Ταξίδια

Σύρος: Η καπετάνισσα των Κυκλάδων

Σύρος, ένα νησί γεµάτο ιδιαιτερότητες, που συνδυάζει το κυκλαδίτικο µε το νεοκλασικό, το καθολικό µε το ορθόδοξο, τη... Σκάλα του Μιλάνου µε το ρεµπέτικο.

Η µοίρα της Σύρου θυµίζει µυθιστόρηµα γραµµένο από την πένα του διάσηµου Ιταλού συγγραφέα και φιλοσόφου Ουµπέρτο Εκο. Φοίνικες, Κρητικοί και Μυκηναίοι έδωσαν τη σκυτάλη σε Καπουτσίνους και Ιησουίτες ιεροµονάχους, Οθωµανούς κατακτητές και κουρσάρους, τους οποίους µε τη σειρά τους διαδέχτηκαν πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα.

Η έλευση Ελλήνων από νησιά όπως η Χίος, η Υδρα και τα Ψαρά, αλλά και από τη Μικρά Ασία µε την αρχή της Επανάστασης, σήµανε και την πολιτιστική και οικονοµική ανάπτυξη του νησιού κατά το δεύτερο µισό του 19ου αιώνα και ανέδειξε την Ερµούπολη ως το σηµαντικότερο λιµάνι του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η Σύρος είναι νησί του Αιγαίου με έκταση 84 τ.χλμ. Βρίσκεται στη μέση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και είναι η πρωτεύουσα του νομού. Η Σύρος διαθέτει έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά χάρη στην εξαιρετική νεοκλασική αρχιτεκτονική της.

Η Σύρος χρωστάει την ιδιαιτερότητα της στο 19ο αιώνα, που την ανέδειξε για μια μεγάλη περίοδο σε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα η Σύρος να αποκτήσει ένα αρχοντικό αέρα και μια μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σήμερα η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και εξακολουθεί να παραμένει ένας τόπος πολιτισμού, ενώ έχει αναδειχθεί και σε έναν αξιόλογο ταξιδιωτικό προορισμό.

Μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για ένα ταξιδι στη Σύρο στο syrosinfo.gr

Σχόλια