default-image

Eurostat: Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οικονομία
Eurostat: Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα επανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Η χώρα κατέγραψε, μάλιστα, την καλύτερη επίδοση όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφάνισε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,3%) στην ΕΕ κατά το μήνα Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το Νοέμβριο (0,4%).

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,7%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% σε 2,3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3%.

Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 1,1% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, τη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%.  

Σε σχέση με το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη-μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε έντεκα κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο σημειώθηκαν στα προϊόντα καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (3,6%), στις δαπάνες στέγασης (3,45), στα τρόφιμα και την εκπαίδευση (3% και στις δύο περιπτώσεις), ενώ οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (-3,8%), του οικιακού εξοπλισμού (1%) και των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού (1,2%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News