default-image

"Επανυπολογίζονται όλες οι συντάξεις"

Οικονομία
"Επανυπολογίζονται όλες οι συντάξεις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επανυπολογισμό όλων των συντάξεων προχωρά το υπουργείο Εργασίας από τον Απρίλιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι δύο νόμοι -του 2010 και του 2011- για την περικοπή τους δεν είχαν εφαρμοστεί. Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Ως υπουργείο έχουμε πολλές φορές πει ότι το 2013 είναι έτος νοικοκυρέματος. Προχωράμε, για πρώτη φορά, σε μεταρρυθμιστικά βήματα, που θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες αναζήτησης καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του ελέγχου θα δείξει περισσότερες από 50.000 καταχρηστικές συντάξεις και τόνισε ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να αναζητήσει τα χρήματα αυτά.

Για την ηλεκτρονική ψηφιακή βάση συντάξεων και συνταξιούχων, ο υπουργός είπε πως η δημιουργία της έγινε χωρίς να ξοδευτεί ένα ευρώ, με την υποστήριξη των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) και των ασφαλιστικών ταμείων και πως η χώρα έχει, πλέον, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με τη μετατροπή της ΗΔΙΚΑ σε ενιαία βάση ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, αφού η φορολογητέα ύλη θα εντοπίζεται αυτόματα και το όφελος αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα κύρια και επικουρικά ταμεία δεν θα χρειάζεται να στέλνουν βεβαιώσεις στους ασφαλισμένους, αλλά αυτές θα αποτυπώνονται κατευθείαν στις φορολογικές δηλώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο υπουργός, μετά από πολλές αναβολές, από τον Φεβρουάριο του 2013 η περιοδική αναλυτική δήλωση του ΙΚΑ θα υποβάλλεται με την πληρωμή της μισθοδοσίας, με στόχο το μπλοκάρισμα των φαινομένων της εισφοροδιαφυγής.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News