default-image

«Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου» - Βιβλίο - μνήμη στην Ιστορία

Life
«Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου» - Βιβλίο - μνήμη στην Ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου"

Μια ακόμη καλαίσθητη και ουσιαστική έκδοση πρόσθεσε στο πλούσιο συγγραφικό του έργο ο Δημήτρης Θεοδοσάκης, γνωστός και ως “του Κάστρου Ταχυδρόμος”.

Είναι η τέταρτη έκδοση από τη μεγάλη του έρευνα με τίτλο “Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου”, που περιλαμβάνει υλικό από τις αφηγήσεις της επαρχίας Βιάννου αναφορικά με το παρελθόν αυτού του τόπου, ιδιαίτερα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Αυτές τις αφηγήσεις ο Δημήτρης Θεοδοσάκης τις αποδίδει με το δικό του καλλιτεχνικό τρόπο.

Γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στην τέταρτη έκδοσή του “Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου”:

«Από τις ατέλειωτες ώρες των συνεντεύξεων, στα καημένα-μαρτυρικά χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας, συνέλεξα πολύ υλικό για την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Χρειάστηκαν πολλές ώρες για τη διασταύρωση των γεγονότων, αλλά και πολλές μέρες και νύχτες για την ταξινόμηση αυτού του υλικού. Έτσι προέκυψε ένας ακόμη τόμος. Πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να μείνει αδημοσίευτο τόσο σημαντικό υλικό για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, αποφάσισαν να προβώ στην έκδοση του βιβλίου.

Δημοσιεύοντας και τον τέταρτο τόμο με αναφορά στην Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, δεν προσπαθώ να σπείρω μηδέ να συντηρήσω αισθήματα μίσους. Άλλωστε με το γερμανικό λαό μάς δένουν αισθήματα φιλίας και συνεργασίας. Το χρέος μου κάνω να τιμήσω εκείνους που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και πέσαν’ για τη λευτεριά.

Με τη γνώση τού χθες να χτίσουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου τραγικού μας ποιητή, του Αισχύλου: “Εκείνοι που αγαπήθηκαν, όταν χωρίσουν, αιώνιο μίσος τους χωρίζει”. Αγαπήθηκαν και οι λαοί της Ευρώπης και πρέπει να υποστηρίξουν και να ολοκληρώσουν το δημιούργημά τους, γιατί αν γκρεμιστεί η Ευρώπη ίσως να οδηγηθούνε οι λαοί της σε σκοτεινούς και ματωμένους δρόμους με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο πρόλογος

Στον πρόλογό του, ο Δημήτρης Θεοδοσάκης αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Η επαρχία Βιάννου γνώρισε από το 1941 τη ναζιστική κατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 1943, όμως, συνέβη ένα γεγονός που σημάδεψε για πάντα τη ζωή αυτού του τόπου. Συγκεκριμένα, ένας λόχος Γερμανών έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στην Κάτω Σύμη Βιάννου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες, άλλοι τόσοι να τραυματιστούν και 13 να συλληφθούν από τους αντάρτες. Η οργή των Γερμανών ξέσπασε στους κατοίκους των γύρω χωριών.

»Συνέλαβαν και εκτέλεσαν γύρω στα 400 άτομα και σχεδίαζαν να εκτελέσουν 500 ακόμα ομήρους. Ύστερα από παρέμβαση του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Ευγενίου Ψαλιδάκη, οι 500 όμηροι σώθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από την εκτέλεση.

Αναλυτικά, στο έργο υπάρχουν οι αφηγήσεις για διάφορα περιστατικά της περιόδου της ναζιστικής κατοχής στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου. Μέσα από τη μικροϊστορία, τα μικρά και τοπικής εμβέλειας γεγονότα, μπορούμε να ερμηνεύσουμε καλύτερα τη μακροϊστορία, την ιστορία τη Ελλάδας», αναφέρει ο συγγραφέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News