default-image

Είκοσι δράσεις για την ανεργία των νέων

Οικονομία
Είκοσι δράσεις για την ανεργία των νέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είκοσι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εργασίας, από τον Γ. Βρούτση, τον  Κ. Χατζηδάκη, τον Κ. Αρβανιτόπουλο και τον Ν. Παναγιωτόπουλο.

Με το νέο σχέδιο, ενοποιούνται για πρώτη φορά οι δράσεις τριών υπουργείων και τεσσάρων επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παρεμβάσεις που υλοποιούνται από διαφορετικά υπουργεία, οργανισμούς και φορείς, συνδέονται για πρώτη φορά, με κοινή αντίληψη και στόχους. Επιδίωξη είναι να ξεπεραστεί η λογική της αποσπασματικότητας και της αλληλοεπικάλυψης να βελτιωθεί η συνεργασία και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Από τα συνολικά είκοσι προγράμματα τα εννέα είναι νέα, ενώ συνεχίζονται παλαιότερες δράσεις που θεωρήθηκαν επιτυχημένες.

«Η κινητοποίηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στα όρια του συναγερμού» ανέφερε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας ως «την πολιτική πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, εντάσσεται στη λογική της γνωστής «πρωτοβουλίας Μπαρόζο» για την απασχόληση των νέων και αποτελεί ολοκληρωμένο εγχείρημα που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων το οποίο ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «μεγάλο και επώδυνο».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν περισσότεροι από 26 εκατ. άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί στο 26% και ειδικά για τους νέους, στο 57,6% τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της ανεργίας ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ανεργία «δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αναδύει φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού».

Ιδιαίτερα για την ανεργία των νέων επισήμανε ότι έχει διαστάσεις οικονομικές και αναπτυξιακές γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι νέοι αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των ικανοτήτων, των νέων ιδεών και της δημιουργικότητας του πιο δυναμικού τμήματος του πληθυσμού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News