Οικονομία

Αρνητικό το επιχειρηματικό ισοζύγιο στο Λασίθι

Το Επιμελητήριο Λασιθίου ανακοινώνει τα επίσημα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων για το 2012 από το τηρούμενο μητρώο.
Για το έτος 2012, όπως επισημαίνει, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 291, ενώ οι διαγραφές (κλεισίματα) ήταν 487. Παρουσιάζεται δηλαδή για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια αρνητικό ισοζύγιο τέτοιου μεγέθους
(-196).


Για να γίνουν συγκρίσεις το Επιμελητήριο αναφέρει ότι το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών του 2011 ήταν -111. Το 2012 παρουσιάζεται δηλαδή μια τεράστια αύξηση (~76%) σε σχέση με το 2011 στη μείωση του αριθμού των λασιθιώτικων επιχειρήσεων.

"Θεωρούμε", αναφέρει το Επιμελητήριο Λασιθίου στην ανακοίνωσή του, "ότι τα νούμερα αυτά εκτός από απογοήτευση πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων.
Το Επιμελητήριο Λασιθίου θεωρεί ότι αν υπάρχει μια ελπίδα ανάπτυξης αυτή θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα υπερφορολογείται και διώκεται παντοιοτρόπως.

Αν η Πολιτεία δε φροντίσει έγκαιρα να λάβει ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (ρευστότητα, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μείωση της φορολόγησης), σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις για να φορολογηθούν ούτε οι θέσεις εργασίας που αυτές συντηρούσαν, με ολέθρια για τον τόπο αποτελέσματα".

Το Επιμελητήριο Λασιθίου κάνει τέλος γνωστό ότι θα κοινοποιήσει τα στοιχεία αυτά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, "με την ελπίδα", όπως επισημαίνει, "να φανούν χρήσιμα στη χάραξη στρατηγικής για το νομό μας, την Κρήτη αλλά και τη χώρα γενικότερα".

Σχόλια