Casa Katana: Μια στραβή γραμμή χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο

Κρήτη
Casa Katana: Μια στραβή γραμμή χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα καταφύγιο φτιαγμένο από τους μύθους και το έδαφος της κρητικής γης

Η Casa Katana μοιάζει σαν μια στραβή γραμμή χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταθόπουλο του KRAK. architects, η εξοχική αυτή κατοικία έχει θέα στο Λιβυκό πέλαγος.

Η ιδέα εμπνεύστηκε από τη μοναδική μορφολογία του οικοπέδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, τους βραχώδεις σχηματισμούς, τον προσανατολισμό και τη θέα του. Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεση είναι το τοπίο και η νότια μεσογειακή ομορφιά, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και οι κλιματικές συνθήκες. Στους παραπάνω παράγοντες προστίθενται οι σύγχρονες ανάγκες και ανέσεις που μπορεί να διαθέτει μια σύγχρονη κατοικία προκειμένου να αποτελέσει μια σύγχρονη δομή αιχμής.

Πως πήρε το όνομά του

Ένα από τα βασικά μελήματα ήταν η κατοικία να ενσωματωθεί πλήρως στο τοπίο, ζώντας ανέγγιχτη την ομορφιά του οικοπέδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από πολλά σκίτσα, η ιδέα προέκυψε με τη μορφή μιας απαλής στραβής γραμμής φτιαγμένης από ένα φευγαλέο μονόκονδυλο ακουαρέλας. Αυτή η χειρονομία αναπτύχθηκε και χαράχθηκε στην πλοκή που μοιάζει με το σημάδι μιας αιχμηρής αλλά ευγενικής κοπής από ένα σπαθί Katana, και έτσι έδωσε το όνομά της Casa Katana.

Η κίνηση και η ευκρίνεια αυτού του στραβά αρχέτυπου διαμορφώνεται με τη μορφή μιας συνεχούς λεπίδας από σκυρόδεμα που οριοθετεί τα όρια της κατοικίας και παρέχει μια ευρύτερη άποψη σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Όλα τα στοιχεία της σύνθεσης είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με αυτό το στραβό ίχνος που λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά της κατοικίας.

Το Casa Katana είναι προσεκτικά τοποθετημένο πάνω από τους βραχώδεις σχηματισμούς της τοποθεσίας και αρκετά ψηλά ώστε να παρέχει ανεμπόδιστη θέα και ιδιωτικότητα ταυτόχρονα. Προκειμένου να παρουσιαστεί εξαιρετική θερμική και βιώσιμη συμπεριφορά είναι εν μέρει υπόγεια και μελετάται προσεκτικά σύμφωνα με τις κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου-Βορείου Αφρικής, την κίνηση του ηλιακού φωτός και τον προσανατολισμό. Το φυσικό φως και ο αερισμός φιλτράρονται προσεκτικά δίνοντας μια φυσική αίσθηση και ευεξία στους κατοίκους.

Το βασικό υλικό είναι ένα έγχρωμο μείγμα σκυροδέματος που αποτελείται από τοπικά αδρανή. Η επιφάνειά του αντιμετωπίζεται για να μοιάζει με την παλέτα του τοπίου και την υφή των βράχων. Ταυτόχρονα παρέχει ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Επιπλέον, το χρωματιστό σκυρόδεμα συμβάλλει σε μια μονολιθική αίσθηση και αισθητική στην κατασκευή δίνοντας μια αίσθηση σπηλιάς στον κάτοικο.

Δεδομένου ότι το κρητικό κλίμα προωθεί την υπαίθρια διαβίωση, ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού είναι αφιερωμένο στους εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους σε ανοιχτή διάταξη. Τα κουφώματα ανοίγουν σε μια λογική ημιυπαίθριας μετάβασης έτσι ώστε όλο το σπίτι να λειτουργεί παθητικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κάτοικος προτρέπεται να ζήσει και να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Κρήτης σε συνδυασμό με μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία. Η πρόκληση στην αρχιτεκτονική είναι να σχεδιάσετε μια κατοικία που συνδυάζει τη λογική και το όνειρο. Μια κατοικία πρέπει να διαθέτει τον λειτουργικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες οικοδόμησης και βιοκλιματικού σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσει στην ανθρώπινη ψυχή.

Το Casa Katana είναι ένα καταφύγιο στο τοπίο φτιαγμένο από τους μύθους και το έδαφος της κρητικής γης. Σαν να ήταν φτιαγμένο να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος και τα χαρακτικά των κινήσεων, σαν άλλο νήμα της Αριάδνης να σε οδηγεί προς τα μέσα και από εκεί πίσω προς το φως του Λιβυκού Πελάγους.

(Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: konstantinosstathopoulos.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News