Η πανέμορφη Αίγινα και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Ταξίδια
Η πανέμορφη Αίγινα και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερο μεγάλο νησί του Αργοσαρωνικού μετά τη Σαλαμίνα, η Αίγινα ή αλλιώς το «νησί των φιστικιών» απέχει μόλις 17,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και πρόκειται για ένα πανέμορφο και πολυσύχναστο νησί, ιδιαίτερα γραφικό, με ειδυλλιακά τοπία και πολλά αξιοθέατα.

Πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους το πανέμορφο αυτό νησί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας στην Ελλάδα, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6χλμ μακριά από το λιμάνι του νησιού.

Πατώντας ο επισκέπτης τα πόδια του στο νησί και αντικρίζοντας την πόλη της Αίγινας εντυπωσιάζεται, καθώς διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα, με τους γαλάζιους θόλους των εκκλησιών της, τις κίτρινες ή ρόδινες προσόψεις των σπιτιών της, και τα στενά σοκάκια περιτριγυρισμένα από χαριτωμένα μικρομάγαζα.

Για λίγο καιρό ήταν η πρωτεύουσα της τότε απελευθερωμένης Ελλάδας, το 1828. Στην Αίγινα κόπηκε επίσης το πρώτο νόμισμα, το 700 π.Χ., η Χελώνη.

Το νησί της Αίγινας είναι γεμάτο από αξιοθέατα. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην πόλη της Αίγινας, απολαμβάνοντας μία βόλτα με τα μόνιππα αμαξάκια.

Μέρη που αξίζει να πάει ο επισκέπτης

Επισκεφθείτε τον μαγευτικό ναό της Αφαίας Αθηνάς, κτίσμα δωρικής αρχιτεκτονικής του 5 ου π.Χ. αιώνα, το Μουσείο Καπράλου όπου εκθέτονται έργα του αείμνηστου γλύπτη και ζωγράφου Χρήστου Καπράλου, και τον Πύργο του Μαρκέλλου, που κτίστηκε το 1802 και μοιάζει με βενετσιάνικο κτίσμα, και όπου στεγάζεται σήμερα το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αίγινας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της «Κολώνας», όπου βρίσκεται απομεινάρι του ναού του Απόλλωνα. Στο χώρο αυτό βρίσκεται σήμερα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας φιλοξενεί πολλά ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα.

Στο βουνό Όρος, υπάρχουν λείψανα προϊστορικού οικισμού και τα ερείπια του ναού του Ελλάνιου Δία. Δίπλα στο όρος Ελλάνιο ή Πανελλήνιο, βρίσκεται το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πουλιών & Ζώων υπό εξαφάνιση. Η εθελοντική εργασία στο κέντρο θα σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Αίγινας, βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, μία μικρή μονόκλιτη βασιλική του 13 ου αιώνα, με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Μην παραλείψετε να προσκυνήσετε στο επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Επισκεφθείτε επίσης τη Μητρόπολη της Αίγινας, το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο, το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας στην Παχειοράχη, και τη Σουβάλα με τις περίφημες θερμές ιαματικές πηγές της.

Παραλίες για κάθε… γούστο

Το νησί προσφέρει ακόμη, πλήθος παραλιών, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει, να απολαύσει τον ήλιο και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ.

Αρκετές παραλίες είναι οργανωμένες, με ταβέρνες και μπαρ να βρίσκονται κοντά. Γνωστές είναι οι παραλίες Αγία Μαρίνα, Παναγίτσα, Αιγινήτισσα, Αύρα, Κολώνα, Σουβάλα, Άγιος Βασίλειος, Μαραθώνα και Βάγια που ενδείκνυται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Η Αίγινα με την πλούσια ιστορία, τα όμορφα χωριουδάκια μέσα στο πράσινο, τις υπέροχες παραλίες, τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και την έντονη νυχτερινή ζωή, αποτελεί πρόκληση για τον επισκέπτη.

Το μοναστήρι και η αναστήλωση από τον Άγιο Νεκτάριο

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας στην Ελλάδα βρίσκεται στην πανέμορφη Αίγινα. Είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6χλμ μακριά από το λιμάνι του νησιού.

Το 1904 ο Άγιος Νεκτάριος αποφάσισε να αναστηλώσει ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, που στα χρόνια του Βυζαντίου ασκήτεψε η οσία Αθανασία και ήταν αφιερωμένο στην Ζωοδόχο πηγή.

Σε αυτό το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος το 1904 να στεγάσει τη Μονή της Αγίας Τριάδας.

Την νεοϊδρυθείσα Μονή στελέχωσαν οι πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Νεκταρίου με ηγουμένη την μοναχή Ξένη!

Μάλιστα όταν για λόγους υγείας παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της Ριζαρείου σχολής, αναχώρησε για την Αίγινα με σκοπό να ζήσει μοναχική ζωή με πνευματικότητα και προσευχή.

Επειδή το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ήταν γυναικείο έζησε σε ένα σπιτάκι εκτός των συνόρων του μοναστηριού για 12 χρόνια (το οποίο σπιτάκι σώζεται μέχρι και σήμερα με τα προσωπικά του αντικείμενα).

Εκτός από τα πνευματικά του καθήκοντα, ο Άγιος ασχολούνταν και με τις καθημερινές εργασίες του μοναστηριού ακούραστα. Μάλιστα διόρθωνε ακόμη και τα υποδήματα των μοναζουσών και παράλληλα φρόντιζε το ποίμνιο του με κάθε τρόπο.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται δίπλα από το Μοναστήρι, εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1908 από τον ίδιο τον Αγιο Νεκτάριο, είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο με βυζαντινές εικόνες, καθώς επίσης και πολλά τάματα και αφιερώματα πιστών. Σήμερα «κολλητά» σε αυτόν τον ναό υπάρχει ένας άλλος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο, και πιο δίπλα βρίσκεται το εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου.

Η Μονή ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας και απαρτίζεται από 14 μοναχές.

Το μοναστήρι γιορτάζει 9 Νοεμβρίου (Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου) και 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή ιερών του λειψάνων).

Ο τάφος και τα ιερά λείψανα του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές καθημερινά.

Μάλιστα πολλοί αναφέρουν θαύματα που έχουν βιώσει και τα αποδίδουν στην αγιότητα του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μαρτυρούν την ζωντανή παρουσία του ανάμεσα μας με τρόπο θαυματουργό και υπέρλογο.

Πηγές: lovelovegreece.com - web-greece.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News