default-image

Επτά συμβουλές για να πληρώνεις λιγότερα

Οικονομία
Επτά συμβουλές για να πληρώνεις λιγότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το πετρέλαιο θέρμανσης οι περισσότεροι Έλληνες, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, βρήκαν λύση. Απλά το... κατάργησαν και έχουν επιστρατεύσει άλλες μορφές θέρμανσης, όπως σόμπες, τζάκια κ.τ.λ.

Με το ηλεκτρικό ρεύμα και τη ΔΕΗ, όπου η πρώτη από τις διαδοχικές αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι ήδη γεγονός, τι γίνεται; Προφανώς και δεν μπορούμε να την καταργήσουμε και να ζήσουμε ως άλλοι άνθρωποι των σπηλαίων χωρίς ρεύμα... Όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικά απλά πραγματάκια καθημερινά, ώστε να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρησή μας...

Ιδού λοιπόν 7 "έξυπνες" συμβουλές που προτείνει η Greenpeace, συμβουλές εύκολα εφαρμόσιμες από όλους, χάρη στις οποίες μπορούμε να δούμε τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος μειωμένο:

1. Ζεστούλα με... τον ανεμιστήρα οροφής:

Έχετε μήπως ανεμιστήρα οροφής; Θαυμάσια! Εκτός από το να σας βοηθάει να αποφεύγετε την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, μπορεί να σας βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείτε πιο οικονομικά! Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξτε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα ανεμιστήρα, πάνω ακριβώς από τα φτερά.

Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να "συγκεντρώνεται" ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι, η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Χρησιμοποίησε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα

Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνετε το σπίτι. Αφήστε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνετε... Ένας ηλιακός μπορεί να σας εξοικονομήσει 150-180 ευρώ ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς...

3. Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και όμως το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.

Και αν ψάχνετε τώρα να αγοράσετε πλυντήριο, προτίμησε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό.

4. Μαγείρεψε έξυπνα

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύετε είναι σε χαμηλή φωτιά... αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και άστε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει (βασικά έτσι θα βγει και πιο νόστιμο!).

Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε βραστήρα για να βράσετε το νερό που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί για να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα.

Προσοχή! Μην ξεχνάτε ποτέ να χρησιμοποιείτε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι χρειαζόμαστε.

5. Η ενεργειακή κλάση Α συνήθως δεν είναι η καλύτερη!

Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή.

Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους.

Αν χρειαστεί να αγοράσετε κλιματιστικό, αγνοήστε την ενεργειακή κλάση, αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρωτήστε να μάθετε για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη.

6. Έξυπνος φωτισμός

Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί ακόμα τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως; Ναι, αυτές που καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν ναι, ίσως είναι καλή στιγμή να θυμηθείτε ότι για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100 W που αντικαθιστάτε με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας γλιτώνετε περίπου 30-40 ευρώ το χρόνο.

Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε πάντα τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό!

Προσοχή στα ενεργειακά... βαμπίρ

7. Εξαφάνισε τα ενεργειακά βαμπίρ. Μπορεί να ξεχνιόμαστε, αλλά είναι σημαντικό να κλείνουμε την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμη καλύτερα να τα βγάζουμε από την πρίζα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News