Κρήτη: Φανταστικές παραλίες με ρηχά νερά για οικογένειες και μικρά παιδιά (εικόνες)

Κρήτη
Κρήτη: Φανταστικές παραλίες με ρηχά νερά για οικογένειες και μικρά παιδιά (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια λίστα με παραλίες «φιλικές προς τα παιδιά» ιδανικές για οικογενειακές στιγμές

Οι οικογενειακές διακοπές τις περισσότερες φορές καταλήγουν ταλαιπωρία για τους γονείς καθώς απαιτούν οργάνωση και πολύ κουβάλημα. Όμως επειδή και οι «παντρεμένοι» έχουν ψυχή οργανώσαμε για εκείνους μια λίστα με μερικές από τις πιο κατάλληλες παραλίες για παιχνίδι, φωνές και γέλια, στις οποίες μπορούν οι μικροί μας φίλοι να τρέξουν, να παίξουν και να εκτονωθούν ελεύθερα.

Οι παραλίες που θεωρούμε ιδανικές για παιδιά καλό είναι να είναι ρηχές, ήρεμες, απάνεμες και χωρίς κύμα, να έχουν άμμο ή τουλάχιστον καθόλου πέτρες, αλλά και να βρίσκονται κοντά σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στη Κρήτη πολλές παραλίες είναι ιδανικές για τους μικρούς μας φίλους, τις κυριότερες από τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω.

Παραλίες Μαζιδά Άμμος

Ερχόμενοι στην περιοχή του Ξερόκαμπου Σητείας ανατολικά από τη Ζίρο θα συναντήσετε τα πρώτα ξενοδοχεία της περιοχής και τη μεγάλη παραλία Μαζιδά Άμμος, που είναι και η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής. Είναι μια μεγάλη υπέροχη παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, η οποία προστατεύεται στα ανατολικά από το ακρωτήριο Τράχηλος, στην άκρη του οποίου υπάρχει η Φωκοσπηλιά.

Κατά μήκος της παραλίας, υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια, ενώ δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα οργανωμένο σημείο. Απέναντι υπάρχουν οι τρεις νησίδες των Καβάλων (Καβάλος, Κεφαλή και Αναβάτης) ενώ στα δυτικά μπορεί κάποιος να διακρίνει εύκολα το Κουφονήσι. Στην παραλία αυτή έμεινε για ένα ολόκληρο καλοκαίρι το θρυλικό ωκεανογραφικό σκάφος Καλυψώ του Jacques Yves Cousteau (Κουστώ). Το δυτικό της τέρμα ονομάζεται Βλυχάδα, καθώς υπάρχει πηγή με υφάλμυρο νερό.

Παραλίες Σητείας, Ξερόκαμπος

Ο Ξερόκαμπος βρίσκεται 103 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, 47 χλμ. νότια της Σητείας και 69 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω του δρόμου που συνδέει τη Σητεία (και την Ιεράπετρα) με τη Ζίρο, ενώ υπάρχει και η δεύτερη επιλογή του δρόμου από τη Ζάκρο. Από τη Ζίρο, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνάει αρχικά μέσα από τα καταπράσινα οροπέδια των Αρμενοχανδράδων και της Ζίρου και διασχίζει εγκαταλελειμμένα μεσαιωνικά χωριά (Ετιά, Χαμαίτουλιο). Στη συνέχεια η διαδρομή γίνεται φιδίσια με μοναδική θέα στο Νότιο Κρητικό πέλαγος και διέρχεται κοντά από το άγριο φαράγγι του Λαμνωνίου.

Στον Ξερόκαμπο το τοπίο είναι πραγματικά άνυδρο και απόκοσμο, ενώ χαρακτηρίζεται από γυμνά βουνά και βραχότοπους με θάμνους και θυμάρια, ενώ σε μερικά σημεία υπάρχουν στριμωγμένοι λίγοι καχεκτικοί ελαιώνες. Δίπλα στη θάλασσα έχει αρχίσει να ξεπροβάλει δειλά ένας μικρός τουριστικός προορισμός, ιδανικός για πολύ χαλαρές διακοπές. Στον οικισμό θα βρείτε αρκετά δωμάτια, μίνι μάρκετ και ταβερνούλες. Αν θέλετε φαρμακείο, κρεοπωλείο και πρατήριο καυσίμων μπορείτε να βρείτε στην κοντινή Άνω Ζάκρο (15’ με το αυτοκίνητο).

Στον Ξερόκαμπο η αγριότητα του τοπίου έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ήρεμη θάλασσα και τις καταγάλανες παραλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια μικρή έκταση θα βρείτε πραγματικά όλα τα είδη παραλιών, καθώς υπάρχουν παραλίες με βράχια, πλακούρες, χοντρά βότσαλα, ψιλό βοτσαλάκι, ξανθή άμμο, άσπρη άμμο και καταγάλανα νερά, ενώ δεν λείπει και ο πολύ λεπτός άργιλος για τους λάτρεις του φυσικού σπα! Στο παρόν κείμενο αναφερόμαστε στις παραλίες της Αμπέλου που βρίσκονται μπροστά στον παλιό οικισμό του Ξερόκαμπου. Στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες μοναδικές παραλίες με γνωστότερη τη Μεγάλη Παραλία του Ξερόκαμπου και τις παραλίες της Αλώνας, της Αλατσολίμνης και της Αμάτου.

Παραλίες Κυδωνίας, Λουτράκι

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Λουτράκι βρίσκεται 16 χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων, κοντά στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Μαζί με το γειτονικό Μαράθι, αποτελούν τους κύριους προορισμούς για διακοπές στην περιοχή του Ανατολικού Ακρωτηρίου.

Στον κλειστό κόλπο του Λουτρακίου σχηματίζεται μια ήρεμη παραλίτσα με ψιλή άμμο και γαλανά ρηχά νερά, κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά. Είναι άρτια οργανωμένη και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλες, να χαλαρώσετε στα μπαράκια της περιοχής, αλλά και να κάνετε διάφορα θαλάσσια αθλήματα.

Επαρχία Σητείας, Αμμούδι

Το Αμμούδι βρίσκεται στην περιοχή Τράχηλας Λιθινών, 66 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 29 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, κοντά στη Μονή Καψά. Εδώ σχηματίζεται μια πραγματικά υπέροχη παραλία με ψιλή χρυσή άμμο και ρηχά ήρεμα νερά, ενώ δεν υπάρχει καθόλου φυσική σκιά από δέντρα ή βράχια. Η παραλία είναι γνωστή και ως η Σπηλιά του Δράκου, από την ομώνυμη ταβέρνα που βρίσκεται στα βόρεια.

Βρίσκεται δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Μακρυγιαλό με το Γούδουρα. Για να την εντοπίσετε, θα πρέπει να σταματήσετε κάτω από την ταβέρνα «Σπηλιά του Δράκου» και να κατευθυνθείτε στους χωματόδρομους που οδηγούν στη θάλασσα.

Παραλίες Καινούργιου, Λέντας

Ο Λέντας είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 74 χλμ. νότια του Ηρακλείου, νότια της κορυφής Βίγλα των επιβλητικών Αστερουσίων Όρεων με τις πολλές ανεμογεννήτριες. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο με μικρό λιμάνι, πολύ ήπια ανεπτυγμένο που προσφέρει δυνατότητες για πολύ ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Η πρόσβαση εδώ γίνεται μέσω δυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων: ο πρώτος περνάει από τα χωριά Μιαμού και Κρότος, σε μια διαδρομή που προσφέρει συγκλονιστική θέα στο Νοτιο Κρητικό Πέλαγος και στις ακτές του Λέντα, ο δεύτερος από το χωριό Άγιος Κύριλλος κι είναι πιο βατός.

Η παραλία μπροστά στον οικισμό του Λέντα προστατεύεται από τα ανατολικά από το Ακρωτήριο Ψαμιδομούρι και στα δυτικά από το ακρωτήριο «Λιοντάρι» ή Κεφάλα, που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εδώ βρισκόταν το παλιό λιμάνι του οικισμού του Λέντα, το οποίο έχει πλέον μεταφερθεί στο σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο στη Λούτρα. Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής και αρκετά οργανωμένη, καθώς προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες όπως ομπρέλες, ντουζιέρες, ξαπλώστρες και θαλάσσια αθλήματα. Επίσης, ακριβώς δίπλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και δωμάτια για διαμονή. Σήμα κατατεθέν της είναι οι πάπιες, που σουλατσάρουν πάνω κάτω.

Επαρχία Σητείας, Λαγούφα

Η Λαγούφα βρίσκεται στο πιο ανατολικό άκρο του όρμου του Μακρύγιαλου, 59 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Εδώ σχηματίζονται δύο μεγάλες παραλίες με ψιλή άμμο και πολύ ρηχά καταγάλανα νερά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι παραλίες βρίσκονται μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία του Μακρύγιαλου, ανατολικά της Αναλήψεως. Είναι εξαιρετικά οργανωμένες από τα ξενοδοχεία με ομπρέλες, ντουσιέρες, θαλάσσια σπορ, ναυαγοσώστες και μπαρ.

Ανάμεσα στις δύο παραλίες της Λαγούφας υπάρχει διαμορφωμένο ξύλινο μονοπάτι που τις ενώνει. Κάτω από το μονοπάτι σχηματίζονται μερικές μικρές παραλίες ανάμεσα στα βράχια με τους όμορφους σχηματισμούς, ενώ σε μερικά σημεία συναντάμε γλυκό νερό που έρχεται μέσα από σπηλιές ή αναβλύζει από την άμμο. Και στις δύο παραλίες της Λαγούφας συναντάμε μικρούς αμμόλοφους, όπου ευδοκιμεί το λευκό κρινάκι της θάλασσας.

Παραλίες Αγίου Βασιλείου, Δαμνόνι

Το Δαμνόνι βρίσκεται 35 χλμ. νότια του Ρεθύμνου και 5 χλμ. ανατολικά του Πλακιά σε μια πεδιάδα με ελαιώνες που διαρρέουν ρέματα που μεταφέρουν νερό από το όρος της Κουρούπας.

Η παραλία είναι σχετικά μεγάλη με όμορφα γαλαζοπράσινα νερά και χοντρή υπόλευκη άμμο. Εδώ θα βρείτε όλες τις υπηρεσίες μιας πολύ καλά οργανωμένης παραλίας, όπως ομπρέλες, snack bars, ντους, αποδυτήρια, θαλάσσια σπορ, σχολή κατάδυσης, μεγάλα ξενοδοχεία, ταβέρνες, κέντρο ιππασίας κλπ.

Κοντά στο δυτικό άκρο της παραλίας, το περισσότερο οργανωμένο, υπάρχει το μικρό ποταμάκι Κοτσάρι με νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Το ανατολικό άκρο της παραλίας είναι πιο ήρεμο και επικοινωνεί με σύντομο χωματόδρομο με το Λευκογειανό Αμμούδι.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από CretanBeaches

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News