Το «Έλα κοντά» στο Φόδελε

Life
Το «Έλα κοντά» στο Φόδελε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εκπομπή γεμάτη φυσική ομορφιά, νερά που τρέχουν, λουλούδια, χρώματα, αρώματα και μια κατάφυτη κοιλάδα με λεμονιές και πορτοκαλιές κοιλάδα, που διασχίζεται από το ποταμό «Παντομάντρη». 

Εκεί πάνω στον ποταμό ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Φόδελε έστησε την περίφημη γιορτή του που τα είχε όλα!

Ζωντάνεψε θρύλους μύθους και παραδόσεις με την Μάρω Παναγιωτάκη να περιγράφει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τις νεράιδες που χορεύουν τις νύχτες στα τρεχούμενα νερά, καταχανάδες να τραγουδάνε παίζοντας λύρα στους πλατάνους, οδηγοί που προστατεύουν τα Φοδελιανά σπίτια και άλλα πολλά!

Η Μαντώ Ρασούλη με μεγάλη συγκίνηση μας μεταφέρει την ιστορία του διάσημου ζωγράφου «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» που κατά παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό… Το σπίτι στο οποίο θεωρείται ότι μεγάλωσε έχει διατηρηθεί και λειτουργεί ως μουσείο El Greco, με αντίγραφα των έργων του. 

Ο πατέρας Νικόλαος μας μιλά για τα θαύματα που έχει κάνει ο «Άη Γιώργης» αλλά και για όλες τις εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε στο χωριό.

Η Γεωργία Πλαϊτη μας γνωρίζει ένα στολίδι για το χωριό την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία του Φόδελε που είναι αφιερωμένη στα «Εισόδια της Θεοτόκου» κατά παράδοση αναφέρουν ότι αυτό το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας δίνει το ερέθισμα στον El Greco να ασχοληθεί με την αγιογραφία και να εκφραστεί με αυτήν γιατί έμενε απέναντι του!

Η Ελένη Αυγουστάκη μας μιλά για τους στόχους και το όραμα του πολιτιστικού συλλόγου  Φόδελε «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Φακουκάκης μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί το πανέμορφο τόπο!

Η Βάσω Αχλαδιανάκη μας παρουσιάζει ένα υπέροχο Φοδελιανό τραπέζι με συνταγές και πιάτα που συνηθίζουν στο χωριό, γευόμαστε και πολλά γλυκά με κύριο συστατικό το πορτοκάλι όπου στην γιορτή του Πορτοκαλιού που γίνεται κάθε χρόνο γίνονται ανάρπαστα! Ο Μανόλης Μακρυδάκης μας φτιάχνει την σαλάτα της εξοχής πάνω στο γεφυράκι του ποταμού «Παντομάτρη», μια πολύχρωμη  μελιτζανοσαλάτα που γίνεται στα κάρβουνα!

Πλούσιο είναι και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκπομπής μιας και παίζουν και τραγουδούν αρκετοί  Φοδελιανοί Καλλιτέχνες με τα συγκροτήματα τους, Γιώργος Παντερής, Δημήτρης Μακρυδάκης, Στέλιος Παπουτσάκης, Νίκος Μουλουδάκης, ενώ χορεύουν μικροί και μεγάλοι μαθητές της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου! 

Για το κλείσιμο, η Μαρία Πλαΐτη με την ζεστή παρέα μας σιγοτραγουδάνε «Φιλεντέμ» ανανεώνοντας το ραντεβού τους και την επόμενη Κυριακή πάλι στο Φόδελε μιας και αυτός ο τόπος είναι τόσο προικισμένος από την φύση και τους ανθρώπους της που δεν χωράνε όλοι σε μια εκπομπή!

Μην την χάσετε αυτή την Κυριακή στις 17:55 στην ΚΡΗΤΗ TV με την Αναστασία Μπιτζιλέου: «Φόδελε η πορτοκαλένια» το α΄ μέρος και την άλλη Κυριακή το β΄ μέρος «Έλα Κοντά»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News