Ταξίδια

Το «Χρυσό Σπήλαιο» της θαυματουργής Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας με τα 104 σκαλοπάτια

Μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί κανείς ανεβαίνοντας τα 104 σκαλοπάτια για να φτάσει στο «Χρυσό Σπήλαιο» και να προσκυνήσει την Παναγία τη «Χρυσοσπηλιώτισσα» στην Δευτερά της Κύπρου

Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα, η οποία βρίσκεται στην κοινότητα Κάτω Δευτερά στο πανέμορφο και πολύπαθο νησί της Κύπρου, βρίσκεται μέσα σε έναν λαξευμένο βράχο, ύψους περίπου 35 μέτρων.

Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, Ναός και Ασκητήριο της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, βρίσκεται σε μια όμορφη και κατάφυτη περιοχή.

Λαξευμένο μέσα σε βράχο στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού, από εκεί μπορεί ο προσκυνητής, αφού ανέβει τα 104 σκαλοπάτια, να ατενίσει όλη τη Δευτερά και την γύρω περιοχή, και να απολαύσει τη θέα που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την ιστορία του Σπηλαίου είναι περιορισμένες, οι περισσότερες είναι βασισμένες στην παράδοση, ενώ υπάρχουν ελάχιστες αναφορές ξένων περιηγητών που πέρασαν κατά καιρούς από το νησί.

Περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του ιερέα της εκκλησίας Αγίου Νικολάου, Πατέρα Χαράλαμπου Νικολαΐδη «Χρυσοσπηλιώτισσα. Ο Σπηλαίος Ναός - Ασκητήριο της στην Κάτω Δευτερά».

Η ονομασία του σπηλαίου οφείλεται στην ανεύρεση της σεπτής και θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα στο Σπήλαιο.

«Χρυσό Σπήλαιο», ονομάστηκε μετά την ανεύρεση της εικόνας της, η οποία είναι σε μέγεθος δωδεκαόρτου, δηλαδή σε μέγεθος των μικρών εικονισμάτων που τοποθετούνται στο τέμπλο κάθε ναού πιο πάνω από τις μεγάλες εικόνες και «Χρυσοσπηλιώτισσα» η Παναγία μας.

Πιθανολογείται ότι ο ιερός χώρος αυτός, ο οποίος αποτελείται από τρία λαξευτά μικρά σπήλαια, που συνδέονται μεταξύ τους με δύο εσωτερικές σήραγγες και το μεγαλύτερο από αυτά το κεντρικό αποτελεί και τον Ναό, αποτέλεσε στο παρελθόν ασκητήριο.

Μέσα στο ιερό βήμα στην αψίδα υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες και οι οποίες ανάγονται στον 12ο έως 13ο αιώνα, οι οποίες έχουν συντηρηθεί.

Στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, όπου και βρέθηκε η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της συρρέουν πλήθη πιστών για να προσκυνήσουν και κυρίως στην Κοίμησή της όπου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

 

Η σεπτή εικόνα της Παναγίας

Η σεπτή εικόνα της ανήκει στο σπάνιο είδος της αμφιπρόσωπης εικόνας, δηλαδή είναι αγιογραφημένη και στις δύο πλευρές. Το εικόνισμα αυτό φυλάσσεται στον ναό του Αγ. Νικολάου για λόγους ασφάλειας.

Το 1998 στο χώρο του αγιάσματος ένας προσκυνητής αφού είχε κάνει τάμα κατασκεύασε την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής σε ψηφιδωτό και καλλιτέχνησε τον χώρο.

Αμέτρητα τάματα έφεραν και εξακολουθούν να φέρνουν οι άνθρωποι που τους έχει θαυματουργήσει για να την ευχαριστήσουν. Όπως κέρινα ομοιώματα, στέφανα γάμων, ρούχα, νυμφικά κ.ά.

Λευκοντυμένη δίπλα στο καμπαναριό

Υπάρχουν μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν δει την Παναγία λευκοντυμένη να στέκεται δίπλα στο καμπαναριό. Άλλοι την έχουν δει στον ύπνο τους και τους κάλεσε να την επισκεφθούν.

Η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου την Εορτή της Κοίμησης της. Από τα πολύ παλιά χρόνια γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα μεγάλο πανηγύρι που το επισκέπτονται περισσότεροι από 50,000 προσκυνητές κάθε χρόνο.

Το 2001 μετά από επικοινωνία του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, Πατέρα Χαράλαμπου Νικολαΐδη με τον υμνογράφο του Αγ. Όρους Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη συντάχθηκε ο Παρακλητικός Κανόνας και το απολυτίκιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας.

 

Επιμέλεια: Μαρία Λιναρδάκη

Φωτογραφίες: Θεμιστοκλής Κυπριώτης

 

 

 

 

 

Σχόλια