Οικονομία

Τι είπαν Σαμαράς - βιομήχανοι

Οι επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με το προεδρείο του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία, κάναμε ένα ξεκίνημα και θα συζητήσουμε». Ερωτηθείς για το αν έχουν καλυφθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι  «τα καλύπτουμε σιγά-σιγά».  

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη ρευστότητα της οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και το επενδυτικό κλίμα.

Η κυβέρνηση έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν ενέργειες για τη διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτύξουν τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δακαλόπουλος είπε ότι «έδωσε στον πρωθυπουργό ένα στικάκι με τρεις λίστες: στην πρώτη λίστα είναι οι επενδύσεις ύψους 12 δισ. 100 μεγάλων επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης. Η δεύτερη λίστα αφορά 250 προτάσεις καινοτομίας. Η τρίτη λίστα περιλαμβάνει 220 επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τεχνολογίες αιχμής».

Πρόκειται για  λίστες «υγείας και δημιουργίας» είπε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι  η επιχειρηματικότητα είναι ζωντανή ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, αλλά για να αποδώσουν περισσότερο, «πρέπει να δημιουργηθεί σταθερό πολιτικό περιβάλλον και θετικό περιβάλλον για επενδύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι τρεις αυτές λίστες που έφερε στον πρωθυπουργό, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.

Ερωτηθείς για τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Δασκαλόπουλος απάντησε: «Ξέρω ότι υπάρχουν λίστες με δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, άλλες με εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ακίνητά τους και άλλες με το σύνολο. Αυτές οι τρεις λίστες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή».

πηγή: protothema.gr

Σχόλια