Τα ωραιότερα έθιμα της Μ. Παρασκευής και Σαββάτου live από την Κέρκυρα

Life
Τα ωραιότερα έθιμα της Μ. Παρασκευής και Σαββάτου live από την Κέρκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περιφορά του Επιταφίου, τα έθιμα των Μπότηδων αλλά και τον Επιτάφιο και τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος μπορείτε να δείτε live στην ΚΡΗΤΗ TV, το NOTOS TV αλλά και σε live streaming από το neakriti.gr

Περιφορά Επιταφίου Μητρόπολης

Η περιφορά του τελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης Κερκύρας. Στην περιφορά προπορεύονται ο σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα. Ακολουθούν το κόρο (χορωδία), που ψάλλει το “Αι γενεαί πάσαι”, οι σκόλες (μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια.

Συμμετέχουν, σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές. Η Κόκκινη την πένθιμη ελεγεία “Suentura” (απώλεια, συμφορά) του Mariani. Η παλαιά παίζει το “Adagio” του Albinoni, ενώ η μπλε τη “Marcia Funebre” (πένθιμο εμβατήριο) του Verdi.

Την Μεγάλη Παρασκευή, 21:30 - 11:30, στο NOTOS TV.

Επιτάφιος και Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνος

Η λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδεύεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του. Μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου.

Οι φιλαρμονικές παίζουν τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven (από την Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας). Το Calde Lacrime του Michelli, (από την Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος) τον Αμλέτο του Faccio (από την Φιλαρμονική εταιρία Κέρκυρας γνωστή και ως παλαια Φιλαρμονική).

Το Μεγάλο Σάββατο, 09:30 - 11:00, σε απευθείας σύνδεση την ΚΡΗΤΗ TV.

Πρώτη Ανάσταση - Έθιμο των Μπότηδων

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την “πρώτη Ανάσταση”, από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν “μπότηδες”. Τις ρίζες αυτού του εθίμου συναντάμε στο χωρίον του Ευαγγελίου ‘Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”. Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήριο.

Το Μεγάλο Σάββατο, 11:00 - 11:30, απευθείας σύνδεση από την ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News