default-image

Θέλουν να... βελτιώσουν τους σπόρους

Οικονομία
Θέλουν να... βελτιώσουν τους σπόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και των διασταυρώσεων ποικιλιών για τη "βελτίωση των σπόρων", δηλαδή των υβριδίων, τάσσεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο από τη Γερμανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις.

Όσα δήλωσε σε διεθνείς συζητήσεις στο Βερολίνο δείχνουν προφανώς ότι ο τίτλος του "μεταλλαγμένου υπουργού" που του αποδόθηκε στη χώρα μας από τις οικολογικές οργανώσεις όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο επιβεβαιώνεται και στην πράξη, όπως διαπιστώνουν σήμερα επιστήμονες που μιλούν στη "Ν. Κρήτη" και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις έννοιες και τα όσα κρύβονται "πίσω από τις λέξεις"!

Πουθενά - τουλάχιστον στο κείμενο ταων επίσημων ανακοινώσεών του - δεν αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής Μηχανικής και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης τη λέξη "διαφύλαξη" ή "αποθήκευση" ή "προστασία" ή "μετάδοση" για τους ντόπιους σπόρους που διαθέτει η βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Τι εννοεί;

Οι δηλώσεις του γνωστού και από το παρελθόν "φίλου" των μεταλλαγμένων αναφέρονται συνεχώς στην ανάγκη «βελτίωσης του ντόπιου σπόρου» και, αντί να τονίσει ότι πρέπει οι επιστήμονες να σέβονται και να υπηρετούν τη φύση και το περιβάλλον, μιλάει διαρκώς για τη... «βελτίωση του σπόρου ώστε να προσαρμόζεται στο περιβάλλον». «Τι εννοεί βελτίωση του σπόρου;» διερωτώνται σήμερα - μέσω της "Ν. Κρήτης" - επιστήμονες που ασχολούνται με τη γη και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, που δεν είναι εκείνες τις οποίες περιγράφει ο κ. Τσαυτάρης, αλλά κατά βάθος πηγάζουν από τις δυνατότητες που έχουν οι ντόπιες ποικιλίες να θρέψουν το λαό μας και να τον κάνουν να είναι ανεξάρτητος από τις πολυεθνικές τροφίμων, για πάντα μελλοντικά, αρκεί ο άνθρωπος να τις προστατέψει και να τις διαδώσει.

Οι δηλώσεις

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, αν και σε συνάντηση που είχε με την ομόλογό του στη Γερμανία αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να στηρίξει την ποιοτική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα, εντούτοις κατά την παραμονή του στο Βερολίνο και στην ομιλία του στο παγκόσμιο Forum για την επισιτιστική αυτάρκεια, που διοργάνωσε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πολλοί συνάδελφοι υπουργοί που προηγήθηκαν με παρεμβάσεις τους τόνισαν τη σημασία που έχει και θα έχει στο μέλλον η προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της αξιοποίησης των καινοτομιών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της επάρκειας στα τρόφιμα. Η δημογραφική έκρηξη ξεπερνάει πλέον τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την αξιοποίηση των καινοτομιών. Δεν υπάρχει άλλη γη να καλλιεργήσουμε, ούτε περισσευούμενο νερό. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διπλασιάζοντας το νερό ή διπλασιάζοντας τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή πολλαπλασιάζοντας τα λιπάσματα ή τα πετρέλαια για να καλύψουμε τις ανάγκες. Πρέπει να βρούμε τρόπους που πηγάζουν από την έρευνα και τη γνώση. Και ως επιστήμονας και ο ίδιος, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στο παρελθόν 50% της καινοτομίας που αξιοποιήθηκε στην φυτική παραγωγή χρησιμοποιήθηκε μέσω των σπόρων.

Καλώ λοιπόν όλα τα κράτη να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ντόπιου γενετικού υλικού προς αύξηση των αποδόσεων, την αντιμετώπιση της ξηρασίας και του περιορισμένου νερού, των ασθενειών κ.ά. Δηλαδή πρόληψης των προβλημάτων της γεωργίας μέσω του σπόρου αντί της καταπολέμησης των προβλημάτων με φάρμακα, λιπάσματα κ.λπ., αξιοποιώντας την υπάρχουσα πλούσια βιοποικιλότητα πολλών περιοχών.

Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή κι εφόσον πετύχουμε αυτή τη σύμπραξη πολλών περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών, αυτή θα είναι η πιο υπεύθυνη επένδυση στη γεωργία του μέλλοντος».

«Υπέρ μεταλλαγμένων»

Η γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου, που είναι υπεύθυνη σεμιναρίων στους αγρότες στο Κέντρο "Δήμητρα" του Ηρακλείου, τονίζει ότι «ουσιαστικά ο υπουργός δε διευκρινίζει τι σημαίνει αυτή η βελτίωση ντόπιου σπόρου. Η βελτίωση μπορεί να εμπεριέχει και υβριδιακή και γενετική τροποποίηση μέσα από τη Γενετική Μηχανική που ο ίδιος κατέχει καλά. Και θα έπρεπε πρώτα να θέσει τα όρια, δηλαδή να μιλήσει για προστασία και διάδοση των ντόπιων σπόρων καθώς και ισορροπία του όλου περιβάλλοντος της καλλιέργειας. Και μετά να μιλήσει για βελτίωση»...

«Ντόπιες, καταδικασμένες»

«Πολλές ντόπιες ποικιλίες φυτών και ζώων στον ελλαδικό χώρο είναι καταδικασμένες γιατί δεν αξιοποιούνται. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αξιοποιούνται κυρίως τα υβρίδια», σχολιάζει από την πλευρά του ο βιολόγος-οικολόγος και υπεύθυνος της WWF ΕΛΛΑΣ στην Κρήτη Καλούστ Παραγκαμιάν. «Πρώτα να δείξουμε ότι στο σπίτι μας δουλεύουμε καλά, προστατεύουμε αυτά που πρέπει να προστατέψουμε, τα διαχειριζόμαστε συνειδητά και είμαστε εντάξει και μετά να αρχίσουμε να λέμε όλα τα υπόλοιπα», λέει για τον Αθανάσιο Τσαυτάρη. «Δεν ξέρω κι εγώ τι εννοεί όταν μιλάει για "βελτίωση ντόπιων σπόρων". Δεν ξέρω και πόσο μπορεί να έχει παίξει ρόλο το "μαχαίρι στο λαιμό" λόγω τρόικας»...

«Είμαι σύμφωνος»

Ωστόσο, υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη με όσα αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη γνώμη του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκου Στεφανάκη, που λέει: «Η βελτίωση των ντόπιων σπόρων και φυλών ζώων είναι υποχρέωσή μας και έπρεπε να την έχουμε ήδη ξεκινήσει. Δυστυχώς όμως, έχουμε μείνει πίσω, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να τρέξουμε.

Και θα πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα ερευνητικά μας κέντρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αξιοποιήσουμε μέσα από τη βελτίωση και τους σπόρους τους τοπικούς και ασφαλώς το γενετικό υλικό των ντόπιων πληθυσμών των ζώων μας. Έχουμε δέκα από τις καλύτερες φυλές προβάτων και δεν έχουμε κάνει τίποτα σε επίπεδο γενετικής βελτίωσης. Η γενετική τροποποίηση είναι μια άλλη ιστορία, που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχουν γενετικές τροποποιήσεις που προάγουν και δεν ενοχλούν το περιβάλλον. Και σε αυτές ασφαλώς δεν μπορούμε να πούμε όχι. Αλλά εμείς έχουμε χαρακτηρίσει την Κρήτη ως "ελεύθερη" στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε»...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News