Ταξίδια

Ανακαλύψτε την αυτοκρατορική Βιέννη

Στην καρδιά της σύγχρονης Ευρώπης, η Βιέννη διατηρεί τον αυτοκρατορικό χαρακτήρα της. Θεωρείται ως η δεύτερη υψηλότερη πόλη σε ποιότητα ζωής στον κόσμο. Ως έδρα της δυναστείας των Αψβούργων, διαθέτει αρκετές αυτοκρατορικές κατοικίες με τους θησαυρούς τους διατηρημένους στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει στον επισκέπτη και πολλά σύγχρονα μουσεία με έργα νεότερων καλλιτεχνών.

Από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, η πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz) με τον ομώνυμο ναό, γοτθικής κατασκευής. Αξίζει τον κόπο και αν διαθέτετε τον χρόνο να ανεβείτε τα 343 σκαλιά του νοτίου πύργου για να απολαύσετε την θέα αλλά και να θαυμάσετε την καμπάνα του, την Pummerin όπως την λένε οι Βιεννέζοι. Η καμπάνα φτιάχτηκε από τις μπάλες κανονιού της τουρκικής πολιορκίας της Βιέννης (1683), το 1711. Χτυπά μόνο σε ιδιαίτερα γιορτινές στιγμές όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά και στην γιορτή του Αγίου Στεφάνου.

Περπατώντας την Kartnerstrasse, δεν σας δίνετε μόνο μια ευκαιρία για ψώνια αλλά και να αναπνεύσετε λίγο από την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, όταν η πόλη χόρευε με τον βιολί των Strauss. Φτάνετε στο κτίριο της Όπερας και στο λεγόμενο Ring (δαχτυλίδι) που σχηματίζει το ιστορικό κέντρο. Εδώ μπορείτε να επιβιβαστείτε σε τραμ για να κάνετε την διαδρομή ή να την περπατήσετε μέσα από του πλατύ δρόμους με δέντρα. Στην διαδρομή σας θα συναντήσετε το Δημαρχείο της Βιέννης, τα δίδυμα μουσεία Ιστορίας της Φύσης και Ιστορίας της Τέχνης, ανάμεσα τους το μνημείο της Αυτοκρατόρισσας Μαρίας Θηρεσίας. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται το η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα χειμερινά Ανάκτορα, Hofburg, (σήμερα έδρα της κυβέρνησης) με την πολυδιαφημισμένη Ισπανική Αυτοκρατορική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule).

Ανάκτορα και πάρκα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα ανάκτορα Schonbrunn, τα θερινά ανάκτορα. Χτίστηκαν με πρότυπο τις Βερσαλίες στην Γαλλία. Ο παλιότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου είναι ένα τμήμα του "κήπου" της αυτοκρατορικής οικείας. Ο κήπος των θερινών ανακτόρων Schonbrunn κρύβει πολλά μικρά αξιοθέατα μέσα του.  Το σπίτι με τους φοίνικες (Palmenhaus) που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Αν προτιμάτε τους λαβυρίνθους θα βρείτε έναν στον κήπο, όπως και Γιαπωνέζικο κήπο.  Φτάνετε με την γραμμή U4 του μετρό.

Το ανάκτορο και πάρκο Belvedere σε στιλ μπαρόκ διαμορφώθηκαν των  18ο αιώνα από τον πρίγκιπα Ευγένιο, ο οποίος έγινε γνωστός στην ιστορία για την συμβολη του στις Οθωμανικές επιθέσεις. Στο πάρκο θα θαυμάσετε χιλιάδες, εγχώρια και εξωτικά, άνθη και φυτά στον βοτανικό κήπο του.  Ο χώρος του ανακτόρου λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί εποχιακές εκθέσεις αλλά το καμάρι του είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων Klimt παγκοσμίως.

Μουσεία

Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης φιλοξενεί την αυτοκρατορική συλλογή έργων τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παγκοσμίως. Σημαντικά έργα των  Rubens, Rembrandt, Durer, Tizian κ.α. στεγάζονται εδώ.

Απέναντι βρίσκεται το δίδυμο Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας.

Στην Albertina θα θαυμάσετε σημαντικά έργα ζωγραφικής των Durer και Klimt. Τα πιο μοντέρνα έργα συμπεριλαμβάνουν Monet και Picasso. Ενώ φιλοξενούνται και εποχιακά εκθέσεις πέρα από τις σταθερές του μουσείου.

Στους παλιούς αυτοκρατορικούς στάβλους φιλοξενείται το Museumsquartier, έδρα για πολλές εκθέσεις και άλλων καλλιτεχνικών δρώμενων.  Εδώ στεγάζονται πολλοί διαφορετικοί χώροι πολιτισμού. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό ως MUMOK, αφιερωμένο στην επαναστατική εποχή της δεκαετίας του 60. Δίπλα του βρίσκεται το Leopoldsmuseum, στέγη για έργα εξπρεσιονισμού. Ενώ από το παράθυρο του θα απολαύσετε μια μοναδική πανοραμική θέα. Ενώ εκθέσεις  της τρέχουσας διεθνής καλλιτεχνικής σκηνής στεγάζονται στην Kunsthalle, την αίθουσα της τέχνης.  Αξίζει να τιμήσετε το καφέ του Museumsquartier και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής που στεγάζεται εκεί.

Ανακαλύπτοντας την Βιέννη

Από την Schwedenplatz φτάνετε σε μια σκάλα που σας οδηγεί στην παλιά ελληνική συνοικία, με την εκκλησίας την Αγίας Τριάδας και τον χαρακτηριστικό δρόμο οδός Ελλήνων.

To μνημείο για το ολοκαύτωμα του Παγκοσμίου Πολέμου στην Judenplatz, πλατεία Εβραίων, κοντά στην πλατεία Am Hof.

Σημαντικό κτίριο της πόλης, το ασυνήθιστο και πολύχρωμο Hundertwasserhaus, σχεδιασμένο από τον ομώνυμο καλλιτέχνη.

Το Prater με την τεράστια Ρόδα του, που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα της πόλης μαζί με τον ναό της μητρόπολης του Αγ. Στεφάνου.

Στην περίπτωσή που ταξιδέψετε την περίοδο των Χριστουγέννων στην Βιέννη θα ζήσετε την μεταμόρφωση της από κεντροευρωπαϊκή πόλη σε ένα παραμυθένιο τοπιο. Ανακαλύψτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές (Christkindlmarkt) σε πολλές γωνίες της πόλης. Από τις πιο φημισμένες είναι αυτή του δημαρχείου, του Schonbrunn, Am Hof και Spittelberg. Αντίστοιχες αγορές θα βρείτε και την άνοιξη πριν το καθολικό Πάσχα.

Πηγή: vienna.gr

Σχόλια