Ψυχαγωγία

Σπάνιοι άνθρωποι σε ξεχωριστές συναντήσεις στην «Ανδριανή»

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το θυμό, τα Μερομήνια, το Feldenkrais και την Αδιάβατη Πόλη

Το Σάββατο η Ανδριανή μας προσκαλεί να μιλήσουμε για τα παιδιά, τους εφήβους, το θυμό, τις ωραίες πρωτοβουλίες, τις καλές ιδέες που γίνονται πράξεις και αφήνουν το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα.

Η ψυχολόγος Ελένη Καρτσωνάκη, μιλά για την εφηβεία, το θυμό και τα νεύρα που κυριαρχούν στις σχέσεις γονιών και παιδιών. Τι κρύβεται πίσω από το θυμό; Πως μπορούμε να μιλήσουμε για όσα νοιώθουμε και να χτίσουμε ισορροπημένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια;

Η Βούλα Νεονάκη, συναντά ένα δριμολόγο, τον Μιχάλη Γεροντή και της εξηγεί πως λειτουργούν τα περίφημα Μερομήνια. Τα σημάδια της λαϊκής μετεωρολογίας που οι παλιότεροι πάντα λάμβαναν υπόψιν τους για να προσδιορίσουν πως θα εξελιχθεί ο καιρός.

Η Όλια Λιδάκη μας συστήνει το Feldenkrais. Μια μέθοδο ήπιας άσκησης, που επαναφέρει το σώμα στα κανονικά του. Ήρεμες και φυσικές κινήσεις που δίνουν και πάλι στο σώμα μας την ευχέρεια της κίνησης και της ισορροπίας.

Η Ανδριανή συναντά 4 νέα παιδιά που αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους κοινωνική παρέμβαση για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες.

Η Αργυρώ, ο Κώστας, ο Μάριος, Ο Μίλτος και ο Νίκος, δημιούργησαν μια ταινία, την Αδιάβατη Πόλη, που μας αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι η ζωή των ανθρώπων με προβλήματα μετακίνησης, λόγω αναπηρίας, να ζήσουν και να κινηθούν αυτόνομα στην πόλη μας.

Ωραίο το παράδειγμα τους. Εντόπισαν το πρόβλημα, το ανέδειξαν και ζητούν να γίνουν παρεμβάσεις. Βαθιά πολιτική πράξη, από αυτές που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε αν θέλουμε να επιτελούμε το ρόλο μας ως πολίτες με τιμιότητα.

Σχόλια