Δάσος του Ρούβα: Το μεγαλύτερο πρινόδασος της Κρήτης

Ταξίδια
Δάσος του Ρούβα: Το μεγαλύτερο πρινόδασος της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ξύλινα γεφυράκια, το φαράγγι, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αλλά και η γραφική λίμνη του Ζαρού ολοκληρώνουν το υπέροχο σκηνικό του Δάσους του Ρούβα

Το φαράγγι του Ρούβα ή Γάφαρη ή Αγίου Νικολάου είναι το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες, ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς. Έχει συνολικό μήκος περίπου 4 χλμ. με διαμορφωμένη διαδρομή 2,7 χλμ., σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον.

Το οικοσύστημα του δάσους και του φαραγγιού του Ρούβα ξεχωρίζει με μια σειρά από μοναδικότητες. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πρινοδάσος της Κρήτης (περίπου 30.000 στρέμματα), με τους συνήθως θαμνώδεις πρίνους να έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό μέγεθος.

Τα δενδρώδη πουρνάρια κατάφεραν να ευδοκιμήσουν καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη, χωρίς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (βόσκηση κυρίως). Εκτός από τους πανύψηλους πρίνους, υπάρχουν και πολλά άλλα είδη δέντρων, μάρτυρες της δύναμης της φύσης, με εντυπωσιακή διάμετρο κορμού.

Μια δεύτερη μοναδικότητα αυτού του εκπληκτικού οικοσυστήματος, που αποτελεί τμήμα του αναγνωρισμένου από την UNESCO «Γεωπάρκου του Ψηλορείτη», είναι η σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Στην περιοχή ζουν το ζώο - «φάντασμα» της Κρήτης, ο κρητικός αγριόγατος, και ο γυπαετός, και ευδοκιμεί το ενδημικό δέντρο αμπελιτσιά (από το οποίο φτιάχνονται οι καλύτερες παραδοσιακές «κατσούνες») και η σπάνια ορχιδέα «κρητικό κεφαλάνθηρο».

Τα ξύλινα γεφυράκια, τα όμορφα φθινοπωρινά χρώματα, το φαράγγι, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αλλά και η γραφική λίμνη του Ζαρού ολοκληρώνουν το υπέροχο σκηνικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News