«Δια… κρητικά»: Κλείνει η αυλαία για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν

Life
«Δια… κρητικά»: Κλείνει η αυλαία για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα διαφορετικό επεισόδιο που θα μας ταξιδέψει στην περιοχή της Βιάννου

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 21:45, η Βούλα Νεονάκη και τα «Δια...κρητικά»,  με ένα νέο επεισόδιο κλείνουν την αυλαία γι’ αυτή την τηλεοπτική σεζόν. Είναι ένα διαφορετικό επεισόδιο που θα μας ταξιδέψει στην περιοχή της Βιάννου. Πρόκειται για ένα τόπο φορτωμένο με μνήμες και ιστορία, γι' αυτό και η έναρξη της εκπομπής είναι αφιερωμένη σ’ αυτό.

Οι καλεσμένοι είναι πολλοί. Ο Χρυσόστομος Διακάκης γεννήθηκε το 1919 και αφηγείται την προσωπική του ιστορία με τις μαζικές εκτελέσεις των κατοίκων της Βιάννου. Ο ίδιος, ως παλιός βιολάτορας της περιοχής αναφέρεται και στον μουσικοχορευτικό πολιτισμό του τόπου του. Ο Στέλιος Μπαρμπαγαδάκης μας οδηγεί στο ναό των Αγίων Πάντων στα Αμιρά, το ναό με τα 461 καντήλια, ένα για κάθε νεκρό του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Η Μαρία Χλειουνάκη Μαστρογιωργάκη έχει εκτιμηθεί για το πολιτισμικό της έργο. Ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Βιάννου μοιράζεται μνήμες αλλά και προσπάθειες για να διατηρηθούν δεξιότητες από το παρελθόν. Επίσης ως εξαίσια ερμηνεύτρια παρέα με τον Δημήτρης Παπαματθαιάκης ( Σκαρβελάς ) και τον Ραφαήλ Δαμουλάκη καταγράφουν ένα ανεπανάληπτο μουσικό μέρος.

Ο Γιώργος Μπαρμπαγαδάκης θυμάται τον παππού του Μανώλη Φραγκιαδούλη και μιλάει στη Βούλα Νεονάκη τόσο για την τέχνη του ως μαχαιροποιός της περιοχής όσο και ως βιολάτορας.

Η Εύη Παπαδάκη παρουσιάζει την νυφική φορεσιά της προγιαγιάς της, μιλάει για τον πρώτο πρωθυπουργό Κρήτης που είναι ενταφιασμένος στην Αγία Μονή Βιάννου και μας ξεναγεί στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ενδιαφέρον προκαλεί και η καταγραφή του Βιαννίτικου πηδηχτού, ενός χορού που επιδεικνύει την χορευτική κουλτούρα των κατοίκων της Βιάννου.

Ο Μύρων Γελασάκης - καθηγητής θεολόγος, μας ξεναγεί στο παρελθόν του Δημοτικού Σχολείου Βιάννου και μας εξηγεί το πως αυτό το σχολείο έβγαλε από το σκοτάδι τους Βιαννίτες. 

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής γίνεται αναφορά στην καντάδα και την ύπαρξη του ακορντεόν στην περιοχή, παρέα με τον Δημήτρη Παπαματθαιάκη γνωστό και ως Σκαρβελά.

Οι μουσικοί που μας συντροφεύουν στο τελευταίο επεισόδιο των Δια...κρητικών είναι: Δημήτρης Παπαματθαιάκης (Σκαρβελάς), Ραφαήλ και Μαθιός Δαμουλάκης ( μαντολίνα), Θέμης Πολυζωάκης - βιολί, Μαρία Χλειουνάκη Μαστρογιωργάκη ερμηνεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News