Δανάη Ορφανάκη: Από την Κρήτη ως την άλλη άκρη του κόσμου

Κρήτη
Δανάη Ορφανάκη: Από την Κρήτη ως την άλλη άκρη του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρητικιά travel blogger, Δανάη Ορφανάκη, μας «συστήνει» το δικό της κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο ταξίδια!

Είναι Κρητικιά και μονίμως χαμογελαστή και αισιόδοξη. Μεγάλωσε δίπλα στο κύμα και δηλώνει «ερωτευμένη» με τα ταξίδια. Ο λόγος για τη Δανάη Ορφανάκη, τη νεαρή travel blogger που, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στο παραδεισένιο Μπαλί, γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους, «συλλέγοντας» αναμνήσεις και ανακαλύπτοντας τοπία και κουλτούρες από κάθε γωνιά της γης.

Από τη Χαβάη ως την Ινδία και από τη Νέα Υόρκη ως το Ισραήλ, η νεαρή travel blogger μίλησε στο neakriti.gr για τα ταξίδια, τις εμπειρίες της και για το τι, τελικά, σημαίνει να είσαι solo traveler.

Μπορεί να νοσταλγεί τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια της στη γενέτειρά της, την Κρήτη, που δεν περιείχαν τίποτα άλλο πέρα από μαγιό και παγωτά, όμως, από τα εφηβικά της χρόνια και έπειτα, θυμάται τον εαυτό της, μονίμως, με μια βαλίτσα στο χέρι, προσπαθώντας να ανακαλύψει τον εαυτό της, τον κόσμο, αλλά και το μέρος που θέλει να ζήσει.

Τα φοιτητικά της χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα, φοιτώντας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην πόλη Marbella της Ισπανίας, σπουδάζοντας ξενοδοχειακό management.

Επόμενό της βήμα: Η πρώτη της δουλειά σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια δουλειά η οποία «έφερε» και τα μεγάλα ταξίδια στη ζωή της…

Και μπορεί τώρα να ζει μόνιμα στη «βάση» της - όπως τη χαρακτηρίζει - την Κρήτη, όμως η αγάπη της για τα ταξίδια την παρακίνησε να δημιουργήσει το theislander.gr, ένα ταξιδιωτικό blog, όπου μοιράζεται τις εικόνες, τις αναμνήσεις της, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες, παρακινώντας μας να… την ακολουθήσουμε!

Πως ξεκίνησε η εμπειρία σου με τα  ταξίδια; 

Λόγω της ενασχόλησης των γονιών μου με τον τουρισμό, συναναστρεφόμουν από μικρή κυρίως με Ευρωπαίους. Πηγαίναμε σε ξενόγλωσσους κινηματογράφους και είχαμε αρκετές επιρροές, οπότε η ανάγκη να δω τι υπάρχει εκεί έξω και που ζει όλος αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από πολύ νωρίς. 

Οι γονείς μου, επίσης, ήθελαν να μας «ανοίξουν» τους ορίζοντες, επομένως οι χειμώνες, μας έβρισκαν συνήθως σε κάποιο σημείο της Ευρώπης. Οικογενειακά roadtrips, τα αγαπημένα μου!

(Νήσος Χρυσή, Κρήτη)

Πότε και πως ξεκίνησε το theislander.gr; 

Όσο βρισκόμουν στο Μαϊάμι εκδήλωσε ενδιαφέρον ένα ελληνικό travel blog, για τη ζωή μου και τα ταξίδια μου και μου πήρε τη πρώτη μου συνέντευξη.  

Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια πολύ όμορφη συνεργασία, που κράτησε αρκετό καιρό. Έγραφα κείμενα για κάθε ταξίδι που έκανα και δημοσιοποιούνταν στο blog μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.  

Η συνεργασία είχε αναπάντεχη απήχηση, όποτε μετά από 2 με 3 χρόνια, πήρα τη μεγάλη απόφαση να το «πάρω πάνω μου» και ξεκίνησα το δικό μου blog με αρκετή παρότρυνση από τα κοντινά μου πρόσωπα, το οποίο βρίσκεται online περίπου 6 μήνες.  

Πως καταφέρνεις να συνδυάζεις τα ταξίδια σου με την εργασία σου; 

Εργάζομαι, κατά κύριο λόγο, την καλοκαιρινή περίοδο και τους χειμώνες τους διαθέτω στα ταξίδια μου αλλά και σε εκθέσεις στην Ευρώπη, είτε τουριστικού είτε διακοσμητικού περιεχομένου, οπότε λείπω συχνά και προσπαθώ ακόμα και τα business trips να τα εκμεταλλευτώ, ώστε να δω και πάλι καινούρια πράγματα.

(Νησιά Μπιμίνι, Μπαχάμες)

Γιατί επέλεξες να είσαι solo traveler; 

Δεν το επέλεξα, ήταν ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψω. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια δεν έβρισκα τα κατάλληλα άτομα. Είναι διαφορετικό να κάνεις διακοπές και άλλο να κάνεις ταξίδι.

Κάποια μεγάλα ταξίδια, όπως για παράδειγμα στην Ινδία ή στην Παταγονία θέλουν άτομα με θέληση, όρεξη και υπομονή να αντέξουν και σε δύσκολες καταστάσεις. Πολλές διαδρομές, πτήσεις και συνεχείς μετακινήσεις. Για παράδειγμα κάναμε camping στη Χιλή με θερμοκρασία υπό του μηδέν και την επόμενη ημέρα κάναμε 8 ώρες trekking στο βουνό «Torres Del Paine» 

(Παταγονία, Αργεντινή)

Ποιος είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος που έχεις γνωρίσει σε κάποιο από τα ταξίδια σου; 

Στη Χαβάη, γνώρισα τον Brettέναν άνθρωπο που πραγματικά θαύμασα!

Ήταν ο instructor μου στο Skydiving, δεθήκαμε πολύ γρήγορα, όμως δυστυχώς έμαθα κάτι πολύ στενάχωρο: Ο γιός του σε ηλικία 18χρονών έμεινε παράλυτος σε ατύχημα με αλεξίπτωτο, κάτι στο οποίο τον είχε μυήσει ο ίδιος ο Brett, όταν ο γιός του ήταν μόλις 10 χρονών. 

Είναι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, που έχει στηρίξει πολύ το γιό του, ώστε στο σήμερα να είναι ένας βραβευμένος skydiver στο Dubai, όντας παράλυτος. 

Έχει βραβευτεί  με το «Breitling Youngster Award» στα 2015 FAI Awards Ceremony στο Rotterdam, στην Ολλανδία. 

Μάλιστα, έχει γυριστεί και ταινία για τον Jarrett (τον Υιό του Brettόπου περιλαμβάνει και υλικό από τη πτώση που τον άφησε παράλυτο αλλά και την προσπάθειά του να προσαρμοστεί σε μια ζωή χωρίς κάτι πολύ βασικό, το στήριγμα των ποδιών του.

Με συγκίνησε και με άγγιξε αρκετά. Είναι ένας από τους ανθρώπους που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

(Οάχου, Χαβάη)

Έχει υπάρξει κάποιο ταξίδι που ένιωσες ότι σε «άλλαξε», ότι σε έκανε να σκέφτεσαι (ή) και να πράττεις διαφορετικά; 

Θεωρώ η διαμονή μου στο Μαϊάμι με άλλαξε αρκετά. Ήμουν αρκετά κλειστή και όχι τόσο κοινωνική όσο θεωρώ τον εαυτό μου σήμερα. Άλλα έβαλα τον εαυτό μου στη διαδικασία να αφεθεί και να ανοιχτεί σε καινούριες προκλήσεις.

Ήμουν ανεξάρτητη και έμενα μόνη σε μία πολιτεία της Αμερικής, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω μόνη μου μια νέα πραγματικότητα.

(Ρατζαστάν, Ινδία)

Ταξιδεύεις σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ οποιουδήποτε είδους διάκρισης, επειδή είσαι γυναίκα, ή επειδή είσαι Ελληνίδα; 

Προς εμένα ποτέ, αλλά έχω βρεθεί μάρτυρας ενός ρατσιστικού επεισοδίου στην Αμερική με Αφροαμερικανό φίλο μου, που με αιφνιδίασε, καθώς περίμενα πως τουλάχιστον εκεί θα έχει εξαλειφθεί, λόγω και της - τότε - προεδρίας του Ομπάμα. Όμως δυστυχώς όχι…

(Χόλυγουντ, Καλιφόρνια)

Έχει υπάρξει κάτι που σε έχει τρομάξει σε κάποιο από τα ταξίδια σου; 

Έχω άγνοια κινδύνου. Αυτό μου το αναγνωρίζω! Με έχει βοηθήσει αρκετά στο να ταξιδέψω μόνη, αλλά υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει αποβεί και πολύ επικίνδυνο. Έχει τύχει να μπω μόνη μου σε ταξί σε 2 από τις πιο επικίνδυνες χώρες για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη της: Σε Ινδία και Μεξικό, πολύ αργά το βράδυ, που έχω πάρει ταξί από πιάτσα χωρίς καν δεύτερη σκέψη.

Ειδικά στην Ινδία, στις 4 τα ξημερώματα με κατέβασαν στο υπόγειο του αεροδρομίου 2 τύποι, με έβαλαν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο για να διαπραγματευτούμε την τιμή και ένιωσα απειλή, καθώς ήμουν μόνη στο πίσω κάθισμα και δυο άγνωστοι μπροστά να με απειλούν ότι πρέπει να πληρώσω το δεκαπλάσιο της τιμής για να με πάνε στο προορισμό μου!

Τρόμαξα αρκετά αλλά διατήρησα τη ψυχραιμία μου, γιατί ήθελα να φτάσω σώα στον προορισμό μου και μη βρεθώ χαμένη κάπου στη Βομβάη. Ευτυχώς, έφτασα στο ξενοδοχείο μου μισή ώρα αργότερα.

(Ταζ Μαχάλ, Ινδία)

Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη όλου του κόσμου, ποιο μέρος της Ελλάδας δε θα «σύγκρινες» με κανένα άλλο; 

Την Κρήτη! Χωρίς δεύτερη σκέψη! Διαθέτει πανέμορφες και καθαρές παραλίες που δεν συναντάς τόσο στο εξωτερικό, όμορφα χωριά, φιλόξενο κόσμο, υπέροχα βουνά, παράδοση, τρομερή διατροφή και ποιότητα στα προϊόντα της. Χιονίζει επίσης το χειμώνα και το μόνο που της λείπει είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο!

Από αυτά που έχεις ήδη πραγματοποιήσει, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι; 

Δύσκολη ερώτηση γιατί όλα έχουν την δική τους γεύση, ανάμνηση και εντελώς ξεχωριστή αίσθηση. 

Αν πρέπει να ξεχωρίσω θα έβαζα στο Top 3 τους εξής προορισμούς: Τη Χαβάη γιατί την έζησα σαν solo Traveller, τη γύρισα, την έμαθα, τη γνώρισα, έκανα sky diving πάνω από καταγάλανα νερά και πήρα μαθήματα ζωής από τους ντόπιους που γνώρισα εκεί.

Στη συνέχεια, την Ινδία γιατί την έζησα ως local καλεσμένη σε ινδικό παραδοσιακό γάμο όπου μας έντυσαν με Sarris, κοσμήματα και παραδοσιακά Henna tattoo!

Και την Παταγονία στην Αργεντινή, γιατί την έζησα σαν κάτι ξένο και πρωτόγνωρο, έφτασα στη Γη του Πυρός και είδα από κοντά πιγκουίνους στο φυσικό τους περιβάλλον εν ώρα χιονοθύελλας. Μεγάλη ποικιλία εμπειριών.

(Μουμπάι, Ινδία)

Σε ποιο από τα μέρη που έχεις επισκεφτεί θα ήθελες και θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα; 

Οάχου, Χαβάη χωρίς δεύτερη σκέψη. Είμαι από νησί και το μόνο μέρος που θα μπορούσε να με «κρατήσει» ώστε να μείνω μόνιμα είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν πάλι κάποιο νησί. Δεν μπορώ να φανταστώ να μένω μακριά από τη θάλασσα.

Επίσης, διαθέτει τρομερό laid back lifestyle χωρίς άγχος στη καθημερινότητα και χωρίς μεγάλες αποστάσεις και μετακινήσεις. Τρομερά καθαρά νερά, καταπράσινα βουνά, πολύ φύση και λίγο μυστήριο, καθώς τα βουνά της καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα ομίχλης.

Η πόλη Χονολουλού είναι πολύ καθαρή, περιποιημένη και διαθέτει ό,τι καταστήματα που θα έβρισκες σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Δεν της λείπει τίποτα.     

(Κάιρο, Αίγυπτος)

Πως φαντάζεσαι το ταξίδι των ονείρων σου; 

Το ταξίδι των ονείρων μου, είναι να περάσω ένα τρίμηνο στην Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία  και ιδανικά στο Brisbane και Gold Coast.

Μου φαίνεται ονειρικό μέρος για να ζήσεις όχι μόνο να ταξιδέψεις. Διαθέτει απέραντες παραλίες, ωραίο κόσμο, είναι πολύ κοσμοπολίτικο μέρος και με τρομερή ποιότητα ζωής. Φυσικά, σε συνδυασμό με τα νησιά Fiji που βρίσκονται ανατολικά της Ωκεανίας.  

(Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια)

Ποιος είναι ο επόμενός σου προορισμός;  

Σε λίγες ημέρες σαλπάρουμε για Ινδονησία και το εξωτικό Μπαλί! Ένας προορισμός που βρισκόταν αρκετό καιρό στο bucket list μου και είμαι κατενθουσιασμένη! (σσ. Αυτή τη στιγμή η χαμογελαστή Δανάη βρίσκεται στο Μπαλί και αναμένεται να μοιραστεί τις εμπειρίες της, σύντομα, στο blog της.)

Ενώ, περισσότερες φωτογραφίες από τα ταξίδια της, μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό της στο Instagram.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News