Ταξίδια

Απόδραση στην Αγριόμαντρα στο Καβούσι

Το Σάββατο 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση λειτουργιών περασμένων αιώνων, στο Ασκηταριό της Αγριομάντρας, στο Καβούσι.

γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Ο σπηλαιώδης ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, βρίσκεται στο βόρειο βραχώδη τοίχο του ομώνυμου φαραγγιού, που κατηφορίζει από την κορυφή του λόφου Χαλέπα και καταλήγει σε ένα μικρό κλειστό φυσικό λιμανάκι, με καθαρά και καταγάλανα νερά, στην ακτογραμμή του λόφου Χαλέπα, ανατολικά του κόλπου του Μεραμπέλου.

Από τη Ρωμαϊκή Περίοδο έως και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Αγριόμαντρα ήταν ένα από τα δύο λιμάνια του Καβουσίου. Από εκεί εξάγονταν λάδι, χαρούπια, κρασί, πυρήνα και ντόπια προϊόντα. Η μεταφορά τους γινόταν με αραμπά μέσα από ένα κακοτράχαλο οφιοειδές καλντερίμι, που ανηφορίζει από την παραλία και τη νότια πλευρά του φαραγγιού και συνδέεται στην κορυφή με χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, που θα ξεκινήσει στις 7:30 το πρωί, οι προσκυνητές θα κατηφορίσουν στην παραλία για μπάνιο και για να απολαύσουν με τον παραδοσιακό τρόπο - όπως έκαναν οι παππούδες τους αρκετές δεκαετίες πριν - τους μεζέδες τους.

Η πρόσβαση στην Αγριόμαντρα γίνεται οδικώς με τζιπ ή αγροτικό όχημα, μέσα από χωματόδρομο μέχρι την είσοδο του μικρού φαραγγιού και από εκεί πεζοπορία δεκαπέντε λεπτών περίπου. Όσοι προτιμούν τη θαλάσσια πρόσβαση, μπορούν από το λιμανάκι στην παραλία του Θόλου να πάρουν το σκάφος που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια σε παραλίες του κόλπου και να απολαύσουν μια όμορφη διαδρομή Θόλος-Αγριόμαντρα. Η αναχώρηση του σκάφους θα γίνει στις 7:30 το πρωί και η επιστροφή στις 4 το απόγευμα.

Σχόλια