Ταξίδια

Μαγευτικό Άμστερνταμ - Η «Βενετία του Βορρά» με τις πολλές όψεις

Οι ιδιαιτερότητες και οι μοναδικότητες μιας από τις πιο διάσημες πόλεις της Ολλανδίας και ολόκληρης της Ευρώπης

Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο αγαπημένη πόλη του νεαρόκοσμου στην Ευρώπη.

Ένα μωσαϊκό πολιτισμών και λαών, με μια ιστορία για την οποία υπερηφανεύονται οι Ολλανδοί, αφού παραπέμπει στον λεγόμενο «χρυσό» 17o αιώνα, που έθεσε τις βάσεις για την οικονομική και καλλιτεχνική «απογείωση» του Άμστερνταμ και γενικά των Κάτω Χωρών.

Η χρυσόσκονη από εκείνη την εποχή ακόμα λαμπυρίζει στους δρόμους, τις γέφυρες, τα κανάλια και τις πλατείες του μικρού ψαράδικου χωριού που μετατράπηκε στο Άμστερνταμ, δηλαδή το φράγμα (dam) πάνω στον ποταμό Άμστελ.

Σπίτια που είναι έτοιμα να γείρουν υπενθυμίζοντας ότι το Άμστερνταμ βρίσκεται - όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ολλανδίας - κάτω από το επίπεδο της θάλασσας (εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Κάτω Χώρες», που συμπεριλαμβάνει και το Βέλγιο στα γεωγραφικά του όρια). Αυτό που εκ πρώτης όψεως δεν είναι ορατό γίνεται κατανοητό στον επισκέπτη μόλις βγει από τα όρια της πόλης και ταξιδέψει στα ψαροχώρια του Βορρά, βλέποντας έκπληκτος το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να δαμάσει το τοπίο.

Το Άμστερνταμ δεν αποτελεί όμως ένα από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς μόνο λόγω των ηδονών που προσφέρει, της φτηνής μπίρας, ή των coffee shops όπου μπορεί να κάνει νόμιμα χρήση μαριχουάνας ή χασίς. Αποτελεί και μια πόλη μοναδικής ομορφιάς σε κάθε εποχή, λόγω κυρίως των καναλιών που ανοίγονται με τη μορφή ενός πολύγωνου στην “καρδιά” της πόλης, με σημείο αναφοράς τον ποταμό Άμστελ και τα κανάλια που της έχουν προσδώσει τον χαρακτηρισμό “Βενετία του Βορρά”.

Στα νερά του ποταμού και των καναλιών, που, σημειωτέον, είναι περισσότερα από εκείνα της Βενετίας, όπως και ο αντίστοιχες γέφυρες, αντικατοπτρίζεται η ιστορία της πόλης, τα εκπληκτικής ομορφιάς σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική από τον 17ο αιώνα και τα έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από το τοπίο...

Με μια έκπληξη που ξαφνιάζει όσους βρεθούν από κάποιο ψηλό σημείο κοιτώντας την πόλη: Τα περισσότερα από τα σπίτια διατηρούν την πρόσοψή τους και μόνο, καθώς πίσω από αυτά βρίσκονται σύγχρονες κατασκευές, που δεν αλλοιώνουν όμως τη “βιτρίνα” της πόλης. Στις προσόψεις των πιο παλιών σπιτιών, που διατηρούνται ακόμα σε μεγάλο βαθμό άθικτα και στο εσωτερικό τους, οι γάντζοι ξαφνιάζουν τους επισκέπτες. Όμως, ρωτώντας τους κατοίκους, η απορία λύνεται... Καθώς η πρόσβαση στην ανωδομή των σπιτιών της πόλης γίνεται από στενές ξύλινες σκάλες, η μετακόμιση είναι δύσκολη υπόθεση και η μεταφορά των επίπλων αδύνατη αν αυτή δε γίνει εξωτερικά... με τη μετακίνησή τους κυριολεκτικά στον αέρα! Όσο για τα πάντα σε κοινή θέα ανοικτά - χωρίς κουρτίνες - παράθυρα, η απάντηση έγκειται στο ότι οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν ότι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα. Ό,τι και αν κάνουν..!

Το Άμστερνταμ είναι όμως και η πόλη των μουσείων από τα πιο παράδοξα μέχρι τα πλέον κλασικά. Στο Ρέικς, το Βασιλικό Μουσείο, ο επισκέπτης θα δει ανυπολόγιστης αξίας θησαυρούς τέχνης, όπως τα πιο διάσημα από τα έργα του Ρέμπραντ. Και φυσικά τα εντυπωσιακά κουκλόσπιτα με τα οποία έπαιζαν οι Φλαμανδές κοπέλες τη “χρυσή εποχή” των Κάτω Χωρών τον 17ο αιώνα.

Τόσο τέλειες απομιμήσεις των απίστευτης ομορφιάς σπιτιών σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και στην οικοσκευή, που σε αφήνει άφωνο. Στο Μουσείο Βαν Γκονγκ ο επισκέπτης θα γνωρίσει τη ζωή και το έργο του κορυφαίου αυτού καλλιτέχνη. Στο Τρόπεν θα ταξιδέψει σε χώρες τροπικές με ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις, που βεβαίως ανακαλούν στη μνήμη τις υπερπόντιες κτήσεις των θαλασσοπόρων εμπόρων του Άμστερνταμ.

Φυσικά θα μυηθεί στα μυστικά των διαμαντιών, μία από τις βασικές αιτίες που μετέτρεψε το Άμστερνταμ σε - κυριολεκτικά - διαμάντι, με πολλά εργαστήρια να ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό λειτουργώντας και ως μουσεία. Η διαμαντένια πολιτεία οφείλει τη φήμη της στους Εβραίους έμπορους, οι οποίοι βρήκαν εκεί καταφύγιο κυνηγημένοι από την Ιερά Εξέταση και μετέφεραν την τέχνη τους στην κοπή, το γυάλισμα και το εμπόριο διαμαντιών στο Άμστερνταμ. Τον 19ο αιώνα η βιοτεχνία διαμαντιών απέκτησε νέα πνοή, όταν έμποροι από την Αμβέρσα έφτασαν ως τα ’κει, κάνοντας εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών κυρίως από τη Νότια Αφρική.

Ο ταξιδιώτης θα μάθει την ιστορία του Άμστερνταμ στο ιστορικό μουσείο της πόλης, θα επισκεφτεί την πινακοθήκη με τις πιο σημαντικές προσωπικότητές του, θα συναντήσει το σπίτι του Ρέμπραντ και θα διαβεί τις πύλες του, θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της Άννας Φρανκ και θα βρει στο διάβα του δεκάδες άλλα μικρά αλλά και μεγαλύτερα μουσεία με τα πιο πρωτότυπα εκθέματα, όπως φυσικά το “μουσείο του σεξ” που δε θα μπορούσε να απουσιάζει.

Μια επίσκεψη στο Άμστερνταμ περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια βόλτα με ποταμόπλοιο από τα κανάλια της πόλης και το λιμάνι, και βεβαίως άφθονη διασκέδαση και ένα πέρασμα από την περιοχή των “κόκκινων φαναριών”, με τις διάσημες ανά τον κόσμο βιτρίνες, όπου ο επισκέπτης προσκαλείται να μυηθεί στον κόσμο των ηδονών από τις παρουσίες που ημίγυμνες διαλαλούν την... πραμάτεια τους, ως ειδήμονες του αρχαιότερου στον κόσμο επαγγέλματος. Σοκαριστική λεπτομέρεια, να περνάει κανείς έξω από ναούς, και να βλέπει δίπλα, πλάι ή πίσω τους τις “βιτρίνες του έρωτα”.

Διασκέδαση σημαίνει και μαγαζιά, από πολυκαταστήματα, έως μικρότερα και άπειρα με είδη σουβενίρ. Μπίρα στον δρόμο ή στα τραπεζάκια, με αυστηρό όμως ωράριο, καθώς όταν ο μπάρμαν χτυπήσει το κουδουνάκι του όλοι οι πελάτες οφείλουν να φύγουν. Και βέβαια το Άμστερνταμ, όπως όλη η Ολλανδία, έχει σαν σημείο αναφοράς την τουλίπα, με τις απέραντες εκτάσεις στην εξοχή να μοιάζουν με έργα σύγχρονης ζωγραφικής. Τουλίπες και άλλα διάσημα ολλανδικά άνθη θα συναντήσει κανείς παντού, αλλά κυρίως στην ανθαγορά και στο διάσημο παγκοσμίως χρηματιστήριο αξιών... λουλουδιών, όπου καθημερινά καθορίζονται οι τιμές των ανθέων ανά τον πλανήτη.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Από το Αμστελεντάμε στο Άμστερνταμ

Σύμφωνα με τον θρύλο, χίλια χρόνια πριν δύο ψαράδες έφτασαν στο σημείο όπου ο Άμστελ σχημάτιζε μια ξέρα και έχτισαν το σπίτι τους. Ακολούθησαν και άλλοι χρόνο με τον χρόνο, οι οποίοι ονόμασαν το χωριό “Αμστελεντάμε”. Ο οικισμός απέκτησε λόγω μεγέθους τον χαρακτήρα μιας πόλης γύρω στα 1270, παίρνοντας το σημερινό του όνομα. Το πιο αρχαίο αυτό κομμάτι του Άμστερνταμ είναι σήμερα η φημισμένη Red Light περιοχή, ή σε ελληνική μετάφραση η “περιοχή με τα κόκκινα φανάρια”, ένα από τα σημαντικότερα... αξιοθέατα του Άμστερνταμ και ίσως το μόνο στο οποίο απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση.

 

 

Τα κανάλια και οι γέφυρες του Άμστερνταμ είναι περισσότερα από εκείνα της Βενετίας.

Τρία είναι τα βασικά κανάλια του Άμστερνταμ τα οποία ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα 1600. Το Κάιζερ κραχτ (κανάλι του Κάιζερ), το Πρίνσεν κραχτ (κανάλι του Πρίγκιπα) και το Χέρεν κραχτ (κανάλι των Κυρίων).

Στο ιστορικό κέντρο του παλιού Άμστερνταμ υπάρχουν σήμερα γύρω στα 7.000 κτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα.

(Κεντρική φωτογραφία: unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια