Ταξίδια

Εξερευνώντας την πανέμορφη Ζάκυνθο με τις μοναδικές παραλίες

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου και δεν είναι άλλο από την Ζάκυνθο. Το λουλούδι της Ανατολής «το Fiore di Levante», όπως το ονόμασαν οι Λατίνοι. Σε μαγεύει με την πρώτη ματιά! Όταν την επισκεφτείς δεν την «χορταίνεις», θέλεις να πας ξανά και ξανά.

Πρόκειται για ένα νησί με πανέμορφες παραλίες, αλλά και πολλούς κρυμμένους θησαυρούς, με απίστευτη βλάστηση, με πολλούς αμπελώνες, καθώς υπάρχουν πάνω από εξήντα διαφορετικές ποικιλίες.

Μία από τις ομορφότερες και γνωστότερες παραλίες, το Ναυάγιο, με την κατάλευκη άμμο και τα πράσινα τιρκουάζ νερά, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, ωστόσο και ο Λαγανάς, ο Γέρακας, ο Βασιλικός, το Μαραθονήσι, οι Γαλάζιες Σπηλιές, θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες στη χώρα μας.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο για χελώνες  

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας βρίσκεται γύρω από αυτό το μαγευτικό νησί. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι σπάνιες θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, οι οποίες από την άνοιξη ξεκινούν από τον κόλπο της Λιβύης και τη Β. Αδριατική, για να φτάσουν εκεί και να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες Γέρακα, Δάφνη, Καλαμάκι, Μαραθονήσι και κυρίως στα Σεκάνια, ανατολικά του Λαγανά.

 

Η πιο όμορφη γειτονιά της Ζακύνθου

Δύο χιλιόμετρο από το κέντρο βρίσκεται η παλιά συνοικία Μπόχαλη.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό, μαγευτικό χωριουδάκι χτισμένο στην κορφή του ακρωτηρίου στην πίσω μεριά της πόλης της Ζακύνθου.

Στενά με παλιά σπίτια και καφέ με συνοδεία την απίστευτη θέα. Ακόμη πιο ψηλά, πνιγμένο στο πράσινο, το φρούριο της Ζακύνθου, όπου επί Ενετοκρατίας βρισκόταν η πρωτεύουσα του νησιού.

 

O προστάτης του νησιού, Άγιος Διονύσιος

Πλήθος πιστών συρρέει σε ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα στη χώρα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς στο ιερό του φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου.

Ο Άγιος Διονύσιος ή ο «Άγιος της συγνώμης» όπως καθιερώθηκε να λέγεται, καθώς φυγάδευσε το δολοφόνο του ίδιου του αδερφού του, τιμήθηκε από πολλούς υμνογράφους Επτανήσιους και Ζακύνθιους.

Τα πάμπολλα θαύματα του Αγίου και περισσότερο η λύση της ατεκνίας με το θαυματουργό «χορτάρι τ’ Αγίου» και η θεραπεία των δαιμονιζόμενων κατέστησαν την Ζάκυνθο αγαπημένο προσκυνηματικό προορισμό.

Τρία έτη μετά έγινε ανακομιδή του λειψάνου του που βρέθηκε ακέραιο και ευωδιαστό, όπως άλλωστε παραμένει μέχρι και σήμερα, εκτιθέμενο στο ναό του Αγίου στην Ζάκυνθο, η πόλη της οποίας έχει τον Άγιο προστάτη και πολιούχο της. Η αγιότητά του αναγνωρίσθηκε από το οικουμενικό πατριαρχείο το 1703, αλλά στο νησί ετιμάτο ως άγιος αρκετά νωρίτερα.

Ο μεγαλοπρεπέστατος ναός θεμελιώθηκε το 1926 σε σχέδια του Α. Ορλάνδου. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με εσωτερική καμάρα. Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 τον άφησε αλώβητο. Θαύμα ή πολύ γερά θεμέλια;

Σχόλια