Ποιος ήταν τελικά ο ιδρυτής των θρυλικών Rolling Stones;

Life
Ποιος ήταν τελικά ο ιδρυτής των θρυλικών Rolling Stones;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Φεβρουαρίου όταν ήρθε στη ζωή ο ιδρυτής των Rolling Stones, του συγκροτήματος που άλλαξε μια για πάντα την ιστορία της μουσικής. Διαβάστε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

Ο ιδρυτής των “Rolling Stones”

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1942 έρχεται στη ζωή ο Μπράιαν Τζόουνς, Βρετανός καλλιτέχνης, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης του θρυλικού ροκ συγκροτήματος “Rolling Stones”. Ο Τζόουνς δημιούργησε τους “Stones” το 1962 στο Λονδίνο και η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε με τους Ίαν Στιούαρτ, Τσάρλι Γουότς και Μπιλ Γουάιμαν. Τα πρώτα τραγούδια που κυκλοφόρησαν οι “Rolling Stones” ήταν κυρίως διασκευές αμερικανικών μπλουζ και το συγκρότημα καθιερώθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας ροκ σκηνής με το τραγούδι “(Ι can’ t get no) Satisfaction”. Από το δίσκο “Aftermath” του 1966, ο μουσικός πειραματισμός του Τζόουνς απογειώθηκε με τις συνθέσεις των Τζάγκερ-Ρίτσαρντς.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 1969, ο Μπράιαν Τζόοουνς αποχώρησε από την μπάντα, καθώς είχε αποξενωθεί από τα υπόλοιπα μέλη της και αντικαταστάθηκε από τον Μικ Τέιλορ. Ο Τζόουνς ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία δικού του συγκροτήματος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε να γίνει, καθώς στις 3 Ιουλίου του ίδιου έτους βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του. Λίγες μέρες αργότερα, οι “Rolling Stones” έδωσαν μια μεγαλειώδη ζωντανή συναυλία στο Hyde Park του Λονδίνου, όπου ο Τζάγκερ αφιέρωσε ένα ποίημα του Πέρσι Σέλεϊ στον αδικοχαμένο φίλο τους, την ώρα που αφέθηκαν να πετάξουν ελεύθερες χιλιάδες πεταλούδες πάνω από το χώρο της συναυλίας.

Ο... αντιπαθής της βαυαρικής Αντιβασιλείας

Σαν σήμερα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1787, γεννιέται ο Βαυαρός πολιτικός Ιωσήφ Λουδοβίκος Φον Άρμανσπεργκ, το όνομα του οποίου είναι γνωστό στη χώρα μας, καθώς υπήρξε μέλος της Αντιβασιλείας που κυβερνούσε την Ελλάδα μέχρι να ενηλικιωθεί ο βασιλιάς Όθωνας. Στην πατρίδα του, ο Άρμανσπεργκ υπηρέτησε σε πληθώρα διαφορετικών διοικητικών πόστων, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων σημαντικές διπλωματικές αποστολές.

Εξάλλου, είχε εκλεγεί βουλευτής, αλλά και αντιπρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας. Επί βασιλείας Λουδοβίκου του Α’ διετέλεσε, μάλιστα, υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών. Το 1833 έφτασε στην Ελλάδα ως μέλος της Αντιβασιλείας, ωστόσο η άγνοιά του για το ελληνικό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι συνετέλεσε στο να αποτύχουν πάρα πολλά μέτρα τα οποία εφάρμοσαν οι Βαυαροί.

Για δύο χρόνια ήταν αρχικαγκελάριος, ασκώντας ουσιαστικά πρωθυπουργικά καθήκοντα. Λόγω της αυταρχικότητάς του, ήρθε σε σύγκρουση με τους άλλους δύο αντιβασιλείς, Μάουρερ και Χέιδεν και τελικά, αφού επήλθε ρήξη και με τον Όθωνα, αντικαταστάθηκε από τον Ιγνάτιο Ρούντχαρντ. Πέθανε στις 3 Απριλίου του 1853.

Η ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Φεβρουαρίου του 1854, όταν ιδρύεται στις ΗΠΑ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Republican Party). Γνωστό και ως GOP (Grand Old Party, που σημαίνει “Μέγα Παλαιό Κόμμα”), αποτελεί το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα. Στις μέρες μας, στην Αμερική, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρείται ως το πιο συντηρητικό εκ των δύο. Πάντως, η ίδρυσή του προέκυψε μετά τις διαφωνίες που επικράτησαν εντός των γραμμών του Δημοκρατικού Κόμματος αναφορικά με το θέμα της δουλείας. Αρχικά οι Ρεπουμπλικανοί υιοθέτησαν ριζοσπαστικές απόψεις, κάτι το οποίο άλλαξε με την πάροδο των χρόνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News