«Έλα κοντά» στους Αγίους Δέκα

Life
«Έλα κοντά» στους Αγίους Δέκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χωριό που ξετυλίγει την ιστορία του έρχεται την Κυριακή στην ΚΡΗΤΗ TV στις 17:50 με την Αναστασία Μπιτζιλέου

Το χωριό Άγιοι Δέκα  είναι απλωμένο στην εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς, κοντά στην Αρχαία Γόρτυνα, υπήρξε έδρα του πρώτου χριστιανού Επισκόπου Κρήτης του Αποστόλου Τίτου.

Το χωριό Άγιοι Δέκα οφείλει  το όνομα του στους  Δέκα Κρήτες Χριστιανούς που μαρτύρησαν εκεί κατά τη διάρκεια των διωγμών που διέπραξε ο Δέκιος το 250 μ.Χ. Οι Άγιοι Δέκα αναφέρονται και ως προστάτες της Κρήτης μας. Στο σημείο όπου μαρτυρήσαν βρίσκεται σήμερα η τρίκλιτη βασιλική του 12ου αιώνα αφιερωμένη στους Αγίους Δέκα που γιορτάζουν στις 23 Δεκέμβρη!

Μπροστά στον ιστορικό ναό στήσαμε μια υπέροχη γιορτή, αφιέρωμα στο χωριό με συνοδοιπόρους τα ενεργά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου των Αγίων Δέκα. Μιλήσαμε για την Αγία Λίμνη που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα, για το μάρμαρο που λέγεται ότι γονάτισαν οι Άγιοι Δέκα πριν αποκεφαλιστούν, αλλά και για την ιστορία των Δέκα Μαρτύρων! Δεν θα μπορούσαμε να μην αφιερώναμε μια ολόκληρη ενότητα για το μεγαλείο της αρχαίας πόλης Γόρτυνας που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης !

Γνωρίζουμε τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα τους, φτιάχνουμε ζυμωτό ψωμί σε ένα παραδοσιακό φούρνο του 1890  με τις παλιές και νέες νοικοκυρές του χωριού να μας δίνουν τη παραδοσιακή συνταγή «απάκι τσιγαριαστό».

Από το πρώτο λεπτό της εκπομπής ο Νίκος Κυριακάκης με το μουσικό του συγκρότημα απογειώνει το κέφι μας ενώ το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Μιχάλη και Ζωή Λεμονάκη μας παρασύρουν σε ένα ατελείωτο γλέντι!

Ένα χωριό που ξετυλίγει την ιστορία του έρχεται την Κυριακή στην ΚΡΗΤΗ TV στις 17:50 με την Αναστασία Μπιτζιλέου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News