Οικονομία

Διευκρινίσεις για το καθεστώς των δόσεων εξόφλησης οφειλών στο Δημόσιο

Η δυνατότητα χορήγησης ανισόποσων δόσεων, για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο θα δημιουργούσε ενδεχομένως ζητήματα καταστρατήγησης, επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο σε απάντηση αναφοράς τού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που είχε κατατεθεί από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Το Επιμελητήριο ζητούσε να δοθεί η δυνατότητα κυμαινόμενης δόσης, ώστε οι επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής.

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται στη ρύθμιση του Ν. 2648/1998, με την οποία δίνεται -υπό προϋποθέσεις- η δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και σε 48 δόσεις, και υπενθυμίζει ότι με τον ίδιο νόμο δύναται να χορηγηθεί στους οφειλέτες, άπαξ και υπό προϋποθέσεις, διοικητική αναστολή πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής, για διάστημα μέχρι πέντε μηνών.

Επισημαίνει ακόμη ότι το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών τού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο, «λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο τής προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων».

Αναφορικά με τα αιτήματα για δυνατότητα χορήγησης ανισόποσων δόσεων, ο κ. Μαυραγάνης εξηγεί ότι «μια ανάλογη πρόβλεψη θα εισήγαγε απόκλιση από τον κανόνα γενικής και τυποποιημένης εφαρμογής των ρυθμίσεων, θα αύξανε την πολυπλοκότητα και θα δημιουργούσε, ενδεχομένως, ζητήματα καταστρατήγησης». Όπως άλλωστε υπενθυμίζει ο υφυπουργός, «στοιχεία, όπως η εποχικότητα της οικονομικής δραστηριότητας τού οφειλέτη και η βιωσιμότητα τής ρύθμισης, αποτελούν κριτήρια που λαμβάνονται ήδη σοβαρά υπόψη για τον προσδιορισμό τού τελικού αριθμού των δόσεων».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια