Πώς να οδηγήσετε σε παγετό και χιόνι - Ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια

Ταξίδια
Πώς να οδηγήσετε σε παγετό και χιόνι - Ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύτιμες συμβουλές για την προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν τη μετακίνηση και την οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες

Η οδήγηση τους χειμερινούς μήνες απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, ακόμη και από τους έμπειρους οδηγούς, αφού μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη σε συνθήκες παγετού. Πόσω μάλλον τις επόμενες ώρες μετά από μια δυνατή χιονόπτωση. Το σημαντικότερο που έχει να κάνει ο οδηγός, αν αναγκαστεί να βγει στους χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους, είναι να παραμείνει συγκεντρωμένος στο τιμόνι και να οδηγεί με ηρεμία.

Σε μέρες που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, ο οδηγός πριν από κάθε μετακίνησή του θα πρέπει να ενημερώνεται για τον καιρό. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος και θα έχει λιγότερο άγχος. Πριν ξεκινήσει το αυτοκίνητο, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από χιόνι και πάγο. Μια ξύστρα πάγου για αυτοκίνητα θα επιταχύνει την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου από το παρμπρίζ. Επίσης, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό αντιπαγωτικά αυτοκινήτου ειδικά για παρμπρίζ.

Στις πολύ κρύες ημέρες μπορεί να παγώσει ακόμη και η κλειδαριά τού αυτοκινήτου. Δε βάζουμε δύναμη στο κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα, γιατί μπορεί να σπάσει το κλειδί. Λίγο οινόπνευμα ή αλκοολούχο αντισηπτικό πάνω στην κλειδαριά θα βοηθήσει την κατάσταση, λειώνοντας τον πάγο ή το χιόνι. Επάλειψη των πλαστικών περιμετρικά της πόρτας με σιλικόνη από την προηγούμενη του παγετού ή του χιονιά θα βοηθήσει να ανοίξει εύκολα η πόρτα του αυτοκινήτου.

Πάντα τα ελαστικά του αυτοκινήτου παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το βαθύ πέλμα και η καλή κατάστασή τους βοηθάει στην καλύτερη πρόσφυση του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα, ενώ σε περιοχές όπου υπάρχουν συχνές χιονοπτώσεις τα χιονολάστιχα είναι αναγκαία. Δε θα πρέπει τους χειμερινούς μήνες να φεύγουμε από το σπίτι μας χωρίς να έχουμε αλυσίδες, με τον οδηγό να οφείλει να τις τοποθετεί γρήγορα και με ασφάλεια. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες θα χρειαστούν αλυσίδες ακόμη και τα τετρακίνητα οχήματα.

Όταν επικρατεί παγετός ή όταν τις προηγούμενες ημέρες έχει χιονίσει, τα σκούρα σημεία στον δρόμο είναι σημάδια ολισθηρών επιφανειών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και φυσικά πολύ μικρή ταχύτητα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το βράδυ, οπότε δεν υπάρχει καλός φωτισμός και επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Τόσο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, όσο και κατά τη διάρκεια του παγετού, που συνήθως ακολουθεί τις επόμενες ώρες της χιονόπτωσης, η ταχύτητα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μικρή.

Κάτω από το χιόνι μπορεί να υπάρχει πάγος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας πρόσφυσης. Πάντα κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ στις κατηφόρες η απόσταση αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όλες οι ενέργειες του οδηγού θα πρέπει να γίνονται με αργές κινήσεις. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε χιόνι ή παγετό θα πρέπει ο οδηγός να είναι ήρεμος και θα πρέπει να γνωρίζει ότι στο φρενάρισμα η απόσταση είναι τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτή που θα έκανε το αυτοκίνητο σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Για να αποφύγετε την ολίσθηση και την απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αποφεύγονται η απότομη οδήγηση και το απότομο φρενάρισμα. Οι απότομες κλίσεις του οδοστρώματος συμβάλλουν στην απώλεια ελέγχου.

Πώς ξεκινάμε

Ποτέ δεν ξεκινάμε με σπινιάρισμα. Πατάμε ελαφριά το γκάζι. Είναι σαν να έχουμε αβγό μεταξύ του γκαζιού και του πέλματος του παπουτσιού μας και προσπαθούμε να μην το σπάσουμε. Η εκκίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το σπινιάρισμα ελαχιστοποιεί την πρόσφυση των ελαστικών. Αν το αυτοκίνητο γλιστράει σε μια στροφή, θα πρέπει να στρίψουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση ολίσθησης.

Όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα και υπάρχει χιόνι ανάμεσα, καλύτερα να πατήσετε τον συμπλέκτη και να αφήσετε το αυτοκίνητο να κινηθεί προς την άλλη λωρίδα με την ορμή που έχει χωρίς να πατήσετε γκάζι.

Απαραίτητα εφόδια για ένα ασφαλές ταξίδι

Αν θέλετε να κάνετε ταξίδι ή μετακινήσεις κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να έχετε ζεστά ρούχα, φακό, φτυάρι, ξηρά τροφή και πόσιμο νερό, ενώ θα πρέπει το κινητό σας τηλέφωνο να έχει μεγάλα ποσοστά μπαταρίας. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι ζεστά και με πέλμα που να μη γλιστράει, καθώς σε περίπτωση που εγκαταλείψετε το αυτοκίνητο, πρέπει να μπορείτε να μετακινηθείτε με ευκολία. Είναι καλό να είστε συντονισμένοι με κάποιο ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό που θα αναφέρει τις συνθήκες κυκλοφορίας που επικρατούν στην περιοχή. Εάν κολλήσετε στο χιόνι και αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητό σας, προσπαθήστε να το μετακινήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον δρόμο, ώστε να μην εμποδίσετε τους οδηγούς που κινούνται στον δρόμο.

Τέλος, πάντα θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά καύσιμα στο ρεζερβουάρ. Σε περίπτωση εγκλωβισμού, θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργεί ο κινητήρας, προκειμένου να παραμείνουν ζεστοί οδηγοί και επιβάτες στην καμπίνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News