Το Φιόρδ στα Γουρνιά: Ένα σεληνιακό τοπίο «γεννήθηκε» στα Αστερούσια

Ταξίδια
Το Φιόρδ στα Γουρνιά: Ένα σεληνιακό τοπίο «γεννήθηκε» στα Αστερούσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια από τις πολλές «κρυμμένες» ομορφιές της Κρήτης

Η δύσβατη περιοχή Γουρνιά βρίσκεται στην περιφέρεια της πρώην κοινότητας Πηγαϊδάκια στα Αστερούσια Όρη, ανάμεσα στην παραλία Βαθύ και την κακοτράχαλη τοποθεσία Σιδερόπετρα, πάνω στη διαδρομή που ενώνει τα Μάταλα με το Βαθύ.

Η πρόσβαση από τη στεριά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, καθώς είναι πολύ κοπιαστική και χωρίς καθόλου σκιά, αλλά η άγρια ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει την ταλαιπωρία.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το λευκό μαλακό ασβεστόλιθο που έχει ξεπλύνει η θάλασσα και θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Στα Γουρνιά σχηματίζονται πέντε συνεχόμενοι πολύ στενοί και βραχώδεις κολπίσκοι στις εξόδους βαθιών ρεμάτων στη θάλασσα που θυμίζουν μικροσκοπικά φιόρδ, ενώ υπάρχουν αρκετές μικρές φυσικές κολύμπες (γούρνες), οι οποίες δίνουν και το τοπωνύμιο Γουρνιά.

Στο μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό φιόρδ, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις του χειμώνα που μεταφέρουν φερτά υλικά από ανατολικά, σχηματίζεται κάποιες χρονιές μια μικροσκοπική μαγευτική παραλία.

Η άγνωστη αυτή παραλία φωτογραφήθηκε το Μάιο του 2020 από τους Μανώλη Δρετάκη και Νεκτάριο Σαββάκη και αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε θεωρούνταν ένας απλώς βραχώδης κολπίσκος.

Για να φτάσει κάποιος στα Γουρνιά θα πρέπει να περπατήσει είτε 2:30 ώρες από τα Μάταλα, είτε 1:30 ώρα από το Βαθύ, όπου φτάνει χωματόδρομος από τη Μονή Παναγίας Οδηγήτριας.

Πηγή - Φωτογραφίες: cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News