Ταξίδια

Ικαρία: Άγρια και όμορφη

Από τα μυθικά χρόνια που ο Ίκαρος θέλησε να πετάξει προς τον ήλιο και έπεσε στη θάλασσά της, ο άνεμος της ελευθερίας δεν έπαψε να φυσά στο νησί! Όσοι φτάσετε εκεί, θα διαπιστώσετε ότι οι φήμες που θέλουν τους φιλικότατους Ικαριώτες να έχουν τις δικές τους νόρμες και κανόνες δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

Ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση σ' αυτό το ιδιαίτερο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, και αν θέλετε πραγματικά να νιώσετε τη μαγεία του, θα πρέπει να προσαρμοστείτε στους δικούς του ρυθμούς. Ν' ακούσετε τις ιστορίες των ντόπιων και να δεχτείτε τα κεράσματά τους.

Να διασκεδάσετε στα πανηγύρια τους μέχρι το πρωί. Να εξυπηρετηθείτε κάποιες φορές μόνοι σας στις ταβέρνες. Με άλλα λόγια να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε... Η Ικαρία είναι ορεινό νησί, με την οροσειρά του Αθέρα να λειτουργεί ως διαχωριστής ανάμεσα στον τουριστικό Βορρά και στον πιο ήρεμο νότο. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα ωστόσο οι εικόνες που θ' αντικρίσετε δεν θα σας απογοητεύσουν.

Εξερευνήσεις στη φύση

Η Ικαρία προσφέρεται για οικοτουρισμό, χάρη στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τις εναλλαγές του τοπίου της (απότομο και άγονο πετρώδες έδαφος προς τα νότια, ομαλό και κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά, προς τα βόρεια). Υπάρχουν 3 σπηλιές με σταλαγμίτες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων (Ράος του Φούτρα) βρίσκεται στο Πετροπούλι. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την περιοχή του δήμου Ραχών. Ο πλούτος και η ποικιλία των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής των Ραχών προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ακολουθώντας τα παλιά και νέα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο του νησιού και περνούν μέσα από πευκοδάση, φαράγγια, ποταμούς, υδροβιότοπους, λίμνες και βραχώδης ακτές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τοπία μοναδικής ομορφιάς αλλά και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών. Μια εξαιρετική διαδρομή που προτείνεται είναι να περάσετε το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη που βγάζει στην παραλία του Να, όπου η ομορφιά της φύσης θα σας αφήσει άφωνους.

Στα δυτικά του νησιού επισκεφτείτε το δάσος του Ράντη, ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση.

Μαγευτικές παραλίες

Υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες κρυμμένες από το ορεινό ανάγλυφο του νησιού, σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Ανάμεσα στο Γιαλισκάρι και τον Αρμενιστή, βρίσκεται η οργανωμένη παραλία της Μεσαχτής, η οποία με μήκος ενός χιλιομέτρου είναι η μεγαλύτερη του νησιού και ενδείκνυται για surfers. Εκεί θα βρείτε beach bars και υποδομή για ερασιτεχνικούς αγώνες beach volley.

Kοντά βρίσκεται και το Λιβάδι, πιο ήρεμη, επίσης αμμώδης παραλία, με το νησάκι στη μέση του κόλπου ν' αποτελεί πρόκληση για τους κολυμβητές, ενώ ο Αρμενιστής, πάντα στο Βορρά, συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Ο Νας, που φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά και ως αγαπημένος προορισμός γυμνιστών και «γητευτών» της μυστικιστικής ενέργειας του νησιού, προσφέρεται για νεανικό κάμπινγκ. Πολύ καλές παραλίες είναι ο Άρης, το Φύτεμα, η Δαιμονόπετρα και ο Φάρος. Στα Θερμά και στο Αθάνατο Νερό τα νερά έχουν ιαματικές ιδιότητες ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη δύσκολα προσβάσιμη (κατάβαση σε μονοπάτι με χώμα και μεγάλες πέτρες, που απαιτεί αρκετή προσοχή) αλλά μοναδική παραλία Σεϋχέλες, με τα κρυστάλλινα νερά και τις σπηλιές μέσα στη θάλασσα!

Γενικά να δείχνετε προσοχή στο κολύμπι, επειδή τα ρεύματα στις θάλασσες του νησιού μερικές φορές είναι αρκετά ισχυρά.

Πηγή: olympicair.com

Σχόλια