Ταξίδια

Βερολίνο, η πόλη που διαρκώς εξελίσσεται

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της χώρας, το άλλοτε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, είναι σήμερα η πρωτεύουσα της χώρας αλλά και των νέων ευρωπαϊκών τάσεων. Κλέβει την παράσταση συνδυάζοντας αρμονικά τον underground χαρακτήρα της με την πολυτέλεια, τα κορυφαία σύγχρονα μουσεία, τις γκαλερί και την όπερα με τα guerilla clubs και τους ναούς της γαστρονομίας με τις καντίνες των wurst και των έθνικ φαγητών.

Η πόλη θεωρείται οτι ιδρύθηκε το 1237 και από το 1415 έγινε πρωτεύουσα διαφόρων κρατιδίων και έδρα ηγεμόνων και αυτοκρατόρων. Το 1871 το Βερολίνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Σημαντικότερο ορόσημο όμως στην ιστορική διαδρομή της πόλης είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το τέλος του πολέμου βρήκε το Βερολίνο κατεστραμένο και διαιρεμένο σε ζώνες επιρροής, διαίρεση η οποία ολοκληρώθηκε με την όρθωση του περίφδημου Τείχους το 1961. Το Τείχος έπεσε το 1989 και από το 1990 το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας.

Σύμβολο της πόλης είναι η πασίγνωστη πύλη του Βραδεμβούργου. Είναι η μοναδική απομένουσα από τις πύλες εισόδου του παλαιού Βερολίνου και χτίστηκε το 1791 σαν σύμβολο ειρήνης. Είναι η κατάλληξη της περίφημης λεωφόρου «Υπό τας Φιλύρας» (Unter den Linden) όπου παρήλαυναν τα στρατέυματα του Χίτλερ. Βόρεια της πύλης του Βραδεμβούργου βρίσκεται και το Γερμανικό κοινοβούλιο, η Ράιχσταγκ, κτίριο με πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το κτίριο κάηκε το 1933, μάλλον από τους ναζί, και υπέστε εκτεταμένες ζημιές στη διάρκεια του πολέμου. Ο μοντέρνος κατεστραμένος θόλος του αντικαταστάθηκε από μοντέρνο γυάλινο θόλο που συμβολίζει τη διαφάνεια.

Το νησί των Μουσείων, ένα συγκρότημα μουσείων που περιβάλλεται από νερό, με πιο ενδιαφέρον το Μουσείο της Περγάμου. Τα εκθέματα του μουσείου είναι πολυάρι8μα και εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τμήμα των ελληνικών εκθεμάτων όπου δεσπόζει η αγορά της αρχαίας Μιλήτου και ο βωμός της Περγάμου. Θαυμάστε ακόμη τις πύλες της Βαβυλώνας και πλήθος άλλων εκθεμάτων.

Το Τείχος και ιδιαίτερα το σημείο ελέγχου Τσάρλυ (Checkpoint Charlie) που έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου χωρίζοντας το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό.

Ο ναός της μνήμης του αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche), σύμβολο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς καταστράφηκε κατα τη διάρκεια βομβαρδισμού των συμμάχων και ο κεντρικός του πύργος έχει διατηρηθεί καταστραμένος για να θυμίζει τα δεινά του πολέμου. Δίπλα ακριβώς ο νέος ναός, ένα μοντέρνο πολύγωνο κτίριο, σημάδι της νέας εποχής.

Επίσης ενδιαφέροντα είναι η κεντρική πλατεία του Ανατολικού Βερολίνου (AlexanderPlatz), το λίκνο του σύγχρονου Βερολίνου η Potsdamer Platz, ο καθεδρικός ναός,  ο ζωολογικός κήπος κ.α.

Πολύ κοντά στο Βερολίνο βρίσκεται το Πότσνταμ, η επίσημη πρώην πρωτεύουσα των αυτοκρατόρων της Γερμανίας. Το ενδιαφέρον κερδίζει όμως, το περίφημο Σανσουσί, τα θρυλικά ανάκτορα του αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser Wilhelm), κτισμένα από την εποχή του Φρειδερίκου του Μεγάλου.

Όποια κι αν είναι τα γούστα σας ( είτε high class είτε punk αισθητική ), στο Βερολίνο θα τα ικανοποιήσετε απόλυτα. Όταν μιλάτε για μόδα, τέχνη, design και μουσική, αυτή είναι μια πόλη που πρέπει να επισκεφθείτε.

Ένα κύμα δημιουργικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μετακόμισαν εδώ μετά την πτώση του τείχους, μετέτρεψε το Βερολίνο σε ένα καζάνι πολιτιστικών αναζητήσεων. Αυτά που τους ελκύουν είναι το κλίμα ανοχής και ο πειραματισμός εμποτισμένα με το τολμηρό underground, που δίνει στο Βερολίνο τη διαρκώς εξελισσόμενη ταυτότητά του.

Σχόλια