Ταξίδια

Αγία Γαλήνη ή Παναγία Γαλήνη, το γραφικό λιμανάκι της Κρήτης

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 61km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στις νότιες ακτές της καταπράσινης κοιλάδας του Αμαρίου.

Η Αγία Γαλήνη με τις παραλίες της, το λιμανάκι και το χωριό με τα γραφικά στενά με τις ταβέρνες και τα καταστήματα ελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο.

Πριν τις δεκαετίες '60 και '70, όταν και γνώρισε μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, το χωριό ήταν ένα μικρό ψαροχώρι και ουσιαστικά εξυπηρετούσε τους κατοίκους του χωριού Μέλαμπες.

Όμως, το '60 έγινε ο αγαπημένος προορισμός για τα απελευθερωμένα παιδιά των λουλουδιών, τους χίπις. Μάλιστα πολλοί είναι οι φανατικοί της οπαδοί, οι οποίοι έρχονται στο χωριό κάθε χρόνο από τότε.

Σήμερα η Αγία Γαλήνη είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που παρέχει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες της. Θα βρείτε στο χωριό πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση, ιατρικές υπηρεσίες, ταχυδρομείο, τράπεζες, μαγαζιά κ.λπ.

Η Αγία Γαλήνη είναι κτισμένη στις πλαγιές ενός ψηλού βουνού, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Πλατύ, ο οποίος πηγάζει από το χωριό Θρόνος Αμαρίου και έχει νερό όλο το χρόνο. Τα σπιτάκια του χωριού έχουν θέα στο κόλπο της Μεσαράς και το απέραντο Λιβυκό.

Μερικά χιλιόμετρα βόρεια του χωριού υψώνονται οι νότιες παρυφές του Ψηλορείτη, με τις άγριες και επιβλητικές πλαγιές του και με πολλά παραδοσιακά χωριά κρεμασμένα πάνω τους.

Δυτικά της Αγίας Γαλήνης, κατά μήκος της ακτογραμμής, υπάρχουν υπέροχες απόκρημνες σπηλιές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο με καραβάκι. Μάλιστα, μια από αυτές ονομάζεται σπηλιά του Δαιδάλου, καθώς λέγεται ότι ήταν το εργαστήρι του μυθικού τεχνίτη Δαίδαλου.

Τα καραβάκια εκτελούν δρομολόγια και σε κοντινές παραλίες, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Παύλο και τη Πρέβελη. Απέναντι από την Αγία Γαλήνη, υπάρχουν τα νησιά Παξιμάδια, στα οποία μπορείτε να πάτε με εκδρομικό καϊκάκι. Μάλιστα στα δυο αυτά νησάκια, υπάρχει μια άγνωστη παραλία με βότσαλο.

Ιστορία

Η Αγία Γαλήνη είναι χτισμένη στην τοποθεσία του αρχαίου λιμανιού της μινωϊκής Συβρίτου (σημερινός Θρόνος Αμαρίου) που ονομαζόταν Σουλία. Έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα σε ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή.

Δίπλα στον ποταμό, έχουν βρεθεί κολόνες και λείψανα ιερού, που ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμις. Επίσης, έρευνες έφεραν στο "φως" ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου του 3ου μ.Χ. αι., στο οποίο βρέθηκαν ειδώλια, λυχνάρια, προτομές, χάλκινα αντικείμενα που σήμερα εκθέτονται στο Μουσείο Ρεθύμνου. Η Σουλία καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς το 640 μ.Χ.

Όταν την παλιά θρησκεία διαδέχθηκε ο Χριστιανισμός, πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας, χτίστηκε η Μονή του Γαλήνιου Χριστού. Στο νεκροταφείο του οικισμού, λίγο έξω από το χωριό, σώζεται η παλιά εκκλησία της Μονής, η Κοίμηση της Παναγίας.

Επίσης, δίπλα στο λιμάνι, στα δυτικά του, ορθώνεται ο βράχος από τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, πέταξαν ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος, για να δραπετεύσουν από την Κρήτη. Έχει κατασκευαστεί κι ένα μνημείο στο σημείο αυτό, με δύο αγάλματα, για να θυμίζει τους δύο πρώτους αεροπόρους της μυθολογίας.

Αρκετές εκδοχές έχουν ακουστεί για την προέλευση του ιδιαίτερου ονόματος της Αγίας Γαλήνης. Μια από αυτές αναφέρει ότι όταν μια βυζαντινή πριγκήπισσα ταξίδευε προς τους Άγιους Τόπους με το πλοίο της, έπεσε σε μεγάλη τρικυμία. Τότε προσευχήθηκε στην Παναγία, ζητώντας τη βοήθειά της, και της έταξε να κτίσει ένα ναό, στο σημείο που θα έβγαινε.

Πράγματι, το πλοίο κατάφερε να σωθεί και να αράξει στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα. Η πριγκίπισσα, πιστή στον όρκο της, έκτισε ένα ναό, τον οποίο ονόμασε Παναγία Γαλήνη, που αργότερα παραφράστηκε σε Αγία Γαλήνη.

Ο ναός αυτός είναι η Κοίμηση της Παναγίας στο νεκροταφείο του χωριού. Επίσης, σε χάρτες της Τουρκοκρατίας, έχει βρεθεί η ονομασία Άγιος Γαλήνης. Τέλος, μπορεί να προέρχεται από τις λέξεις "αεί γαλήνη", δηλαδή πάντα ήρεμο λιμάνι.

Στην Αγία Γαλήνη μπορείτε να έρθετε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από το Ηράκλειο, μέσω Τυμπακίου. Επίσης, εκτελούνται δρομολόγια από το Ρέθυμνο, μέσω Σπηλίου. Αν έρθετε με αυτοκίνητο, υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 1 ώρα από το Ρέθυμνο και 1.30 από το Ηράκλειο.


Παραλίες Αγίου Γεωργίου


Η κοιλάδα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται 3 χλμ δυτικά της Αγίας γαλήνης, 69 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 60 χλμ νότια του Ρεθύμνου. Στην έξοδο της υπάρχουν δύο μικροί απόμεροι κόλποι με υπέροχο βοτσαλάκι που χωρίζονται μεταξύ τους από μια βραχώδη ακτή. Οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα πολύ ήπιες, γεγονός που κάνει τις παραλίες ιδανικές για μπάνιο.

Παρόλο που η περιοχή δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, στην ανατολική παραλία, η οποία ονομάζεται Λιχνιστής, υπάρχουν μερικά δωμάτια, ταβερνούλα και ομπρέλες. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι εδώ λίχνιζαν παλαιότερα, δηλαδή ξεκαθάριζαν το αλωνισμένο στάρι από το άχυρο πετώντας το στον αέρα (ο οποίος παρέσερνε το άχυρο μακρυά). Στο Λιχνιστή έρχονται και καραβάκια από την Αγία Γαλήνη.


Αν έρθετε στον Άγιο Γεώργιο και επιθυμείτε να απομονωθείτε περισσότερο μπορείτε να πάτε στην δυτική παραλία στην περιοχή Λούρος που ονομάζεται Κολυμπιστήρι. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα απομονωμένοι, αλλά και να ψαρέψετε καθώς ο βυθός ενδείκνυται.

Παραλία Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα του Νοτίου Ρεθύμνου και βρίσκεται δίπλα στην έξοδο του Αμαριανού ποταμού, 61km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Η μικρή αυτή κωμόπολη σφύζει με ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παρέχει όλες τις απαραίτητες τουριστικές ανέσεις.

Η φυσική ομορφιά του τοπίου, οι σμαραγδένιες παραλίες, οι απόκρημνες θαλάσσιες σπηλιές στα δυτικά, ο μύθος του Ίκαρου και του Δαίδαλου, η ανάμνηση των χίπηδων και η ηρεμία της θάλασσας, έχουν κάνει αυτό το χωριό αγαπημένο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.

Ανατολικά του λιμανιού ξεκινάει μια τεράστια παραλία, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά ως τον Κόκκινο Πύργο. Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη. Το τμήμα της παραλίας κοντά στο λιμάνι είναι πολύ καλά οργανωμένο και παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Έχει ψιλό βοτσαλάκι και κρύα νερά, που οφείλονται στο ποταμό Πλατύ ή Αμαριανό, που εκβάλει 200m ανατολικά του λιμανιού. Μάλιστα η θερμοκρασία της θάλασσας είναι σταθερά 18 βαθμοί Κελσίου όλο το χρόνο. Στη περιοχή δίπλα στο ποτάμι υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού της Άρτεμης.

Αν διασχίσετε τον ποταμό από το γεφυράκι που υπάρχει στην παραλία, θα βρεθείτε στο δεύτερο κυρίως κομμάτι της, το οποίο εκτείνεται ακόμη 1km στα ανατολικά. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και είναι λίγο οργανωμένη. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και το camping της Αγίας Γαλήνης. Στην παραλία μπορείτε να έρθετε και με αυτοκίνητο, στρίβοντας δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα, αμέσως μετά τον ποταμό (όπως φεύγετε από το χωριό).

Αν συνεχίσετε στα ανατολικά, τότε η παραλία γίνεται στενή και περισσότερο βραχώδης. Μπορείτε να περπατήσετε (1.5-2 ώρες) ως τον Κόκκινο Πύργο. Αυτή η μεγάλη παραλία, στη οποία δεν υπάρχει πρόσβαση με δρόμο, προτιμάται από τους γυμνιστές. Δεν είναι καθόλου οργανωμένη, γι'αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Πλατύς Ποταμός

Ο Πλατύς Ποταμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης που τροφοδοτείται από τα νερά του βορειοανατολικού Κέδρου και της Κοιλάδας του Αμαρίου. Οι εκβολές του βρίσκονται στην παραλία της Αγίας Γαλήνης στο Νότιο Ρέθυμνο. Ο Πλατύς Ποταμός ανήκει στους Ποταμούς της Κρήτης που έχουν πολύ νερό και πυκνή βλάστηση. Μάλιστα, κατά μήκος του υπάρχουν πανέμορφα πέτρινα γεφύρια με καμάρες που έκτισαν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής για να διασχίζουν το ποτάμι.

Αρχικά το ποτάμι υδρεύεται από την κοιλάδα του Αμαρίου και ενώνεται με τον παραπόταμο του Σμιλιανού Φαραγγιού, τον Λυγιώτη Ποταμό, που ξεκινάει κοντά στο Γερακάρι. Κοντά στο χωριό Χωρδάκι υπάρχει μια πανέμορφη καμαρωτή γέφυρα. Λίγο παρακάτω το φαράγγι στενεύει απότομα και γίνεται απροσπέλαστο και επικίνδυνο. Τεράστιοι βράχοι κλείνουν το δρόμο και για να τους διασχίσει κανείς πρέπει να βουτήξει από κάτω από το νερό.

Έπειτα το φαράγγι ανοίγει και υπάρχουν πολλές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, ενώ κοντά υπάρχει και μια άλλη καμαρωτή γέφυρα, κάτω από την οποία μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας! Λυγαριές και πλατάνια υπάρχουν παντού. Ο ποταμός συνεχίζει την πορεία του μέχρι τη θάλασσα της Αγίας Γαλήνης. Στις εκβολές του ποταμού έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αρτέμιδα.

Πηγή: cretanbeaches.com

Σχόλια