«Μια Μαντινάδα όλη η ζωή» - Κοσμοσυρροή στο Κηποθέατρο

Life
«Μια Μαντινάδα όλη η ζωή» - Κοσμοσυρροή στο Κηποθέατρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον όμορφο χώρο του Κηποθέατρου Νίκος Καζαντζάκης, απολαύσαμε μια πολύ ξεχωριστή Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρητική Μαντινάδα.

Διοργανωτής αυτής της Εκδήλωσης "Μια Μαντινάδα όλη η ζωή" και φέτος ήταν ο Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης».

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρος Χνάρης καλωσόρισε αρχικά και ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι : "Βασικός  στόχος του Λαογραφικού Ομίλου "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης" είναι, μέσα από αυτές τις Εκδήλωσεις, να δούμε την αξία και τη διαχρονικότητα της κρητικής μαντινάδας, επίσης τον ρόλο και τη σημασία της μέσα στη ζωή του Κρητικού, καθώς και να ζήσουμε όλοι μαζί το  παραδοσιακό τρίπτυχο Μουσική - Μαντινάδα – Χορός".

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης χαιρέτησε ο Εκπρόσωπος Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης εξαίροντας τη σημασία της Εκδήλωσης η οποία όπως είπε είναι πλέον "θεσμός" και μας φέρνει πιο κοντά στην Λαϊκή μας Παράδοση και του Δημιουργούς της.

Για την Κρητική Μαντινάδα μίλησε η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, η οποία  εκτός των άλλων συνέδεσε την Κρητική Μαντινάδα με το αρχαίο Επίγραμμα, και τον σημαντικό διαχρονικά ρόλο της στην ζωή της Κρήτης, την ιστορική διαδρομή της μέχρι σήμερα και τους σύγχρονους μαντιναδολόγους.

Ο Ποιητής Κωστής Μουδάτσος παρουσίασε με συγκίνηση και ενθουσιασμό τον τιμώμενο Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλαύτη και το έργο του, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην απλότητα και συνάμα τη δύναμη, τη θυμοσοφία αλλά και το χιούμορ ενίοτε, που έχουν οι ρίμες του.

Με πολλά χειροκροτήματα ο κόσμος υποδέχθηκε τον Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλαύτη, ο οποίος χαιρέτησε με μαντινάδες και αυτοσχεδίασε μάλιστα συνθέτοντας νέες ρίμες επί σκηνής με το πηγαίο ταλέντο του, χόρεψε και τραγούδησε επίσης.

Ο μεγάλος Μαντιναδολόγος τιμήθηκε για  συμβολή του στην Λαϊκή Παράδοση της Κρήτης, ως άξιος Εκπρόσωπος της κρητικής ρίμας και ο Λαογραφικός Όμιλος απένειμε Τιμητική Πλακέτα, που παρέδωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης Χνάρης ευχόμενος καλή συνέχεια και δύναμη στο έργο του... 

Με μια πολύ όμορφη σκηνική παρουσία τα σπουδαία καλλιτεχνικά Συγκροτήματα των Δημήτρη και Μιχάλη Κουνάλη, Μπεηζαντές και Γρηγόρη Σαμόλη έπαιξαν και τραγούδησαν μελοποιημένες μαντινάδες και τραγούδια του Τιμώμενου Μαντιναδολόγου σε διάφορους γνωστούς σκοπούς της Κρήτης.

Τους Κρητικούς Χορούς παρουσίασαν με αυθεντικότητα τα χορευτικά Συγκροτήματα του Ομίλου, Παιδικά ή Μεγάλα, φορώντας τις Κρητικές Φορεσιές σε διάφορες τοπικές παραλλαγές της, με δυναμική παρουσία και εντυπωσιακούς σκηνικούς-χορευτικούς συνδυασμούς.

Το χορευτικό Συγκρότημα επίσης του "πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων" τίμησε με την συμμετοχή του την εκδήλωση και χόρεψε δυναμικά τον Ανωγειανό  Πηδηχτό.

Το Πρόγραμμα παρουσίασε με επιτυχία, η κ. Βίκυ Λιοδακάκη- Πετσάκη.

Το Κηποθέατρο παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτο από νωρίς μέχρι το τέλος της Εκδήλωσης με  συνεχή και ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων σ' όλη τη διάρκειά της.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ-Εκπρόσωπος Πολιτισμού Περιφερειας Κρήτης

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ-Περιφερειακός Σύμβουλος

ΖΑΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΤΣΙΝΗ-Αντιδ/χο Τουρισμού

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ-Δημ/κος Σύμβουλος

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-Πρόεδρος Πολ/κου Συλ. Θραψανού

ΜΠΑΡΜΠΑΓΑΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-Πρόεδρος Πολ/κου Συλ. Άρβης

ΤΡΕΒΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-Πρόεδρος Πολ/κου Συλ. Χερσονήσου  και το Συμβούλιο

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΜΟΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΣΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ, ΜΑΝΌΛΗΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ, ΦΑΝΗΣ ΚΑΛΕΜΑΚΗΣ, ΜΙΧΆΛΗΣ ΞΥΔΆΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News