Ταξίδια

Άγιος Νικήτας: Η καλά κρυμμένη παραλία με τα γαλάζια νερά

Μια πανέμορφη ακτή με βότσαλο και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά

Η διαδρομή μπορεί να είναι απαιτητική αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει. Ο Άγιος Νικήτας βρίσκεται 65 χλμ νότια του Ηρακλείου, στην ανατολική μεριά των άγριων Αστερουσίων Ορέων. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να έρθετε ως εδώ, είναι να οδηγήσετε τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που αρχίζει από το χωριό Αχεντριάς και καταλήγει στη μονή του Αγίου Νικήτα μετά από 15 χλμ. Η διαδρομή περνάει δίπλα από απότομους γκρεμούς και γυμνά κοφτερά βράχια, χαρακτηριστικό τοπίο των Αστερουσίων.

Το μοναστήρι αρχικά ήταν ερημητήριο μοναχών από τη Μονή Κουδουμά. Είναι κτισμένο πάνω σε ύψωμα με απέραντη θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το εκκλησάκι της μονής, αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα, είναι κτισμένο μέσα στον βράχο και χρονολογείται από το 1640. Μέσα σε αυτό θα δείτε μερικές πολύ παλιές τοιχογραφίες και την καμένη οροφή από τις επιδρομές των Οθωμανών. Σε μια μεγάλη εσοχή δίπλα στο ιερό τρέχει νερό από σταλακτίτες, το οποίο μοιράζεται στους πιστούς ως αγίασμα.

Μάλιστα η μονή θεωρείται θαυματουργή και οι φιλόξενοι μοναχοί είναι πάντα έτοιμοι να διηγηθούν τα θαύματα της μονής, αλλά και να  προσφέρουν καφέ και φρούτα που καλλιεργούν στους κήπους του μοναστηριού. Το κλίμα εδώ είναι τόσο ζεστό, που θα δείτε δέντρο μάνγκο και αβοκάντο.

Μέσα από το Μοναστήρι υπάρχει ένα μονοπάτι με 230 σκαλοπάτια που οδηγεί στην παραλία του Αγίου Νικήτα. Είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα πράσινα νερά. Αν είστε λάτρης του γυμνισμού, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε καθώς ο γυμνισμός δίπλα σε μοναστήρια θεωρείται προσβλητικός για τους μοναχούς.

Ακόμη λίγα μέτρα ανατολικότερα υπάρχει η απόμερη παραλία Χειρόμυλοι στην οποία οδηγεί μονοπατάκι με σκαλοπάτια που ξεκινάει από μια διπλανή κατοικία και κατεβαίνει την απότομη πλαγιά. Η παραλία είναι συνήθως άδεια και το όνομά της πιθανώς το παίρνει από τους στρογγυλούς βράχους που θυμίζουν χειρόμυλοι ή χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή χειρόμυλων.

Αν περπατήσετε λίγα μέτρα δυτικότερα από την κεντρική παραλία, θα βρεθείτε κοντά στην άκρη του Ακρωτηρίου Γεράνι.

Πηγή: cretanbeaches.com

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια