Media

ΕΛΜΕ: Κινητοποιήσεις για την αντίσταση στο μέτρο αναπλήρωσης μαθημάτων λόγω καταλήψεων

Το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε όσους αντιστρατεύονται την καταστροφική πολιτική του για τη δημόσια εκπαίδευση.

Όσοι αγωνίζονται για ένα άλλο σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό που θα λειτουργεί με γνώμονα τις μορφωτικές ανάγκες του λαού, θεωρούνται εχθροί του και αντιμετωπίζονται με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και εκδικητικά μέτρα.

Δείτε την τελευταία δήλωση του υφυπουργού Παιδείας που φρόντισε για μία ακόμα φορά να επιδείξει το αυταρχικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, σπεύδοντας να απειλήσει με πειθαρχικές διώξεις όσους εκπαιδευτικούς αρνηθούν να συμμετάσχουν στο "θέατρο" της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.

Προτίθεται λέει να διώξει πειθαρχικά τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε νόμιμες στάσεις εργασίας, αποφασισμένες από το σωματείο τους!

Αντί να απολογείται το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση που ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και στον συνδικαλιστικό αγώνα.

Η υποκρισία και ο κατήφορος δεν έχουν τέλος.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, όπου διεκδικούσαν το αυτονόητο - καθηγητές για να τους διδάξουν ή για την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους - έγιναν αφορμή για έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε σχολικές διακοπές και παρατάσεις του σχολικού έτους.

Το υπουργείο Παιδείας με την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλει να γίνονται μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα (μέχρι 3 ημέρες) αλλά και με παράταση του διδακτικού έτους (όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες των 3).

Καταργήθηκαν παλαιότερες διατάξεις που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό.

Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ;

Στην πραγματικότητα μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αντιπαραθέσεις από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει. Επίσης είναι και ανεφάρμοστη στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Να επισημάνουμε επίσης και το γεγονός πως ένα μέρος μαθητικών καταλήψεων συνέπεσε χρονικά με την 8ήμερη απεργία της ΟΛΜΕ το Σεπτέμβρη του 2013.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή να μην εφαρμόσει και να καταργήσει την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ. Β΄ 2530 ) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ. Α΄ 274).

Ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται συνειδητοποιώντας τις δικές ευθύνες για την ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά.

Οι σύλλογοι διδασκόντων με παιδαγωγικά κριτήρια, και σε συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των γονιών και των μαθητών σε κάθε σχολείο, εκτιμούν τα προβλήματα σε σχέση με την ύλη, με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και οργανώνουν την αναπλήρωσή της.

Υπενθυμίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων, την Ένωση Γονέων και μαθητικά συμβούλια από την πρώτη στιγμή δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της στο μέτρο αυτό και ζήτησε ανάκληση της απόφασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης όχι μόνο δεν προχώρησαν στην ανάκληση του μέτρου αλλά ούτε καν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στην επιχειρηματολογία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πρόγραμμα Δράσης ΕΛΜΕ-Ομοσπονδίας Γονέων-Ένωσης Γονέων για το τριήμερο 23, 24 και 25 Απριλίου

1. Τρίωρες στάσεις εργασίας (11-2μ.μ.) συμπληρωματικές της ΟΛΜΕ ( 8-11 π.μ.) για την πρωινή και βραδινή ζώνη.

2. Κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κάθε σχολική μονάδα που έχει προγραμματισμό για αναπλήρωση για  την ακύρωσή της. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Κανένας συνάδελφος στην τάξη. Κανένας μαθητής στην τάξη.

Όλοι καθηγητές, μαθητές, γονείς στις συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία.

Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο "θέατρο" της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας μαζικά στις συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία και στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου».

Σχόλια