default-image

Όταν η βρόχα έπεφτε straight through «έφυγε» ο Γιώργος Ζαμπέτας

Life
Όταν η βρόχα έπεφτε straight through «έφυγε» ο Γιώργος Ζαμπέτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 10 Μαρτίου.

Το τέλος του μεγάλου Γιώργου Ζαμπέτα

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ζαμπέτας. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925. Εισήλθε δυναμικά στην ελληνική δισκογραφία το 1953 και έξι χρόνια αργότερα ο Μάνος Χατζιδάκις τον κάνει “σολίστ” σε συνθέσεις του.

Το επόμενο διάστημα, ο Ζαμπέτας καθιερώνεται, καθώς μετέχει ως μουσικός - μεταξύ άλλων - σε τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου και Πλέσσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, έγραψε περισσότερα από 250 τραγούδια, ενώ συμμετείχε σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Ο σπουδαίος Γιώργος Ζαμπέτας έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1992. Ήταν 67 ετών.

1876: Η πρώτη τηλεφωνική κλήση

Ήταν 10 Μαρτίου του 1876, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί το βοηθό του στο διπλανό δωμάτιο μέσω συσκευής μεταφοράς ήχου, που ο ίδιος είχε φτιάξει τρεις ημέρες νωρίτερα. Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία στην ιστορία.

Τα γενέθλια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Ογδόντα ετών γίνεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’. Ο Ιωάννης Λιάπης, όπως είναι το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1938 στα Οινόφυτα της Βοιωτίας.

Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό. Ο ίδιος υπηρέτησε στην εν λόγω θέση από το 1981 μέχρι το θάνατο του Χριστόδουλου, το 2008. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ιερώνυμος υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ, ενώ το 1998 διεκδίκησε τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Ηττήθηκε, ωστόσο, από τον Δημητριάδος, Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Καθ’ όλη τη δεκαετία της Αρχιεπισκοπίας του Χριστόδουλου, ο Ιερώνυμος ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί του ουκ ολίγες φορές. Αυτό συνέβη κυρίως για θέματα που άπτονταν των σχέσεων της Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τις συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα εναντίον της απόφασης για παύση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Ο Ιερώνυμος Β’ εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στις 7 Φεβρουαρίου του 2008. Εξελέγη, μάλιστα, στη δεύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη, συγκεντρώνοντας 45 ψήφους, έναντι 27 του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου. Σημειώνεται ότι ο Ιερώνυμος υπήρξε συνεργάτης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ενώ έχει βραβευτεί για το έργο του “Μεσαιωνικά μνημεία της Εύβοιας” από την Ακαδημία Αθηνών.

1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου

Στις 10 Μαρτίου του 1829, το νεοελληνικό κράτος αποκτά κι επίσημα αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το σχετικό Πρωτόκολλο υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Σε αυτό προβλέπεται ότι τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς Βορρά καθορίζονται από τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, ότι στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, η Σάμος και πιθανώς η Κρήτη, καθώς και ότι το καθεστώς του νέου κράτους θα είναι η κληρονομική μοναρχία. Τέλος, το Πρωτόκολλο προβλέπει ότι ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς το σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News