Αυτό είναι το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες (βίντεο)

Ταξίδια
Αυτό είναι το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων

Στο Μαίναλο της Αρκαδίας, ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, με τιμή ρεκόρ που άγγιξε τους -35,3ºC σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων.

Με τον όρο «δολίνη» εννοούμε τους φυσικούς σχηματισμούς που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.

Στη δολίνη της Κεχρωτής από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Μάλιστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός.

Συνηθισμένες είναι επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ημέρες με ολικό παγετό, όταν δηλαδή η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτήν την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μέσα σε 4 ώρες , πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News