Γυναίκα

Τελικά, πως «επιλέγουμε» ποιον θα ερωτευτούμε;

Γιατί ερωτευόμαστε; «Διαλέγουμε» ποιον θα ερωτευτούμε; Και γιατί συχνά παραπονιόμαστε ότι οι σχέσεις μας δεν έχουν πάντα αίσια έκβαση; Μήπως δε φταίνε μόνο οι άλλοι; Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα απαντά ένας ειδικός σε θέματα γάμου.

«Συνήθως οι λόγοι που επικαλούμαστε για να εξηγήσουμε γιατί ερωτευτήκαμε ή και παντρευτήκαμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας είναι προφανείς και κατανοητοί από το κοινωνικό πλαίσιο: ο χαρακτήρας, η μόρφωση, η εξωτερική εμφάνιση, η σεξουαλική επαφή, λόγοι οικονομικοί ή και κοινωνικοί.

Οι βαθύτεροι όμως λόγοι είναι καλά κρυμμένοι μέσα μας. Η επιλογή συντρόφου την οποία οι ψυχαναλυτές ονομάζουν ανακλητική είναι η ωριμότερη, αυτή που οδηγεί στο μικρό ποσοστό του 10 με 20% που είναι οι ευτυχισμένοι γάμοι», εξηγεί ο ψυχίατρος - ψυχαναλυτής κ. Ματθαίος Γιωσαφάτ, ειδικός σε θέματα γάμου και οικογενειακής θεραπείας.

Ο πραγματικός έρωτας:

Ο έρωτας κρατάει το πολύ ένα χρόνο. Ο ανακλητικός έρωτας, που δεν είναι τόσο έντονος αρχικά, ωριμάζει σιγά - σιγά. Αρχίζει ο ένας να ερωτεύεται τον άλλο με το χρόνο που του αφιερώνει και τον γνωρίζει. «Αυτόν λέω εγώ πραγματικό έρωτα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο άλλος είναι κάτι εξαιρετικό για μένα, γιατί με έπεισε και τον έπεισα γι' αυτό.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχαναλυτής.

Άλλο έρωτας, άλλο αγάπη

«Δυο άνθρωποι είναι καθρέφτης ο ένας για τον άλλο. Οι ερωτευμένοι κοιτάζονται και θαυμάζονται, αυτό δεν είναι αγάπη! Είναι ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα, που οδηγεί σχεδόν πάντα σε φασαρίες. Γιατί την επόμενη μέρα που θα τον/τη δείτε θα έχετε ήδη μια μικρή απογοήτευση.

Στην πρώτη επαφή δεν ξέρουμε τίποτα για τον άλλο, όσο προχωρά η επαφή όμως αρχίζει η απο-εξιδανίκευση. Εκεί εμφανίζεται η εσωτερική παλινδρόμηση, που δηλώνει την τάση του ανθρώπου να υπαναχωρήσει φοβισμένος και να κλείσει τις πόρτες επικοινωνίας για τη νέα σχέση.», αναφέρει ο κ. Γιωσαφάτ.

Μήπως δε φταίνε μόνο οι άλλοι;

Στα νέα ζευγάρια είναι πολύ έντονα τα πρώτα μη λεκτικά συναισθήματα. Γι' αυτό, αν ο πρώτος χρόνος της σχέσης δεν ήταν καλός, αν ήταν στερημένος από ζεστασιά, χάδια και αγκαλιές τα ζευγάρια συνηθίζουν να μαλώνουν.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ταιριάξουμε με κάποιον ωριμότερο ψυχικά από εμάς. Δεν θα συντονιστούμε. Και δεν έχει να κάνει ούτε με την ευφυΐα ούτε με την ικανότητά μας σε άλλους τομείς όπως το εργασιακό. Εκεί μπορεί να διαπρέπουμε. Άλλο όμως είναι η συναισθηματική ωριμότητα!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχαναλυτής.

Πηγή: womantoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια