Πόρος: Το νησί της αρμονίας και των εκπλήξεων

Ταξίδια
Πόρος: Το νησί της αρμονίας και των εκπλήξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γοητευτικός, γαλήνιος, με εικόνες που δύσκολα σβήνονται από τη μνήμη, στοιχεία αλλοτινών εποχών που θαρρείς πως μόνο εκεί θα βρεις.

Η μαγεία κάθε προορισμού κρύβεται στους ανθρώπους του και στα κίνητρα που θα σε κάνουν να θελήσεις να τον ανακαλύψεις. Ο Πόρος, το νησί που έγινε γνωστό από παλιές ελληνικές ταινίες και άνθισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, είναι όλα αυτά που θα σε κάνουν να επιδιώξεις να τον επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Γοητευτικός, γαλήνιος, με εικόνες που δύσκολα σβήνονται από τη μνήμη, στοιχεία αλλοτινών εποχών που θαρρείς πως μόνο εκεί θα βρεις. Η αρχοντιά των σπιτιών, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τα βαρκάκια που περνούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες από τη Χώρα του Πόρου στην όμορφη κωμόπολη της Πελοποννήσου τον Γαλατά,  το πράσινο των πεύκων , τα δεκάδες ιστιοφόρα και οι πανέμορφες παραλίες, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Η απόλυτη αρμονία κρυμμένη σε ένα νησί που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει πάψει να είναι δημοφιλές και απέχει πολύ από όλα τα άλλα νησιά της Ελλάδας που θέλουν να λέγονται κοσμοπολίτικα. Ακριβώς επειδή δεν αναπτύχθηκε τουριστικά σε μεγάλο βαθμό, κατάφερε να μην αλλοιωθεί. Όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως ο γόης των νησιών! Είναι εξάλλου ένα από τα τρία μοναδικά αρσενικά νησιά της χώρας μας, μαζί με τον Σκορπιό και τον Άγιο Ευστράτιο. 

 

Το ταξίδι τώρα ξεκινά…

Πλησιάζοντας με το ταχύπλοο πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, θα νοιώσεις πως το ταξίδι τώρα ξεκινά. Στην κορυφή της Χώρας, που κάποτε λεγόταν Καστέλι, δεσπόζει το ιστορικό Ρολόι. Δείχνει λάθος ώρα κι όμως έχει κι αυτό ακόμη τη γοητεία του, μιας και ο χρόνος στο νησί μοιάζει να έχει σταματήσει.

Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας, θα συναντήσεις επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια  και αρχοντικά άριστα διατηρημένα. Μα όταν ανηφορίσεις για το Ρολόι ακολουθώντας τα γραφικά σκαλοπάτια η ματιά σου θα σταθεί στα ασβεστωμένα και νοικοκυρεμένα σπίτια. Στα χρώματα των λουλουδιών και στις μικρές αυλές σπιτιών που θα σε κάνουν να κοντοσταθείς και να αφήσεις τις εικόνες να σε παρασύρουν.

Θα περάσεις απ την εκκλησία του Άι Γιώργη και θα θυμηθείς σκηνές από την τηλεοπτική σειρά «Της αγάπης μαχαιριά». Όταν πια ανέβεις στον ψηλό βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το Ρολόι, το τοπίο θα σε αποζημιώσει. Ο Πόρος και ο Γαλατάς απλώνονται μπροστά σου κι η θάλασσα χρωματισμένη με το λευκό των σκαφών και των καραβιών!

Σ αυτό το νησί, τα αυτοκίνητα είναι λίγα. Δεν χρειάζονται εξάλλου. Το ποδήλατο ενδείκνυται  για μετακινήσεις ενώ και τα ταξί είναι οικονομική λύση για τις πιο μακρινές διαδρομές. Η πιο απολαυστική διαδρομή όμως, είναι αυτή με το ένα και μοναδικό λεωφορείο. Παλιό, σαν ξεχασμένο από άλλες εποχές, σταματά όπου του κάνεις σήμα ,ακόμη κι αν δεν υπάρχει στάση! Με οδηγούς χαμογελαστούς και καλοσυνάτους.

 

Ασκέλι, Μοναστήρι, Λιμανάκι της Αγάπης

Το Ασκέλι είναι από τις πιο τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στην παραλία του μπορείς να χαρείς θαλάσσια σπορ! Συνεχίζοντας στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται το Μοναστήρι. Ήσυχη και οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά κάτω από έναν πευκόφυτο λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Ακριβώς δίπλα μπορείς να ξαποστάσεις στο καφενείο «Μελιστάλακτο». 

Από την άλλη πλευρά του νησιού βρίσκεται το Νεώριο, και πιο πέρα το Λιμανάκι της Αγάπης και η παραλία του Ρωσικού Ναυστάθμου, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Όμως δεν θα χεις δει τίποτα, αν δεν κολυμπήσεις στο Δασκαλιό. Ιδιόκτητο νησάκι στο οποίο δεσπόζει ένα γραφικό ξωκκλήσι. Εκεί θα νοιώσεις πως είσαι βασιλιάς του κόσμου ,ο ουρανός δικός σου κι η θάλασσα στα μέτρα σου που λέει και ο ποιητής… Θα θες ο χρόνος να σταματήσει για πάντα εκεί.

Αν στον Πόρο ή στο Γαλατά έχεις την τύχη να έχεις φίλους και σε ξεναγήσουν με σκάφος στα παράλια, θα θαυμάσεις τον πιο παράξενο και όμορφο φάρο που έχεις ποτέ συναντήσει. Στην παραλία Γουρούνια, στην ανατολική άκρη του νησιού θα αισθανθείς και πάλι παιδί κάνοντας βουτιές στα πεντακάθαρα νερά, κρατώντας στα χέρια σου πεταλίδες και κάνοντας κούνια κάτω από τα πεύκα!

Γαλατάς: Η γαλήνια κωμόπολη της Πελοποννήσου

Κι αν ο Πόρος σε γοητεύσει, ο Γαλατάς θα σε κερδίσει. Η ήσυχη κωμόπολη της Πελοποννήσου, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Πόρο. Από τη Χώρα μπαίνοντας σε ένα από τα καραβάκια που πραγματοποιούν δρομολόγια όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, σε ένα λεπτό θα βλέπεις τον Πόρο μπροστά σου και σίγουρα θα αναρωτηθείς πολλές φορές ποιος από τους δυο τόπους είναι πιο μαγικός!

Θα γευτείς σπιτική λεμονάδα στου Βλάχου, με λεμόνια από το περίφημο Λεμονοδάσος! Πιες τον καφέ σου στο Vintage όπου επίσης μπορείς να δοκιμάσεις πεντανόστιμη πίτσα με τραγανό ζυμάρι και πιάσε κουβέντα με τον ιδιοκτήτη, τον Παναγιώτη το Μάγειρα, που θα σου μιλήσει για τις δυνατότητες του Γαλατά και θα σου σφίξει σφιχτά το χέρι, αποχαιρετώντας σε με ένα χαμόγελο καλώντας σε να επισκεφτείς ξανά τον τόπο αυτό!  Μείνε εκεί θαυμάζοντας το μικρό κήπο με τα πολύχρωμα λουλούδια και την κατασκευή με τις πινακίδες, δημιούργημα του Γιάννη, του πυροσβέστη, που εξάντλησε όλο του το μεράκι και την τέχνη για να κάνει ακόμα πιο όμορφη αυτή τη γωνιά.

Μη χάσεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις στην Αλική, την παραλία που θα σε γυρίσει στα παιδικά σου χρόνια ,τότε που στη θάλασσα πήγαινες με τους γονείς σου. Αυτή την αίσθηση σου αφήνει! Δίπλα στην παραλία, πάνω στη θάλασσα, να γευτείς καλαμαράκια στη γραφική ταβερνούλα της Φωτεινής Καραδήμα. Εδώ δεν χρειάζονται κατάλογοι για να παραγγείλεις και το μενού της ημέρας θα το μάθεις όταν πας! Θα καταλάβεις, πως όλο το μεγαλείο κρύβεται στην απλότητα.

Το διαβολογέφυρο και ο μύθος που το συνοδεύει

Περίπου δέκα χιλιόμετρα από τον Γαλατά, βρίσκεται το Διαβολογέφυρο. Μια απόκρημνη χαράδρα γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια που στο το βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι.

Ο δρόμος είναι δύσβατος, όμως αν αναζητάς άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας, σίγουρα εδώ θα συναντήσεις μια από τις πολλές! Το τοπίο θα σε καταπλήξει καθώς εναλλάσσεται με βράχια, καταρράκτες και μικρές λίμνες.

Το Διαβολογέφυρο συνοδεύεται από έναν θρύλο που λέει ότι επί Τουρκοκρατίας, ο πασάς της περιοχής διέταξε φημισμένο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γέφυρα σε μια πολύ απόκρημνη τοποθεσία, στο μεγάλο ποτάμι του Δαμαλά, το Χρυσορρόα, αλλιώς θα του έπαιρνε το κεφάλι. Ο γεφυροποιός προσπάθησε δυο φορές να στηρίξει την γέφυρα, αλλά δεν το κατόρθωσε. Ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη προσπάθεια -αν αποτύγχανε θα αποκεφαλιζόταν- εμφανίστηκε ο Διάβολος , ο οποίος του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του. Εκείνος δέχτηκε και μέσα σε μια νύχτα κατασκευάστηκε η γέφυρα.

Το ίδιο βράδυ ο διάβολος δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο γεφυροποιός έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πέρα από έξι χρόνια.

Γεύσεις και αρώματα φτιαγμένα με αγάπη

Όσα κι αν γράψει κανείς για τον Γαλατά και τον Πόρο, είναι δύσκολο να περιγράψει το συναίσθημα. Οι εικόνες και οι στιγμές είναι εκείνα που χαράζουν τη μνήμη και πλουταίνουν την ψυχή. Για να φύγεις γεμάτος και αλαφρωμένος από τούτο τον τόπο.

Πάρε φεύγοντας μυρωδάτα αμυγδαλωτά από το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Δαγκλή στη Χώρα του Πόρου, πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Βάλε στις αποσκευές σου τα βάζα με τη σπιτική μαρμελάδα της κυρίας Αναστασίας, φτιαγμένη με αγάπη και ευγένεια, όπως ακριβώς η φυσιογνωμία της, και κρύψε μέσα σου όλα τα μυστικά που σε έφεραν σ αυτό το μαγικό κομμάτι της ελληνικής γης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News