Οτζιάς: Η υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά

Ταξίδια
Οτζιάς: Η υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ρηχά νερά του, η φυσική σκίαση, καθώς και το πανέμορφο χρώμα της άμμου και της θάλασσας, τοποθετούν τον Οτζιά στις πρώτες θέσεις του νησιού, με βάση την επισκεψιμότητα

Στα βόρεια της Κέας, υπάρχει ένας βαθύς και καταγάλανος κόλπος, ο Οτζιάς, με την ομώνυμη παραλία του και τον μικρό γραφικό οικισμό του. 

Τα ρηχά νερά του, η φυσική σκίαση καθώς και το πανέμορφο χρώμα της άμμου και της θάλασσας, τον τοποθετούν στις πρώτες θέσεις του νησιού, με βάση πάντα τις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Όμως ο Οτζιάς προσφέρει πολλά περισσότερα, από τη στιγμή που αποτελεί την μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Εστιατόρια, ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής πανέμορφα σπιτάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια τεράστια κατά το ήμισυ οργανωμένη παραλία με δροσερά πεντακάθαρα νερά, για οικογένειες με μικρά παιδιά και μη, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό πάντα με την ηρεμία και τη γαλήνη που αποπνέει το μέρος... αυτός είναι ο μοναδικός Οτζιάς.

Οι δυο γραφικές εκκλησιές στις άκρες της παραλίας, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Σώστης με το μεγάλο πανηγύρι του στις 7 του Σεπτέμβρη, αποτελούν τους "φύλακες" του όρμου και χαρίζουν όμορφες γαλανόλευκες εικόνες, για όσους θελήσουν να βρεθούν στο προαύλιό τους.

Κατά την αρχαιότητα, ο Οτζιάς, υπήρξε λιμάνι φόρτωσης μίλτου, ενός πολύτιμου μεταλλεύματος που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιούνταν, κυρίως σε εργαστήρια της Αθήνας, για τη δημιουργία των ερυθρόμορφων αγγείων. Ωστόσο, στον μυχό του όρμου, ακριβώς κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σώζοντος, διατηρούνται κατάλοιπα λιμενικού έργου, πιθανότατα των Κλασικών Χρόνων, έργο που αποτυπώθηκε το 1987 σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έπειτα από αίτημα για την εκτέλεση σύγχρονου λιμενικού έργου στο ίδιο σημείο.

Επιμέλεια: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News