default-image

"Όχι" των ιδιωτικών υπαλλήλων στο " Ηράκλειο-τουριστική ζώνη"

Κρήτη
"Όχι" των ιδιωτικών υπαλλήλων στο " Ηράκλειο-τουριστική ζώνη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου στο χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως τουριστικής ζώνης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ενδεικτικά:   

«Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι την Τετάρτη 16/1 /2013 ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου συνεδριάζει προκειμένου να πάρει απόφαση για την πρόταση χαρακτηρισμού του Ηρακλείου ως τουριστικής ζώνης.

Ο χαρακτηρισμός της πόλης μας ως τουριστική περιοχή θα καταργήσει ό,τι απέμεινε από εργατικά δικαιώματα και θα κλείσει όσα μικρομάγαζα κατάφεραν έως τώρα να επιβιώσουν από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Συγκεκριμένα θα δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα (στις πολυεθνικές και τα μεγάλα εμπορικά, γιατί οι μικροί δε θα αντέξουν και δε θέλουν να το εφαρμόσουν) να παραμένουν ανοικτά 7 ημέρες την εβδομάδα, έως αργά το βράδυ, καταργώντας την Κυριακή αργία (Χερσόνησος, Αμμουδάρα).

Αυτό το κατάπτυστο εγχείρημα δεν είναι βέβαια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου αλλά ένα οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο των τελευταίων ετών. Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια, και εργοδοτικοί σύλλογοι, χέρι-χέρι με το μεγάλο κεφάλαιο χρόνια τώρα στα πλαίσια της "ανταγωνιστικότητας" και της "ανάπτυξης" και με πρόσχημα κρουαζιέρες και φιέστες προσπαθούν να απελευθερώσουν το ωράριο και να καταργήσουν την Κυριακή αργία.

Θα πατήσουν ακόμα μία φορά στη φτώχια του κόσμου, την ανασφάλεια και την απελπισία των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που βουλιάζουν. Θα τάξουν λαγούς με πετραχήλια, ότι η κρουαζιέρα θα φέρει λεφτά, ο τουρισμός θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία.  

Τα νούμερα τους διαψεύδουν όμως. Τρία εκατομμύρια εξωτερικό και εσωτερικό τουρισμό μέτρησε το 2012 το Ηράκλειο με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, με τζίρο που κυμαίνεται στα 2 δισ. ευρώ.  

Την ίδια χρονιά στο Ηράκλειο έκλεισαν 1.983 επιχειρήσεις και η ανεργία αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες…

Το 2013 αναμένεται χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό. Ήδη οι κρατήσεις σημειώνουν αύξηση κατά 10%. Απεναντίας μετράμε 15% μειώσεις στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκατοντάδες περιπτώσεις καταπάτησης μέσω ατομικών συμβάσεων πείνας και χιλιάδες περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας για ολόκληρο το 2012.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, όσο η οικονομία παραμένει καπιταλιστική, όχι μόνο δεν ωφελεί τον εργαζόμενο και τον απλό λαό αλλά αντιθέτως τον εξαθλιώνει και πλουτίζει μια χούφτα παράσιτα.  

Δικαιολογημένα λοιπόν το μεγάλο κεφάλαιο, ο ΟΛΗ, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, οι εργοδοτικοί φορείς του νομού προσανατολίζονται να μετατρέψουν την οικονομία της πόλης σε εξαγωγική οικονομία και παροχή υπηρεσιών, γιατί σκοπεύουν να εφαρμόσουν τέτοια αντεργατικά μέτρα, τέτοια ανεργία και τέτοιους μισθούς πείνας που ο Ηρακλειώτης δε θα αποτελεί αγοραστική δύναμη ικανή να συντηρήσει τη λαιμαργία τους.

Μπροστά σε αυτό το μέλλον που μας ετοιμάζουν είτε με το χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως τουριστική περιοχή είτε με τη νομοθετική κατοχύρωση της κατάργησης της Κυριακής αργίας χρειάζεται οργανωμένη απάντηση: κοινός αγώνας εργαζομένων και ΕΒΕ με τα παρακάτω αιτήματα:

?      Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στη μείωση των μισθών, την κατάργηση του 8ώρου και των κλαδικών συμβάσεων.

?      Κάτω οι φόροι και όλα τα χαράτσια που πνίγουν την εργατική λαϊκή οικογένεια - κανένας φόρος στο εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις με 45% και στα μερίσματα και στα αποθεματικά. Οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες να φορολογούνται με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.

?      Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ.

?      Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τις οικογένειές τους, είτε είναι μισθωτοί απολυμένοι είτε μικρομεσαίοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

?      Να παγώσουν και να ρυθμιστούν τα χρέη προς τις τράπεζες.

?      Να σταματήσει η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές από το κούρεμα των αποθεματικών και να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρών εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είμαστε σίγουροι ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στον Εμπορικό Σύλλογο θα καταψηφίσουν αυτή την προσπάθεια και θα σταθούν στο πλάι μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε πρώτα από όλα τους εμποροϋπάλληλους, όλους τους εργαζόμενους του Ηρακλείου, να βάλουν το θέμα σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις καταδίκης αυτής της προσπάθειας και οργάνωσης για την απόκρουση του μέτρου.

Τέλος καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες σε κοινό μέτωπο, ενάντια στα μονοπώλια και τους παρατρεχάμενούς τους. Ο αγώνας για την απόκρουση του μέτρου θα είναι σκληρός και θα έχει διάρκεια. Για να αντέξουμε και να κερδίσουμε θα πρέπει να γίνει υπόθεση Όλων μας!

Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους λοιπόν όλοι αυτοί που θέλουν να το επιχειρήσουν, ότι ο αγώνας απέναντι στην οργανωμένη εργατική τάξη είναι ένας αγώνας άνισος.  

Όχι στο χαρακτηρισμό του Ηρακλείου σε τουριστική περιοχή.

Όχι στην καταδίκη εργατών και εμπόρων για το μεγάλο κεφάλαιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News