Ψυχαγωγία

Συναυλία

Ο Αντώνης Καράτζης τραγουδά "Της νύχτας τα τραγούδια"

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018, 9:00 μμ, Καράβολα

"Της νύχτας τα τραγούδια" είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί από τον Κρητικό καλλιτέχνη, μουσικό και στιχουργό Αντώνη Καράτζη.

Η εκδήλωση οργανώνεται την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο του Καράβολα.

Στην διάρκεια της μουσικής βραδιάς που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από την ποιητική συλλογή του Αντώνη Καράτζη, από την Δημοσιογράφο Μαρία Αντωνογιαννάκη.

Συμμετέχουν οι: Μαρίνος Κολοβός (Λύρα), Αποστόλης Μπρίμης (Λαούτο), Θωμάς Μπολάκης (Κιθάρα), και Γιώργος Τσολάκης (Νταούλι/Ασκομαντούρα).

 

Βιογραφικό

Ο Αντώνης Καράτζης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χουδέτσι, με καταγωγή από το Μελιδοχώρι και με ρίζες από τα Ανώγεια. Σε ηλικία 11 ετών ξεκινάει να μαθαίνει μαντολίνο με δάσκαλο τα γενικότερα ακούσματα τις ευρύτερης περιοχής. Δίχως να γνωρίζει νότες καταφέρνει  να παίζει και να τραγουδεί. Μέσα από παρέες και καντάδες, σιγά - σιγά γνωρίζει την  ιστορία της κρητικής μουσικής αγγίζοντας την με ιδιαίτερη ευαισθησία. Γράφει τις πρώτες του μαντινάδες σε ηλικία 15 ετών. Με την παρότρυνση συγγενών και φίλων αποφασίζει στα τέλη του 1999 να μπει στην δισκογραφία.

Ο πρώτος δίσκος με τίτλο ''Για τον σεβντά σου τραγουδώ", αφήνει εντυπώσεις για μία ανοδική πορεία. Άρχισε να γίνεται γνωστός στον μουσικό κόσμο για τις μαντινάδες του και ταυτοχρόνως  απέκτησε περισσότερη φήμη με το τραγούδι "Θάλασσα πάρε με μακριά".

Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο "Αγάπης Λόγια" το 2003 περιέχει μαντινάδες σε συνεργασία με τον αείμνηστο Στέλιο Ιερωνυμάκη.

Το 2005 κυκλοφορεί το δίσκο "Ταξίδεψα μαζί σου" και το 2011 κυκλοφορεί τον δίσκο "Αφορμή".

Επιπλέον έχει συμμετάσχει  σε δίσκο του Μιχάλη Ξυδάκη και έχει κυκλοφορήσει δικά του αυτόνομα επίσημα τραγούδια στο Youtube.

Έχει συναναστραφεί και συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια στην κρητική σκηνή με πολλούς καλλιτέχνες σε γάμους και διάφορες εκδηλώσεις. Μα πιο πολύ, να μένει ως μοναδική μουσική και καλλιτεχνική εμπειρία η εμφάνιση του σε γάμο μαζί με τον Ψαραντώνη. Έχει βρεθεί μουσικά με τον Στέλιο Ιερονυμάκη, Μανώλη Δρακάκη , Βασίλη Μανουρά, Μιχάλη Καλλέργη, τους  Μιχάλη και Αντώνη Φραγκιαδάκη, Ιάκωβο Πατεράκη, Ψαρογιώργη, Λάμπη Ξυλούρη, Γιώργο Ξυλούρη -  Καντρή, τους Αντώνη και  Σαλούστρο, Μιχάλη Ξυδάκη , Μανώλη Καμπουράκη, τους Μενέλαο και Γιώργη  Νταγιαντά ,Γιάννη Σταυρακάκη -  Καψή και πολλούς άλλους. Όμως όπως αναφέρει ο Αντώνης Καράτζης  «Ο καθένας από αυτούς είχε να του δώσει κάτι χρήσιμο για την δική του πορεία» .

Επίσης στις επίσημες  δραστηριότητες του γύρω από την παράδοση της Κρήτης, διαπρέπει πάνω 10 χρόνια σε κρητικό ραδιοφωνικό σταθμό ως παραγωγός και εκφωνητής με εκπομπές σχετικά με την παραδοσιακή κρητική μουσική. Ο ρόλος του ραδιοφώνου   λειτούργησε βοηθητικά ως προς την μουσική εξέλιξη και ενασχόληση με τα κρητικά τραγούδια.

Με δύο βιβλία στο ενεργητικό του, εμπλουτισμένα από μαντινάδες, τραγούδια και ποιήματα,  καταλήγει  πως  «έχω ακόμα πολλά να δώσω, πάντα όμως να υπάρχει υγεία και αγάπη...

Σχόλια