Ταξίδια

Βουδαπέστη: Σε γιορτινό κλίμα!

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το «φθηνό Παρίσι», όπως την αποκαλούν, επειδή είναι ένας προσιτός προορισμός, προσφέρει εορταστικό κλίμα, ατμοσφαιρικές γωνιές, καλό φαγητό και πολλές δόσεις ιστορίας…

Ένα μεγάλο ατού της πόλης είναι η τουριστική της οργάνωση, όπερ σημαίνει ότι με το που φθάνεις στην πόλη, όλα είναι πολύ εύκολα και απλά. Αρκεί να αναφέρω ότι σχεδόν κάθε 100 μέτρα συναντάς νέους και νέες που ενημερώνουν για όλες τις δραστηριότητες της πόλης, ενώ τα οργανωμένα bus tour συχνά προσφέρουν και ηχογραφημένη ξενάγηση στα ελληνικά! Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να επισκεφθείς αρκετά σημαντικά σημεία, να περιπλανηθείς με το πάσο σου και να περιμένεις στη στάση για το επόμενο.

Στις όχθες του Δούναβη

Η Βουδαπέστη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων διασχίζεται από τον Δούναβη, οι δύο όχθες του οποίου διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Η Βούδα είναι χτισμένη σε λόφους, τον Λόφο του Κάστρου και τον Λόφο του Gellert, ενώ στην αντίπερα όχθη η Πέστη απλώνεται επίπεδη και μεγαλοπρεπής σε όλη την έκταση του κάμπου.

Οι λόφοι της Βούδας αποτελούν το πιο αριστοκρατικό και ήσυχο κομμάτι τής πόλης. Εδώ είναι συγκεντρωμένα και πολλά από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα: το κάστρο, ο λαβύρινθος του κάστρου, τα ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και στην οποία γινόταν η στέψη των βασιλιάδων της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας.

Ο ευκολότερος και πιο εντυπωσιακός τρόπος για να φτάσετε στη συνοικία του κάστρου είναι με το τελεφερίκ (Siklo), τα βαγόνια του οποίου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούνταν από το 1870. Έστω και αν δεν σκέφτεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια, τις γραφικές πλατείες, τα σοκάκια και τις αλέες απολαμβάνοντας την εξαίσια πανοραμική θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης υπό τους ήχους των πλανόδιων βιολιστών…

Στην ανατολική πλευρά του ποταμού, η Πέστη είναι το σύγχρονο κομμάτι της πόλης και το μέρος που χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πολυσύχναστες λεωφόροι, χαρακτηριστικά αξιοθέατα, εντυπωσιακά κτίρια, προσεγμένα μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και cafe και ένα απλά υπέροχο πάρκο συνθέτουν το προφίλ μιας πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες μητροπόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο κτίριό της, στην ανατολική όχθη του Δούναβη, το Κοινοβούλιο, βασισμένο στο σχέδιο του αντίστοιχου αγγλικού είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Ένα μεγαλοπρεπές νεογοτθικό αριστούργημα που ολοκληρώθηκε το 1835 με συνολικό μήκος 268 μέτρα, ύψος 96 και συνολικά 691 αίθουσες!

Ένας σύντομος περίπατος θα σας οδηγήσει στη Βουλή. Το τεράστιο μέγαρο εκλεκτικιστικού ρυθμού, από τα ωραιότερα στην Ευρώπη συνδυάζει νεογοτθικούς πυργίσκους, λίθινες δαντέλες, αγάλματα στο εξωτερικό του, με έναν μπαρόκ εσωτερικό χώρο, γεμάτο τοιχογραφίες, βιτρό και πίνακες ζωγραφικής.

Συνεχίστε με έναν περίπατο στην οδό Vaci, τον αγαπημένο περίπατο των αριστοκρατών του 18ου αι., που και σήμερα σφύζει από ζωή γεμάτος ακριβά μαγαζιά, πολυτελή εστιατόρια και καφέ.

Η Λεωφόρος Andrassy αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία τής Πέστης, γεμάτη εντυπωσιακά κτίρια όπως το Σπίτι του Τρόμου, που διετέλεσε αρχηγείο των Ναζί και των Σοβιετικών και την Κρατική Όπερα. Στο τέλος της λεωφόρου, η πλατεία των Ηρώων, με το Μνημείο της Χιλιετίας, τα επιβλητικά αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών των Μαγυάρων και πολλά συμβολικά εμβλήματα, είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Θα χρειαστεί επίσης πολλές φορές να χρησιμοποιήσετε και το μετρό το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό για τις μετακινήσεις σας και επίσης παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον μιας και η κίτρινη γραμμή του αποτελεί την παλαιότερη της ηπειρωτικής Ευρώπης, αφού εγκαινιάστηκε το 1886.

Φυσικά δεν θα πρέπει να λείψουν περίπατοι κατά μήκος του Δούναβη ή βόλτα με ένα από τα γραφικά πλοιάρια που τον διασχίζουν. Υπάρχει μάλιστα μια πρόληψη που λέει ότι όταν περνάς με πλοίο κάτω από κάποια γέφυρα, πρέπει να κάνεις μια ευχή και θα πραγματοποιηθεί. Συνολικά 9 γέφυρες ενώνουν τις όχθες του Δούναβη με την πρώτη χρονολογικά να είναι η Γέφυρα των Αλυσίδων που ανεγέρθηκε το 1849 και είναι το σήμα κατατεθέν της Βουδαπέστης.

Η Βουδαπέστη είναι η μόνη μεγαλούπολη του κόσμου που έχει 80 φυσικές θερμοπηγές από τις οποίες αναβλύζουν καθημερινά εβδομήντα εκατομμύρια λίτρα θερμομεταλλικού νερού και με τη σειρά τους τροφοδοτούν είκοσι λουτρά, κολυμβητήρια και πλαζ, κάνοντας τη Βουδαπέστη τον κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του spa.

Ηλίας Φουντούλης

Πηγή: womanidol.com

Σχόλια