Ταξίδια

Λάρνακα η πόλη με την μεγαλύτερη ιστορία της Κύπρου

Η Λάρνακα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Κύπρου, με ευρήματα από το 13ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε πάντοτε πολύ σημαντική πόλη που διεκδίκησαν όλοι οι δυνατοί λαοί της εποχής.

Ονομαζόταν Κίτιον και κατακτήθηκε από τους Αχαιούς, κατόπιν πέρασε στα χέρια των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Περσών, οι οποίοι τοποθέτησαν Φοίνικες βασιλείς για να το διοικούν, συμμετείχε μαζί με το Μέγα Αλέξανδρο στην πολιορκία στην πολιορκία της Τύρου και, τέλος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ..

Πολύ γνωστή είναι η ιστορία του Κίμωνα, ο οποίος πέθανε πολιορκώντας από θάλασσας την πόλη όταν αυτή ήταν υπό φοινικική κυριαρχία, απαίτησε από τους συνεργάτες του να μην αποκαλύψουν το θάνατό του για να μην πέσει το ηθικό των συμμάχων, επιτέθηκαν και τελικά κέρδισαν τη ναυμαχία.

Ένας μεγάλος σεισμός το 77 μ.Χ. κατέστρεψε την πόλη, η οποία ξαναχτίστηκε από την αρχή. Η σύγχρονη Λάρνακα είναι μία όμορφη πόλη, η οποία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από το 1960 και μετά. Το 1974, εξαιτίας της εισβολής, έκλεισε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και χτίστηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πόλη της Λάρνακας, κάνοντάς τη σπουδαίο κόμβο για ταξίδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Λαζάρου κατασκευάστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα σε μια ιερή τοποθεσία. Στο σημείο κατασκευής του τάφηκε για δεύτερη φορά ο Λάζαρος που αναστήθηκε κατά της γραφές από των Ιησού Χριστό. Η παράδοση λέει ότι ο τάφος του Λαζάρου βρέθηκε το 890 και τα λείψανα μεταφέρθηκαν το 898 από των Βυζαντινό Αυτοκράτορα Λέων ΣΤ΄ στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα κατά των 13ο αιώνα, κατά την διάρκεια της τέταρτης σταυροφορίας, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Μασσαλία όπου και χάθηκαν. Σε ανταπόδοση για την Λάρνακα, από την μεταφορά των λειψάνων ο Αυτοκράτορας Λέων έχτισε την εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε ο τάφος στα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αιώνα. Ο ναός είναι ένας από τους μόλις τρεις βυζαντινούς ναούς που διασώζονται στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Στην πλούσια ιστορία του Ναού, άλλαξε χρήση αρκετές φορές, χρησιμοποιήθηκε ως Καθολικός κατά την Ενετική εποχή (13ο και 16ο αιώνα), ως τζαμί για ένα μικρό διάστημα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και για περίπου 200 χρόνια ως Καθολικός και Ορθόδοξος για να επιστρέψει στων αμιγώς Ορθόδοξο χαρακτήρα του κατά την σύγχρονη ιστορία. Σε όλη αυτήν την πορεία της ιστορίας έγιναν αρκετές αλλαγές, και προστέθηκαν αρκετά στοιχεία από την Καθολική αρχιτεκτονική όπως το καμπαναριό του ναού. Μια φωτιά το 1970 προκάλεσε αρκετές ζημίες στο εσωτερικό του ναού και οι εντατικές προσπάθειες ανακατασκευής της ζημιάς έφεραν στο φως ανθρωπινά λείψανα που προσδιορίστηκαν ότι ανήκουν στον Άγιο Λάζαρο κάτι που σημαίνει ότι δεν είχαν μεταφερθεί όλα τα λείψανα στην Κωνσταντινούπολη. Ο ναός παίζει σημαντικό ρόλο στην παράδοση της πόλης της Λάρνακας, και την Κυριακή του Λαζάρου η εικόνα του Αγίου γίνετε περιφορά στους δρόμους της πόλης.

Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας

Το μουσείο της Επαρχίας της Λάρνακας ονομάζονταν μέχρι πρόσφατα Αρχαιολογικό Επαρχιακό Μουσείο της Λάρνακας. Ιδρύθηκε το 1969 και διαθέτει τέσσερις αίθουσες, όπου εκθέτονται με χρονολογική σειρά αντικείμενα της ιστορίας της πόλης και ευρύτερα της επαρχίας της Λάρνακας. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται αντικείμενα από την νεολιθική περίοδο ενώ στην δεύτερη αίθουσα βρίσκονται ευρήματα της ύστερης εποχής του χαλκού με ιδιαίτερη έμφαση στα μυκηναϊκά αντικείμενα. Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο και στην τέταρτη αίθουσα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Το τζαμί του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ αποτελεί ιερό τόπο για τους μουσουλμάνους καθώς πιστεύετε ότι στο σημείο που είναι χτισμένο πέθανε το 647 η Ουμ Χαράμ, τροφός του προφήτη Μωάμεθ, πέφτοντας από το άλογό της κατά τη διάρκεια κάποιας αραβικής επιδρομής. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στις όχθες της Αλυκής Λάρνακας, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο. Το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας, κατά κάποιους αναφέρεται τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ.

Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας (Καμάρες)

Το Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας κατασκευάστηκε το 1750 από των τότε Οθωμανό κυβερνήτη της Λάρνακας Αμπού Μπεκίρ Πασά και θεωρείτε η πιο σημαντική κατασκευή της Οθωμανικής εποχής. Το υδραγωγείο λειτουργούσε μέχρι το 1939 και αποτελούταν από 75 καμάρες που μετέφεραν το νερό από το ποταμό Τρέμιθο στην πόλη της Λάρνακας. Σήμερα η συνοικία που βρίσκετε γύρο από της Καμάρες έχει δανειστεί το όνομα του παλαιού υδραγωγείου. Ένα μέρος του φωτίζεται τη νύχτα και φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο Λάρνακας-Λεμεσού.

«Φοινικούδες»

Οι Φοινικούδες είναι ο παραλιακός πεζόδρομος και η παραλία που βρίσκετε παράλληλα με την Λεωφόρο Αθηνών και οφείλει το όνομα του στους φοίνικες που βρίσκονται στης δύο πλευρές του δρόμου. Οι Φοινικούδες είναι η καρδία της τουριστικής ζωής της Λάρνακας, μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης βρίσκονται επί της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ ειδικά το καλοκαίρι σφύζει από ζωή σχεδόν όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Πέρα από ξενοδοχεία, εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ρεστοράν καθώς και μπάρ και καφέ. Στο ύψος της Πλατείας Δημαρχείου είναι τοποθετημένη η προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου με το απόσπασμα "Kαι νεκρός ενίκα".

Η Λάρνακα συνδέεται με την Ελλάδα με δρομολόγια καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, ενώ κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια σε Κω, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Χανιά.

Πηγή: taxidologio.gr

Σχόλια