default-image

Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στη Σπιναλόγκα με τον Νίκο Ξυδάκη

Life
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στη Σπιναλόγκα με τον Νίκο Ξυδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κοινή προσπάθεια του δήμου Αγ. Νικολάου, φορέων του νησιού, της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, συνεχίζεται με προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα τον Ιανουάριο του 2019.

Για την δημοσιότητα της υποψηφιότητας στο ευρύ, διεθνές κοινό, διοργανώνεται στις 18 Ιουλίου συναυλία του πρωτότυπου μουσικού έργου «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» που θα πραγματοποιηθεί στο μαρτυρικό νησί, που ως γνωστόν φιλοξενούσε έως και το 1957, πάσχοντες από τη νόσο του Χάνσεν. 

Το έργο είναι ανάθεση του δήμου Αγ. Νικολάου στον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και στον ποιητή Διονύση Καψάλη και θα ηχογραφηθεί προκειμένου να περιληφθεί ψηφιακά στον φάκελο της υποψηφιότητας.

Στο έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» περιγράφεται η ονειρική κάθοδος στον άλλο κόσμο, που συνδυάζεται με στοιχεία από τον Ορφέα και Ευρυδίκη, αλλά και την αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, που σφράγισε με τη ζωή και τη δράση του τον αγώνα των χανσενικών.

Για την προετοιμασία του μουσικού έργου, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος επιστράτευσε την κάμερα του και γύρισε ντοκιμαντέρ, με κινηματογραφικά πλάνα που προκαλούν ατόφια συγκίνηση βγαλμένα από τον ερειπωμένο οικισμό της Σπιναλόγκα, με τον Βασίλη Σκουλά -αφηγητή του «Απόκοπου» σ' αυτή τη μουσική «κάθοδο στον Αδη».

Η αφήγηση εναλλάσσεται με λυρικά και οργανικά ιντερμέδια με τραγούδια από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Στη συναυλία συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News