστό ότι «αναφορικά με το θέμα του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών και του συνολικού συστήματος λειτουργίας των αγροτικών προϊόντων, που θίγεται στο ανωτέρω ερώτημα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διερευνά τα εν λόγω θέματα για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο κλαδικής μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013.

Στη μελέτη αυτή θα περιγράφονται οι όποιες στρεβλώσεις αλλοιώνουν τις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και μπορεί να τροφοδοτήσουν με αυξητικές τάσεις τις τιμές σε προϊόντα σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, και θα προτείνονται προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News