#Μένουμε Κρήτη! Διακοπές με θέα στην ιστορία

Ταξίδια
#Μένουμε Κρήτη! Διακοπές με θέα στην ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5 Ιστορικά Ξενοδοχεία της Κρήτης 

 Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Αυτό το «περίεργο» καλοκαίρι κάνουμε διακοπές στο όμορφο τόπο μας. Η Κρήτη είναι η γη των μύθων και  των αρχαίων θέων.  Σε μαγεύουν οι  ατμοσφαιρικές πόλεις,  τα κάστρα , οι αρχαιότητες και ο πολιτισμός αυτού του τόπου.  «Περπατήστε στα σταυροδρόμια της ιστορίας»,  ανακαλύψτε Βενετσιάνικα αρχοντικά που διατηρούν την  ανόθευτη μορφή τους, οθωμανικά μνημεία, στενά σοκάκια  και γραφικά χώρια, ίσως το πιο ατμοσφαιρικό σκηνικό διακοπών που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, ελάτε να ζήσουμε το δικό μας παραμύθι απολαμβάνοντας την μοναδική φιλοξενία που παρέχουν κάποια από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Κρήτης.

Δωμάτια με θέα … στο χρόνο και την ιστορία . Στεγασμένα σε μοναδικά κτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αι. Ξενοδοχεία  που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία. Δωμάτια και ξενώνες που έχουν να σας αποκαλύψουν ιστορίες  που ξεχαστήκαν μέσα στους αιώνες .

Κτίρια που  αναστηλώθηκαν με σεβασμό και σου αποτυπώνουν  την ιστορία του τόπου.  Μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, αριστοκρατικός αέρας και φινετσάτη αισθητική είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Απολαύστε το!

Η αρχή του παραμυθιού χρονολογείται στο 1835, όταν ο Τζιοβάνι Ντελφίνο, ένας ιππότης από τη Γένοβα, έκανε περιουσία μεταφέροντας εμπορεύματα σε όλη την Μεσόγειο. Καθώς η επιχείρησή του συνέχισε να ακμάζει, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στα Χανιά. Την πενταετία 1840-1845 αγόρασε ένα μεγάλο βενετσιάνικο αρχοντικό κοντά στο λιμάνι.

Ένα ιστορικό σπίτι , που σήμερα είναι ξενοδοχείο. Στα στενά σοκάκια του Τοπανά κοντά στο βενετσιάνικο λιμάνι στεγάζεται το Casa Delfino .

 Είναι μια ενετική έπαυλη του 17ου αιώνα, ίσως από τα παλαιότερα κτήρια της περιοχής , που αναπαλαιώθηκε, για να συνδυάσει την ιστορικότητα με την πολυτέλεια.

Διαθέτει 24 δωμάτια και σουίτες , συνδυάζοντας τη διακριτικότητα και  τον ρομαντισμό αποθεώνουν τη ενετική κουλτούρα.

Με βενετσιάνικα χαρακτηριστικά και μια μοναδική βοτσαλωτή αυλή , το ξενοδοχείο αυτό έχει καταφέρει να συνδυάσει και μερικές ανατολίτικες νότες, όπως το μαρμάρινο χαμάμ.

Η αναπαλαίωση και η αποκατάσταση όλων των χώρων έγινε με φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε να ξαναζωντανέψει η αυθεντική μορφή του ιστορικού κτιρίου.

Το Δώμα,  είναι ένα μικρό ιστορικό ξενοδοχείο αλλιώτικο από τ’ άλλα. Μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Είναι κτισμένο πάνω στη θάλασσα  στην αριστοκρατική γειτονιά της Χαλέπας. Νεοκλασικό στην όψη το Δώμα ήταν το προξενείο της  Αυστροουγγαρίας,, στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας . Εκείνη την εποχή η Χαλέπα, το επιβλητικό παραθαλάσσιο προάστιο, στέγαζε όλα τα προξενεία στα Χανιά.

Το ανακαινισμένο νεοκλασικό αντανακλά με μοναδικό στυλ την ξεχωριστή κληρονομιά του. Ένας μικρός ευχάριστος περίπατος το ενώνει με την ιστορική πόλη των Χανίων. Διακοσμημένο με οικογενειακά κειμήλια, το Δώμα ανήκει στην ίδια Κρητική οικογένεια εδώ και πενήντα χρόνια, προσφέροντας αυθεντική κρητική φιλοξενία που ξεχωρίζει.

Πολλά οικογενειακά κειμήλια, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, στολίζουν ακόμη τους χώρους του κτιρίου. Τα 20 δωμάτια και σουίτες του ξενοδοχείου έχουν επιπλωθεί με διακριτική κομψότητα και χάρη. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό από τ’ άλλα και όλα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ηρεμία. Είναι μοναδική και η συλλογή με τα καπέλα απ όλον τον κόσμο που έφεραν οι ιδιοκτήτριες απ΄ τα ταξίδια τους .Τα υπνοδωμάτια έχουν θέα είτε τη θάλασσα είτε τον μυστικό κήπο με το ψιθυριστό σιντριβάνι  . Το Δώμα είναι ειδυλλιακό ησυχαστήριο για διάβασμα, γράψιμο ή ονειροπόληση.

Το Μετόχι Κινδελής στον Κάμπο

Η εύφορη γη της ευρύτερης περιοχής  νότια των Χανίων  , καλλιεργείται από την αρχαιότητα και για αιώνες προμήθευε την πόλη με φρούτα και λαχανικά. Αυτός είναι ο λόγος που από τους παλαιότερους κατοίκους ονομάζεται “Ο κάμπος”. Πνιγμένο από τα δέντρα μέσα στη γαλήνη του κρητικού τοπίου εδώ και αιώνες στέκει το Μετόχι Κινδελής.

Η αγροικία του κτήματος,  κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ως εξοχική κατοικία μιας ευκατάστατης οικογένειας Ενετών. Τα κτίρια της αγροικίας που σήμερα στεγάζουν τους τρεις  ξενώνες, αναστηλώθηκαν με συνέπεια και σεβασμό στον χαρακτήρα του κτηρίου και τα ιδιαίτερα στοιχεία της ενετικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. 

Ο ιδιοκτήτης του κτήματος προσέγγισε το εγχείρημα της αναπαλαίωσης με προσοχή και φροντίδα. Κάθε ένας από τους τρεις ξενώνες έχει την ιδιωτική του πισίνα, αυλή και δικό του κήπο.

Οι επισκέπτες  του κτήματος, απολαμβάνουν  γαλήνη ηρεμία , ανακαλύπτουν την ιδιαίτερη κουλτούρα και την γαστρονομία της Κρήτη. Ζήστε στιγμές χαλάρωσης , μέσα σ ένα επίγειο παράδεισο φτιαγμένο από  δέντρα φυτά και βότανα της κρητικής φύσης.  

Η ιστορία ενός μικρού χωριού στην Κρήτη ξαναγράφεται 

Μια ιστορία χαραγμένη στη πέτρα αυτού του τόπου,  το Kapsaliana Village Hotel,  είναι το δημιούργημα θεών και ανθρώπων.

 Η ιστορία η παράδοση  και η γαλήνη συνθέτουν την υπεροχή των Καψαλιανών.

Νότιο ανατολικά του Ρεθύμνου και δίπλα στο ιστορικό Αρκάδι,  με απόλυτο σεβασμό στην παρουσία του χωριού ανά τους αιώνες,  ο ιδιοκτήτης αυτού του χώρου,  έδωσε   ξανά πνοή στον μεσαιωνικό οικισμό .

Το Kapsaliana Village Hotel, είναι  μέλος των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης, είναι μια διαφορετική εμπειρία διακοπών σ’ ένα χωριό που αναστηλώθηκε από την αρχή με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Τα παλιά μετόχια και η φάμπρικα λαδιού της ιστορικής μόνης Αρκαδίου,  αναστηλώθηκαν με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και η τερακότα, τα σπίτια, το ελαιοτριβείο και η εκκλησία αναπαλαιώθηκαν και αναδημιουργήθηκαν για να συνεχίσουν τη μακραίωνη ιστορία τους, για να γράψουν τις καινούργιες σελίδες έχοντας μετατραπεί σε  ιδανικά καταλύματα όπου θα ζήσετε αξέχαστες στιγμές διακοπών στο νησί της Κρήτης.

Ο Άσπρος Ποταμός

Αναφέρεται σαν ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων Ιεράπετρας . Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κρήτη,  πάνω απ΄ το  Μακρύ Γιαλό.

Ο οικισμός του Άσπρου Ποταμού έχει χαρακτηριστεί   παραδοσιακός διατηρητέος και η αυθεντικότητά του προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.

 Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής  Κρήτης.

Τα πετρόχτιστα  σπιτάκια του ξενώνα(10 στο σύνολό τους)  δένουν αρμονικά με το τοπίο μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή.

Χτίστηκαν  πριν από περίπου 300 χρόνια. Η διακόσμηση  είναι απλή και απέριττη. Σοφράδες, παλιές κασέλες, πινακωτές, παλιά υφαντά και μπακίρια διακοσμούν το εσωτερικό των σπιτιών.

 Πετρόχτιστα κρεβάτια , παραθύρες, βράχοι χτισμένοι μέσα στους τοίχους, οροφές με δοκάρια, καλάμια και χώμα για μόνωση και χοντρά μεσοδόκια έρχονται να συμπληρώσουνε το σκηνικό.

 Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι ενώνει  τα σπίτια μεταξύ τους. Χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι διατηρούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, η λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

#Μένουμε Κρήτη , # Μένουμε ασφαλείς 

ΦΩΤΟ - www.casadelfino.comhotel-doma.grmetohi-kindelis.grkapsalianavillage.gr , asprospotamos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News