Ταξίδια

Μάταλα-Βαθύ, μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Κρήτης

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Κρήτης που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος στην περιοχή των Δυτικών Αστερουσίων είναι η διαδρομή που ενώνει τα Μάταλα με την παραλία Βαθύ.

Η διαδρομή γίνεται παραλιακά αλλά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση λόγω μεγάλης απόστασης (11χλμ), μη ύπαρξης σαφούς μονοπατιού ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε καλή αντηλιακή προστασία λόγω μη ύπαρξης σκιάς.

Η διαδρομή ξεκινάει από τα Μάταλα και περνάει πάνω από τη διπλανή παραλία γυμνιστών «Κόκκινη Άμμος» σε ένα σημαδεμένο μονοπάτι. Εν συνέχεια η πορεία συνεχίζεται εκτός μονοπατιού στο πλάι ψηλών κάθετων γκρεμών με σαγηνευτική θέα στον Κόλπο της Μεσαράς.

Μέσω ήπιων ανεβοκατεβασμάτων κατά μήκος των γκρεμνών, φτάνουμε σε μια πιο χαμηλή περιοχή με μαλακό ασβεστόλιθο που η στεριά σχηματίζει πέντε συνεχόμενους όρμους στις εξόδους μικρών φαραγγιών, που όμως δε σχηματίζουν παραλία. Η θάλασσα απογύμνωσε τον ασβεστόλιθο των όρμων σε τέτοιο βαθμό που ο όρμος θυμίζει ένα λευκό σεληνιακό τοπίο.

Παράλληλα ξεγύμνωσε τα πετρώματα αποκαλύπτοντας πολλά απολιθώματα και δημιουργώντας μεγάλες κολύμπες με θαλασσινό νερό, ιδανικές ατομικές πισίνες. Η μετάβαση από όρμο σε όρμο είναι μια πρόκληση που προκαλεί τις αναρριχητικές ικανότητες του περιπατητή.

Ο πιο σύντομος τρόπος να περάσει κάποιος αυτά τα σημεία είναι να παραμείνει όσο το δυνατό πιο κοντά στην ακτογραμμή γιατί τα φαράγγια γιγαντώνονται όσο προχωράμε στην ενδοχώρα.

Η πορεία καταλήγει στο Βαθύ με την προστατευμένη παραλία και το υποτυπώδες καφενεδάκι. Η ονομασία της συγκεκριμένης παραλίας δεν είναι τυχαία καθώς τοποθετείται «βαθιά» μεταξύ δυο μακρών όρμων. Η απίστευτη διαύγεια του θαλασσινού νερού με την ακόμα παρθένα φύση είναι η επιβράβευση του οδοιπόρου.

Λόγω της δυσκολίας, καλό είναι να έχει κανονιστεί κάποιο μέσο για την επιστροφή από Βαθύ (αυτοκίνητο ή βαρκα).

Πηγή: Νίκος Δασκαλάκης (cretanbeaches.com)

 

Σχόλια