Ταξίδια

Τα... κρυμμένα μυστικά της Κρήτης και 19 ακόμη ελληνικών νησιών

Ένα ρεπορτάζ - διαφήμιση για την Ελλάδα από την “Telegraph” - Σε περίοπτη θέση η Κρήτη

Στις μοναδικές ομορφιές και στα καλά κρυμμένα μυστικά 20 ελληνικών νησιών, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ-αφιέρωμα η “Telegraph”, αποκαλύπτοντας την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας ως προορισμού και το γιατί πρέπει να την επιλέξει για μια ακόμη φορά ο επισκέπτης.

Κάθε ένα ελληνικό νησί από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν, όπως σημειώνει ο ταξιδιωτικός συντάκτης της “Telegraph”. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι πλέον οι προσεγγίσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά γίνονται εύκολα και γρήγορα, καθώς πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου η μετάβαση σε αυτά φάνταζε αργή ιεροτελεστία... Τώρα οι ναυλωμένες πτήσεις αλλά και τα γρήγορα δρομολόγια των ταχύπλοων σκαφών συνθέτουν τον χάρτη των γρήγορων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκτιμά ότι το 2019 αναμένεται ο στόλος των υδροπλάνων να πλαισιώσει τις θαλάσσιες μεταφορές και διά αέρος.

Για τον συντάκτη του άρθρου είναι πρόκληση να ανακαλύψει κανείς το ιδανικό για εκείνον νησί, αφού καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6.000 νησιά, σημειώνοντας ότι κάθε ένα από αυτά κρύβει τα δικά του μυστικά, αρκεί, όπως λέει, να τα αναζητήσει κανείς.

Τα 20 νησιά

Η μοναδική Κρήτη: Για την Κρήτη, όπως σημειώνει ο συντάκτης, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου στο ψαροχώρι με το όνομα Σίσι, αλλά και η επίσκεψη στον κόλπο του Μεραμπέλου.

Κέρκυρα, η μικρή Ιταλία της Ελλάδας: Για την Κέρκυρα τονίζει ότι, παρά τις εντυπωσιακές της παραλίες και την πλούσια βλάστησή της, το νότιο τμήμα της έχει διαφύγει του μαζικού τουρισμού, παρακινώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτήν την πλευρά του νησιού. Εκεί, όπως εξηγεί, θα έχουν την ευκαιρία να δουν φλαμίνγκο στους υγροβιότοπους της Λευκίμης, αλλά και να κολυμπήσουν στην παραλία Γαρδένου.

Η Σαντορίνη με το ξεχωριστό τοπίο της: «Στη Σαντορίνη μπορείς να ξεφύγεις... από τα ζευγάρια που κάνουν τον μήνα του μέλιτος αλλά και τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να πας στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στον Πύργο, τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό του νησιού».

Η Ιθάκη και οι παραλίες της: Στην Ιθάκη, η ανταμοιβή του επισκέπτη είναι πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα εκπληκτικά μονοπάτια για πεζοπορία, όπως το μονοπάτι για την εκκλησία του Ανώγη, όπου ζητάς το κλειδί της... από το μοναδικό καφενείο του χωριού.

Στην Αντίπαρο μπορείς να εξαφανιστείς, αρκεί, όπως λέειο συντάκτης, να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό για να εξερευνήσεις το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα, που ανακαλύφτηκε μόλις το 1997.

Η Άνδρος των ονείρων: Στην Άνδρο, που προσελκύει κυρίως Έλληνες τουρίστες, ο συντάκτης, εκτός από τα χωριουδάκια του νησιού, καλεί τους επισκέπτες να επισκεφτούν και το Μουσείο Σύγχρονος Τέχνης.

Η Μύκονος, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε στάση των επισκεπτών για να πάνε στη Δήλο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί και έγινε το επίκεντρο των Κυκλάδων.

Τα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς, «το χωριό-φάντασμα εξαιτίας των σεισμών του 1953, παίρνει πάλι ζωή για τρεις μέρες τον Αύγουστο. Εκεί 3 με 5 Αυγούστου λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικό φεστιβάλ».

Παξοί, ένα στολίδι στο Ιόνιο: «Στους Παξούς και στους Αντίπαξους υπάρχουν δεκάδες μυστικοί κολπίσκοι, όπου μπορείς να προσεγγίσεις με το δικό σου σκάφος», αναφέρει ο συντάκτης.

Στην Ύδρα, τη μούσα πολλών καλλιτεχνών, αποτελεί πεδίο δράσης καλλιτεχνικών δρώμενων το παλιό σφαγείο του νησιού. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για το Hydra School Project.

Στην Αλόννησο, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου, που χρονικά τοποθετείται περίπου το 425 π.Χ.

Στην Αμοργό «απαραίτητη είναι η επίσκεψη στα καφενεία του νησιού, που έχουν διατηρήσει την παλιά τους αίγλη».

Το Μεγανήσι, «αυτό το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου, πλέον μπαίνει στο στόχαστρο επιφανών αλλά και μεγιστάνων της οικονομίας, ανάμεσά τους ο εμίρης του Κατάρ και ο Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Λέσβος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου: «Στη Λέσβο, ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός περιμένει τους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν και συγκεκριμένα στο Μουσείο Τεριάντ. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν πίνακες των Πικάσο, Μιρό, Σαγκάλ και Ματίζ, δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη». Αναφορά γίνεται και στον Έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο.

Η Κύθνος σταδιακά ξεχωρίζει για τις εναλλακτικές της προτάσεις, που αφορούν στην ευεξία και τον διαλογισμό, που συνοδεύονται με γευστικές χορτοφαγικές προτάσεις.

Για τις Σπέτσες, που επιλέγονται για τη φινέτσα τους και τις αθλητικές διοργανώσεις, ο συντάκτης κάνει, μεταξύ άλλων, μνεία στην αναβίωση του υπαίθριου σινεμά “Τιτάνια”, που άνοιξε πρόσφατα, μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Ικαρία, όπου «οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν»: Στην Ικαρία ο επισκέπτης πρέπει να ανακαλύψει τα μαγειρικά μυστικά της μακροβιότητας, όπως και να αναζητήσει τα θεραπευτικά βότανα του νησιού. «Είναι το νησί που οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κουφονήσια, ένας επίγειος παράδεισος: «Τα Κουφουνήσια, τα δίδυμα νησιά Άνω και Κάτω Κουφουνήσι, είναι μια όαση για τους λάτρεις της απομόνωσης. Παρά το μικρό τους μέγεθος... οι γαλάζιες ακτές τους είναι σημείο αναφοράς».

Στην Κίμωλο, η εξερεύνησή της γίνεται με τα πόδια... και απαραίτητη είναι επίσκεψη στο Σκιάδι, ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο.

Τέλος, τα γειτονικά νησιά Τήνος και Άνδρος έχουν χαραχτεί με αρχαία πέτρινα μονοπάτια, τα οποία ο επισκέπτης πρέπει να τα διαβεί. Στην Τήνο απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Την ίδια στιγμή, η Άνδρος διαθέτει 160 χλμ. σηματοδοτημένων μονοπατιών.

Σχόλια