Λιμένι Μάνης: Παραλία με χρώματα στην παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου

Ταξίδια
Λιμένι Μάνης: Παραλία με χρώματα στην παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νερά με απίθανη διάυγεια, σε ένα τοπίο με βράχια και αρχοντικά

Στην ανατολική Μάνη, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, βρίσκεται ένα ξεχωριστό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι που αποτελεί το επίνειο αυτής, και το όνομά του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, πέραν της πραγματικότητας του. Λιμένι... δηλαδή, το λιμάνι που ουσιαστικά εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή...

Όμως η φυσική ομορφιά και η γραφικότητα αυτού, το καθιστά ως έναν από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς ολόκληρης της Μάνης. Η ιστορία του συνδέεται άμεσα με την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. Το αρχοντικό μάλιστα του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, του Πετρόμπεη, με τον τετραώροφο πύργο με τα τοξωτά ανοίγματα μέσα στον οποίο έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, δεσπόζει επιβλητικά στο λιμάνι, μαρτυρώντας την αλλοτινή του αίγλη σε όσους γνωρίζουν, ενώ ορθώνει την τωρινή του υπόσταση σε όλους εκείνους που το κοιτούν καθώς ξεχωρίζει με την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του. Η παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, συνέχεια της αυστηρότητας αλλά και της απλότητας των γεωμετρικών κτιρίων ολόκληρης της Μάνης, μαρτυρά τον εσωστρεφή χαρακτήρα ενός σημαντικού πολιτισμού που άνθισε αρκετά χρόνια πριν, ενώ ο συνδυασμός με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει, δημιουργεί ένα πέτρινο σκηνικό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και για μια φορά στη ζωή του.

Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού είναι βραχώδες τόσο έξω, όσο και μέσα στο νερό που με την σειρά του το αγκαλιάζει αρμονικά και το χρωματίζει με την αποκλειστική παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου του.

Η δε διαύγεια της θάλασσας είναι τέτοια, που από ψηλά μπορεί κανείς να διακρίνει τη φυσική συνέχεια των βράχων στο υγρό στοιχείο, ενώ παράλληλα σε προκαλεί με τον τρόπο της να βρεθείς έστω και για λίγο στην δροσερή αγκαλιά της και να γευτείς την αλμυρή της γεύση στα χείλη σου.

Στο Λιμένι δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες καθώς οι αρχές θέλουν να κρατήσουν ζωντανό και αναλλοίωτο το γραφικό χαρακτήρα του οικισμού, και πιστέψτε με... το έχουν πετύχει!!!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News