Media

«Μικρά Ασία - Κρήτη, ένα ταξίδι προσφυγιάς»: Το ντοκιμαντέρ της ΚΡΗΤΗ TV «ταξιδεύει» στην ημέρα της καταστροφής

«Ο Σεφέρης όλο και μου μιλούσε για τη μικρασιατική καταστροφή, το σημαδιακό για τη ζωή του γεγονός από το οποίο ποτέ του δεν απομακρύνθηκε»... - Τα επεισόδια θα προβληθούν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 21:50 το πρώτο επεισόδιο και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το δεύτερο επεισόδιο στις 21:50.

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή και την ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη αλλά και τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Αναρωτιέται κανείς πόσο θάρρος θέλει να απομακρύνεσαι για πάντα από τον τόπο σου. Να μην παίρνεις ούτε καν τα απαραίτητα μέσα σε μια βαλίτσα και να απομακρύνεσαι βλέποντας την καταστροφή. Το ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία - Κρήτη, ένα ταξίδι προσφυγιάς» ταξιδεύει στην ημέρα καταστροφής που στοίχειωσε την ελληνική ιστορία και παρουσιάζει όλα αυτά τα γεγονότα που σημάδεψαν τους Έλληνες.

Το πολυ-αναμενόμενο ντοκιμαντέρ της ΚΡΗΤΗ TV «Μικρά Ασία - Κρήτη, ένα ταξίδι προσφυγιάς» μέσα από δυο επεισόδια παρουσιάζει το ταξίδι και την ζωή Μικρασιατών στην Κρήτη. Τα επεισόδια θα προβληθούν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 21:50 το πρώτο επεισόδιο και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το δεύτερο επεισόδιο στις 21:50.

Όσοι έφτασαν στην Κρήτη συνέχισαν και έφτιαξαν τις ζωές τους μα δεν ξέχασαν. Τελικά το σώμα αντέχει σαν σίδερο μα η καρδιά όχι. Η καρδιά τους έμεινε πίσω, στον τόπο τους. Η ζωή τους άλλαξε, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και οι πρώτες ιστορίες που τους είπαν, ήταν γι’ αυτά τα σπίτια που κάηκαν….τα δικά τους σπίτια που χάθηκαν έτσι ξαφνικά.

Το 1950 ο ποιητής Γ. Σεφέρης επισκέφτηκε τη Σμύρνη. Έψαχνε στην άγνωστη πια πολιτεία να βρει το σπίτι του. Τη Σμύρνη τη βρήκε παραμορφωμένη και έγραψε στο ημερολόγιο του «Η Σμύρνη έχει χάσει τον ίσκιο της, όπως τα φαντάσματα». Η φωνή της πατρίδας δεν σίγησε για όλους τους Μικρασιάτες που μετέφεραν με αγάπη τις χαρές αλλά και τις λύπες που έζησαν. Αυτός είναι και ο λόγος που δεύτερης και τρίτης γενιάς πρόσφυγες μιλούν για την χαμένη πατρίδα σαν να έζησαν το χαμό της…

Ιστορικοί ερευνητές αλλά και άνθρωποι που κουβαλούν την ιστορία της οικογένειας τους, μέσα από τα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία - Κρήτη, ένα ταξίδι προσφυγιάς» θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της Κρήτης να κατανοήσει μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές στην ιστορία του Ελληνισμού. Παράλληλα η μεταφορά αφηγήσεων δραματοποιημένα από ηθοποιούς της Κρήτης θα βάλουν το θεατή στη θέση να σκεφτεί πάνω σε ανθρώπινα, πολιτικά και ιστορικά θέματα.

«Μικρά Ασία - Κρήτη, ένα ταξίδι προσφυγιάς», Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 21:50 το πρώτο επεισόδιο και Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το δεύτερο επεισόδιο στις 21:50 μέσα από τη συχνότητα της ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια